Nya regler

Nu har vår regering tänkt fram nya regler för hundar och katters välfärd. Och jag undrar vem dom ”tänkt” ihop med?

Hundar och katter ska få tillsyn minst två gånger om dagen. Jaha, då kan dåligt hundägande få fortsätta, hunden i Svartsjön och alla med den, kan lugnt sitta kvar i sin bur, bara husse kommer förbi två gånger om dagen.

Hundar och katter skall få sitt behov av social kontakt tillgodosett. Jaha, men då behövs ju inte ovan text, ingen hund vill vara utan sitt sociala nätverk. Och den behöver också få ingå i flocken och dennes dagliga aktiviteter.

Hundar som hålls inomhus ska regelbundet rastas utomhus. Många, många uppfödare och ”många-hunds-ägare” kommer att få göra av med sina hundar och eller tänja på tiden, så att de hinner med både jobbet, livet och hundarna. Eller står det något om hur rastningen skall ske. Kanske det räcker med att inneburens lucka öppnas och vips, så är man ute i uteburen. Eller står det skrivet att rastning är att man ihop med flockmedlem skall ut i naturen och få ”arbeta” med något för hunden/rasen konstruktivt. Eller är det mer en toalettfråga, denna regel handlar om.

Hundar som permanent hålls i rastgård ska dagligen rastas på annan plats. Räcker det att annan plats är att få fri tillgång till tomten eller är det okey som många jakthundar utsätts för vid rastning. Husse kör bilen och hunden springer kopplad utanför. Eller finns det en mer djupförklarande text om vad rastning innebär och vad denna skall/bör innehålla.

Hundar får inte hållas bundna inomhus. Utomhus får hundar inte hållas i löplina permanent. Oj, vad skönt. Nu släpps nog alla Pitbullterriers/Dobermann och andra ”farliga” hundar, som endast införskaffas av skälet, att ha med sig hunden som hot/skrämseleffekt/vapen på stan. Nu kan även de få vara lösa i sitt hem – skönt att veta att de nu också kan få njuta tevesoffan en stund. Permanent – stadigvarande, jaha i lina tjugotre timmar per dygn. Det är väl inte permanent, speciellt inte om man gör skillnad på när den tjugofjärde timman infaller, för hunden. Och kanske om man är förslagen och även undviker löplinan under större delen av helgen.

Hundar och katter får inte förvaras i bur utom vid vissa specifika tillfällen. Grattis alla kennelhundar, som lever ert liv i bur. Nu mera skall detta upphöra.

Miljön i boxar, rastgårdar och andra förvaringsutrymmen för katter ska vara berikade med saker som klösanordningar och gömställen. Va, skönt alla katter, ni kan nu vässa klorna och slippa insyn, måste vara en fröjd för ett djur som aldrig i egentlig mening blir tamt, ens.

Jo, jag förstår att ni försöker men kära nån då, om man ändå tänkt försöka varför inte ta i då, så att våra djur verkligen får rätt till sitt liv. Vi världens samvete, vi som är en nation med majoriteten av människor som självklart tycker att djur skall ha rätt till sitt liv och få ett drägligt sådant. Detta regelverk är ju en skymf mot alla oss som redan gör lååångt mycket mer än detta för att våra djur skall må bra.

Och för de som inte sköter om/bryr sig om sina djur, för dem är detta inte ens värt pappret regelverket är skrivet på. Usch inte är man stolt av att va människa och inte ens svensk människa. Hoppas ni alla gör långt mycket bättre än så här, då ni har djur.

Läs om djuren och naturen. Sverre Sjölander har skrivit flera underbara fakta böcker som både gläder och inspirerar oss, att veta och förstå om livet.

Källa för kursiva text: Jordbruksverket

 

29 mar 2008

Webdesign  |  Format1 modernized by SussCreations
© Fidos Hundinformation 2017