USA halsband på svenska marknaden

När jag skulle utbilda mig till hundpsykolog, fick man först utbilda sig till instruktör. Och vid detta examinations tillfälle, skulle vi elever kunna föra vår egen hund i flera olika situationer, i ett så kallat ”amerikanskt koppel”, enligt vår lärare Anders Hallgren.

Vi undrade och gissade vad detta nya spännande, från andra sidan atlanten, hade att ge oss nybakade instruktörer, för trollspö. Anders hade ju kläckt nyheten flera dagar i förväg, så klart. Så vi var verkligen fulla av idéer och undringar.

Fast inte ens då i all vår fantasi skulle vi komma på tanken, att vi skulle använda vad som nu är nytt i Sverige. ”Träningshalsbandet” något Cesar på tv4 plus, själv hittat på och som nu en svensk tillverkar. Tänk att vi har sådant folk i vårt land. Som vill skada så mycket och är så ointresserade av sin hund, att man inte ens tar reda på hur ett sådant halsband skadar hunden.

Tjäna pengar på att chockera hundar. För detta halsband är inget annat än ett väluträknat tortyr redskap. Vet man någorlunda hur en halskotpelare ser ut, så förstå man att denna form av halsband, är rena tortyren. Så vitt man inte lyckas med strypning och döden direkt, på hunden.

Denna gång är upproret ute tidigt. Vi som uppskattas av hundar, vi som arbetar med hundar sedan massor av år och som dessutom är skolade. Vi är inte bara skolade i hur hundar lär sig. Utan vi är dessutom skolade i hur kroppen, hormoner, stress, reaktioner fungerar på en elev, som behandlas på det ena eller andra sättet, under inlärning och i livet generellt.

I vårt land, med den öppenhet och lättillgänglig kunskap som vi har, skall vi inte acceptera dressyrmetoder och eller hjälpmedel som ”kväver” eleven. Vi skall utmana oss själva och lära oss, om oss själva, det är faktiskt det största steget mot god hundhållning, vilket i sig också kan ses som att man har en lydig hund.

Jag hoppas att alla som läser denna min blogg vill förena er med mig mot våldsamma träningsmetoder och mot utrustning som skadar hunden. I dagens Sverige är det förbjudet att använda stackel, så kallat tagghalsband och el på hundar.

Hjälp till att förbjuda det så kallade ”träningshalsbandet”, genom att sänd ett vykort till; Jordbruksverket 551 82 Jönköping. En enkel insatts, som ger snabbast effekt om det blir många vykort. Men vad var då det ”amerikanska halsbandet”, Anders hade talat om. När vi äntligen fick veta, så log vi brett allihop i min klass, den där dagen för över tretton år sedan. Det är ett garnnystan. Va, ett garnnystan men det kan man väl inte hålla en hund med?

Jo, det kan man om man tränar hundar som vi gör, vi som är uppskattade av hundarna.

 

29 jun 2008

Webdesign  |  Format1 modernized by SussCreations
© Fidos Hundinformation 2017