Hund i Schweiz

För tillfället verkar det vara bästa land att bo i, om man är hund. Schweizarna har nyligen reviderat sin djurskyddslag, precis som Sverige nyligen gjort. Men till skillnad från ”oss” som alltid skall ta i för lite och inte riktigt nå fram. Så har Schweizarna försökt se djurets rätt bakom skälet, till att man gör jobbet, nämligen att revidera fel/obefintliga/gamla ideal kring djurhållning.

Nu vill jag inte påstå, att jag anser deras djurskyddslagar vara adekvata nog men bättre än våra. Och det smärtar mig, jag hoppas fortfarande på att vårt svenska ”samvete” skall börja verka i vårt eget land och inte ständigt bara försöka ”göra gott” abroad. Än om vi har rättigheter för djuren, så tar det en fruktansvärt lång tid att få dem att gälla, nå effekten av dem, när det gäller.

Djurskyddsinspektörerna kan konstatera missförhållande, utan att djuren omhändertas. Pappersexercisen måste först rulla, eftersom det tycks vara så viktigt, i vårt land att inget endaste litet fel får begås mot en människa. Och i den sentensen blir det djuret som får lida helvete ett tag till, tills pappersexercisen rullat sitt varv. Vilket ibland tar år.

Och då blir det som en djurskyddsinspektör sa till mig, vid ett tillfälle; - nej det är inte troligt att just det utsatta djuret kan ”räddas” men de som blir utsatta igen på liknande vis av samma person, kan troligen undgå det lidandet. I detta fall diskuterade vi en bondes urdåliga och samvetslösa djurhållning med sina kor.

Från 1 augusti måste Schweizaren gå en hundkurs innan man får skaffa hund, kanon beslut, grattis. Men realist som jag vill kategorisera mig själv som, om än romantisk sådan, undrar man ju. Vem skall hålla kursen, vem har beslutat om innehållet och vilken ideologi vilar innehållet på.

Kanske inte så dum idé ändå Eskil Erlandsson, med det brevet jag sände dig för över ett år sedan. Där jag önskade få medverka till att styra upp för God Hundhållning i vårt land. Schweizarna kan, då kan väl vi.

 

 

11 maj 2008

Webdesign  |  Format1 modernized by SussCreations
© Fidos Hundinformation 2017