”Hundexpert” på teve 4 plus.

Nu har mina elever ”tvingat” mig att se på flertalet inspelade DVD med Cesar, ”mannen som talar med hundar”, TV 4 Plus hundprogram.

Härliga elever har jag, som är ivriga, nyfikna och omättliga på kunskap och för det är jag glad och tacksam. Vi blir fler som hundarna lär uppskatta att samverka med och kanske vi kan påverka svensken att vilja lär sig om hund.

En hel del av mina elever brukar se på ovan nämnt program och de tycker det är svårt att veta, är det bra eller inte. Resultatet ser ju oftast proffsigt och bra ut. Efter att ha sett på bortåt tio olika hundar som Cesar ”behandlade”, har jag följande kommentar om detta.

Först måste man ha i åtanke, att allt som inte är direktsänt är redigerat. Någon har alltså klippt och klistrat i materialet/filmen. Det betyder, att ögat inte ser hela den verkliga filmningen. Och därmed vet man inte all fakta kring problemet, man ser inte alla åtgärder som gjorts, vilken tid har de medverkande totalt mötts, hur hunden agerar och så vidare.

Det gör att man bör kunna sin etologi och vara objekt för att eventuellt kunna njuta programmet. Man vet inte om redigeraren är kunnig på hund och eller om huvudpersonen varit med vid redigeringen. Två mycket viktiga faktorer att ta hänsyn till, för att kunna veta vad man ”ser och inte ser.”

Att man inte får veta något mer än namn och ålder, i princip på hunden. Det gör att massor av information som är nödvändig, för korrekt agerande vid problem med hund, faller bort. Cesar ser på hund, som många med honom gör, den skall vara till pass, den skall lyda. Något som ingen hund förstår som ”viktigt” in i en flock. Det är andra faktorer som gör en hund ”lydig”.

Programmet är helt amerikaniserat. Det vill säga, att Cesar och övriga medverkande tänker på hund som man gör i amerika. Här hemma är det mindre vanligt lyckligtvis, att tycka det är något speciellt med att ”gå ut med hunden”.

De flesta av svenskarna går ut med sin hund dagligen – om än för korta och för innehålls fattiga promenader. Amerikanen går ut med hunden ibland, deras hundar är mer till för avskräckande syfte på tomten, i hemmet. Som en sak, någon att gulla med, som statussymbol och eller som leksak åt barnen.

Det ljud Cesar använder fascinerar många, som tror att detta ljud i sig, är hundljud/magiskt. Vad karln gör är att han har ett ljud/ord som bryter hundens uppmärksamhet. Inget konstigt i det.

Att han påstår att hundar kastar omkull varandra, då de skall tala om ordning och reda. Och att tala om rangordning och dominans, är att återigen höra att Cesar liksom folk svänger sig med uttryck dom inte har en aning om, dess faktiska innebörd/betydelse.

Mina elever kan förklara rangordning, dominans och ledarskap bättre och helt korrekt, till skillnad från något hundprogram jag sett på teve.

Svaret är alltså att hundar inte alls gör som Cesar vill för att nå fram, nå samverkan, lugn och ro. Huvudproblemet med serien är att Cesar faktiskt säger en hel del saker som är korrekta, till skillnad från GoKvälls program, där är inte en mening rätt, vad jag hört. Men Cesar kan inte sin etologi och därför blandas uttalandena med för mycket osanning/felaktigheter.

För var och en som kan ”läsa hund” kan man se, att det som karln säger inte stämmer med hundens uppfattning.

För en sådan person som mig är det kristallklart, att av det som jag sett så skadar han inte hundar, men han är ingen hundexpert eller ens hundpsykolog.

Man vet heller ingenting om hur hundens eventuella framåtskridande från problemet blivit; om det skapat nya problem, återfallit eller inget har hänt.
En jättemiss i alla ”fixa hundproblem teveinslag”. En miss är även att man inte lär sig något konstruktivt, så att man kan ha nytta av det som visas.

Men visst provar folk och det är nästan det som är värst, de vet inte ens vad de gör, varför eller hur.

Jag skulle gärna göra en föreläsning om vad som är fel i programmen, för en större publik. Man kan se avsnitt för avsnitt och så kan jag kommentera/lära vad som är fel. Det som är rätt med mitt/utbildade hundpsykologers sätt att förstå/kunna om hund, är att det går att testa direkt.

Det ger bestående resultat och hunden blir inte rädd och undergiven, utan en mer fullvärdig individ. Hunden känner egenkontroll, en nödvändighet för alla individer för att kunna samverka, utvecklas och leva sitt liv, i harmoni med sin flock/familj/omgivning.

27 apr 2008

Webdesign  |  Format1 modernized by SussCreations
© Fidos Hundinformation 2017