Underbar

Valpar, visst är de helt oemotståndligt underbara, men är det bara jag som ser den ”jobbiga, busiga och envisa” unghunden/tonåringen i valpen.

Hur många är vi som då, då vi står där och just köper vår valp som inser att denna underbara varelse, snart förvandlas till en besvärlig och krävande tonåring. Som strax därpå, just innan valpen blivit ett år är som vilken sjuttonåring som helst. Mycket kax är det, oftast i denna ålder, men ändå så beroende av trygghet och flocken.

Utveckling är inte något som bara passerar obemärkt förbi, det kräver sin matte husse som har lugn, tålamod, kunskap och medvetenhet, om att detta just är en fas, på väg mot det vi köpte i vår valp, en livskamrat- en hund.

Tre år efter att man köpt sin valp, har man en relativt vuxen individ. Det är först nu, som man riktigt ser hur mycket hundägaren lagt ner i tid på sin valp, sin unghund och sin unga vuxna hunds utveckling Det är nu som man definitivt kan säga vilken typ av ”fostran” hunden genomgått. Är det en trygg individ som möter andra i samhället med trygghet, nyfikenhet och välvilja eller är det en osäker hund.

Visst är alla valpar helt bedårande och oemotståndlig. Men det är bara en micro tid, innan utvecklingen kräver mer. Mer av klok och tålamodsprövande vardag och i den gemenskapen med sin hund, för att få en helt oemotståndligt härlig vuxen hund.

Min bok ”Hundens första år” är skriven för att göra detta första år, till det underbara år det kan vara. Av gemenskap, utveckling och härliga dagar ihop med sin valp, tonåring, unghund för att få sin underbara vuxna hund.

 

9 feb 2008

Webdesign  |  Format1 modernized by SussCreations
© Fidos Hundinformation 2017