Sommarn visar allt

Nu när solen strålar och värmer här hos oss på norra halvklotet. Då är vi så klart ute så mycket bara vädret och omständigheterna, bjuder. Och inte så sällan får hunden också hänga med på en strand, stads, utflykts promenad. Härligt, att äntligen få se alla de hundar vi bevisligen har, vi svenskar. Över en miljon hundar är svenska medborgare och utan rösträtt är dessa. Självklart tycker jag inte att hunden skall ha rösträtt, men det borde tagas särskild hänsyn till oss som valt hund. Vi är en betydande röstgrupp.

Undra vilket parti som kommer att begripa det först och kanske genom hundkloka tankar vinner röster. Om detta mer i en annan blogg.

Över till vad som nu upprör mig och gör mig så ledsen. Hur ser hunden ut? Många av alla de hundar som ”poppar upp” på sommar promenaden, de är ovårdade med låånga klor och feta. Att folk inte skäms? Bryr man sig inte om sin hund, hur den mår och hur den har det?

Djur har inte ”lyxen” av att bli feta. Så mycket mat "finns inte" så att någon djurart, blir fet. De få som är behäftade med ett fettlager är de som lever i extremt kallt klimat, så som exempelvis säl, späckhuggare, val och så vidare. Och i vissa fall hos de som lever med återkommande långvarig matbrist, där fettreserven är just en reserv som används kontinuerligt. Där utgör fettlagret själva villkoret för artens existens.

Inte som hos människan där fet kropp beror på fel kost, för mycket mat och eller för lite rörelse. En försvinnande liten andel människor lider av fetma ofrivilligt och som sjukdom, de är inte ens räkningsbara.

Men hur tänker ni med hunden som inte sköts om? Pälsen är tovig och skitig, och för lång på vissa raser. Klorna har ni hundägare, troligen aldrig tittat på. Och fetman ser inte folk den, vet inte folk att ett kilos övervikt på en hund är som sju kilos övervikt på en människa. Alltså hälsovådligt.

Hundar gillar inte oss mer/bättre för att de får kakor, bullar, smör, chips, rester av vår mat och för mycket av sin mat, med mera ätbart. De blir bara orörligare, får slitage i sina leder, risken för diabetes ökar, hjärtat har ett tyngre jobb och de dör helt troligt i förtid.

Se ut som ni själva vill, det bryr jag mig inte ett skvatt om. Men sluta föd hundar med fel mat och mer mat än de förbrukar. Och därmed visa åtminstone att ert hundköp, den lilla valpen ni blev så förtjusta i att ni betalde pengar för den. Att den har ett värde, till ett bra liv.

Visa oss som ser er på promenaden, att ert ”engagemang” i köpet av hund, var för att hunden skulle få ett trevligt liv. Och att ni hade en tanke för er hund mer än att göda den och missköta den. Hundar är värda ett bättre öde, det borde ni veta som är hundägare, eftersom det knappast undgår en att hunden alltid är vår vän.

Hundar gillar en trygg flock som dagligen är aktiva tillsammans, med långa härliga promenader i naturen. Det blir dessutom ett fettfritt hundliv.

 

21 jun 2008

Webdesign  |  Format1 modernized by SussCreations
© Fidos Hundinformation 2017