Statiskt beteende

Han är så snäll, han vill bara leka. Denna kommentar har väl alla hundägare hört, då någon annans hund kommer rusandes mot dig och din hund. Den skrikande kommentaren kommer från hundens matte husse. Vilken ibland ”försöker” komma ifatt sin hund och ibland inte.

Att komma rusandes mot en annan hund, är en direkt oförskämdhet i hundars värld. Tja i vår värld också, tänk efter. Om folk/en människa du inte känner, skulle komma framrusande till dig, hur skulle du reagera?

Människor som prompt, skall ha sin hund lös fast att de inte har uppsikt över den. Och eller över omgivningen, trots att de vet att de inte kan kalla in sin hund, det är de som gör fel. Inte hunden.

Trots detta är det ju både den hunden som kommer farandes och den hunden som blir utsatt för detta, som får ta ”smällen”. Båda kan få dålig erfarenheter av händelsen eller kan ha det sedan innan. Och inte är det ovanligt att det uppstår en ”normal” tillrättavisning av den framspringandes, från den mötande. En avhyvling/mutter/slagsmål är inte ovanligt.

Detta har inte hundarna skapat, utan dålig hundhållning, dålig kunskap om hund som art och brist för respekt både mot andra men kanske främst mot sin egen hund.

Att vara snäll, att vara irriterad, att vara arg, att vara ledsen, att vara glad är inga statiska beteende utan av situation och tillfällen antaget beteende.

Om hunden som får ett framrusande möte, inte accepterar denna form av påträngdhet, då är den troligen inte den ”snälla” hunden längre snäll. Blir man trevligt bemött, är man trevlig tillbaks eller åtminstone neutral. Så om man blir oförskämt, illa bemött är risken stor att man själv antar ett försvar. Vilket i sig kan var att snabbt gå undan men lika ofta att käfta emot/slåss.

Det är inte rekommendera att låta sin eller andras hundar behöva utsättas för detta. Har ni inte koll på er hund, släpp den inte lös.

 

24 feb 2008

Webdesign  |  Format1 modernized by SussCreations
© Fidos Hundinformation 2017