Behäftad med uterum

Hundar som har lyxen av att ha ”egen” trädgård, är de lyckliga hundar? Visst är det en lyx, att kunna rulla runt, dofta kring och springa runt lite i sin trädgård.

Men att ”bara” få tillgång till naturen och livet via sin trädgård, är inget annat än ett fängelse, för hunden/hundar. Det finns ett för stort antal hundar som har det så, att de får aldrig följa med familjen någonstans, den får sällan var i samverkan med familjen ens. De är bara i trädgården och eller på gården. Den hund som är inköpt som status ”pryl”, vaktande element, barnens tjat om hund vilket blivit skälet till dess existens i den familjen, är många.

Sveriges nya djurskyddslag förbjuder detta, än om lagar och dess efterlevnad inte är samma sak. De är helt beroende av medborgare som är medvetna, kännande och som har både tiden, viljan och det civilkuraget som behövs för att se till att lagen följs.

Djur skall INTE leva ett för dem onaturligt liv, och eller ha ett dåligt liv. Vi svenskar har det trots allt bra, det kan behövas globalt och helikopter perspektiv på vår tillvaro, för att inse nämnt påstående. Att vi har det för bra för att kunna försvara, dålig djur/hundhållning.

Senaste hemska historia jag fick till livs, var igår kväll och den kommer från nordöstra Skåne; En blandrashund av typen polarhund, som står minst tio timmar varje dag på sin bakgård, utan sällskap och utan tillsyn, ivrigt ylande på flocken som nästintill aldrig uppenbarar sig.

Och när den väl gör så, är det familjens barn som leker en hastig tio minuters lek med den innan hunden åter lämnas till sitt öde. Att längta efter gemenskap och flocken, precis som dess förfäder och den själv är disponerad för, flockliv i samverkan och nästintill jämnt.

Är det inte dags nu, med civilkurage från alla hunduppfödare, SKK, SBK, Veterinärkåren och alla ”vanliga” hundägare. Att se till att vi ger tillbaks alla den tillit, värme och kärlek vår hund ger av sig själv. Genom att säga ifrån när vi ser oförrätter, felaktigt beteende mot hund och dålig djurhållning generellt.

Är det inte det man jämnt säger/får höra hur underbara hundar är, hur underbart är det då att var hund? Skärpning svensken!

 

31 maj 2008

Webdesign  |  Format1 modernized by SussCreations
© Fidos Hundinformation 2017