Björnjakt med hund

Björnjakten drog igång i Sverige torsdagen den 21 augusti. Fler björnar är vanligt tillåts skjutas, i år. SVT:s Rapport hade ett kort inslag om detta, samma dag.

Och tyvärr har jag nog mer rätt, än jag önskar. De två hundar som fanns med i detta korta reportage, kunde jag lätt konstatera var hundar som inte tränats för sin uppgift. I den bemärkelsen att de inte var musklade tillräckligt.

Alltså, ”som vanligt” jägare bryr sig inte/sköter inte om sin ”bäste vän” sin jaktkamrat nummer ett. Vilken de flesta jakter skulle stå sig slätt utan, nämligen HUNDEN. Jägare i stort, men långt ifrån alla, sköter inte om sin jaktkamrat och vem bryr sig?

Jag undrar hur det känns att vara den perfekta jägarn. Den med ständigt uppdaterade skyttekunskaper. Som tränar speciellt inför ”udda” viltjakt. Som inser värdet av att vara i flock och därmed har en välskött hund året om. Och sist men inte minst, ni har också god egenfysik, plus att ni aldrig är annat än helnyktra på alla pass.

Hur känns det att dela kår, jägarförbundet, med alla de tusentals ”jägare” som inte sköter sig, sin hund och sin jakt? Personligen känner jag många av de perfekta jägarna men har aldrig fört diskussionen med er om hur detta känns. Vad kan ni, vad vill ni göra/vill ni göra något åt saken? Eller är det som vanligt i detta avlånga land känsligt/genant att säga till andra vuxna om fel och brister?

Jägarförbundet har tyvärr skygglappar, de talar bara om hur bra dom är, hur fantastiska deras medlemmar är. Hur väl jakten behövs, för att hålla viltstammen i schack, med flera uttalande av den sorten. Vilka inte på något vis visar ödmjukhet och eller förmåga att vilja skapa ett så perfekt jägarförbund som möjligt.

För visst kan vi i vårt avlånga land entusiasmera och lära. Vi som är landet för lärande med alla våra studieförbund, medlemsorganisationer och inte minst en regering som dagligen och stundligen talar om vikten av god/riktig kunskap.

Jag vill också, jag vill att jakthundar skall vara de hundar som kanske är mest välskötta av alla våra hundar. Jakthundar, yrkesarbetande och elittävlande hundar är de som måste vara ”fit for fight” så att säga.

Vad säger ni Eskil Erlandsson, Torsten Mörner, Nils Erik Åhmansson och Staffan Thorman skall vi träffas och lägga upp en plan? Eller ni kanske inte vill ha en ”katt bland hermelinerna”?

Jag arbetar för God Hundhållning var/vem hunden än är, utan inslag av prestige. Charlotte

 

23 aug 2008

Webdesign  |  Format1 modernized by SussCreations
© Fidos Hundinformation 2017