Hej Lexi!

Det hörs varje dag, flertalet gånger om dagen. Tror jag vågar påstå att Lexi är kanske, Sveriges mest Hejade hund! Varje dag vi är i skolan/på jobbet Örkelljunga Hundgymnasium, så hälsar Lexi och hälsas Lexi, av alla eleverna.

Många gånger då vi kommer sitter det en ansenlig mängd ungar i vår stora härliga soffa i uppehållsrummet. Lexi tar sats och skuttar från unge till unge, där vissa betygas extra mycket kärlek i hennes hälsning och andra används mest som språngbräda till nästa unge. Men alla får sin hälsning, som vill ha den. Nja, det var inte riktigt sant, några hoppar hon nog över och en del får mer än de kanske tänkt sig. Varför hunden överöser vissa med pussar och intensiv hälsning medan andra kan nonchaleras vet jag inte riktigt om ungarna själva vet och förstår.

En dag får Kalle precis så mycket Lexi han vill ha, nästa blir det ingenting alls till honom. Sara är Lexi extra förtjust i och hon pussar henne nästintill våldsamt. Charlotte är en tjej som Lexi gärna sitter hos och på, så ofta hon kommer till. Inte så sällan sitter Lexi vid fötterna vid Charlotte även i lektionssalen, då jag hennes matte har lektion. En av mina Malin är verkligen som en jämngammal kompis till Lexi, så till vida att Malin får endast sin översvallande hälsning vid specifika tillfällen. Annars möts de verkligen som de vore ler och långhalm, fast utan större synlig entusiasm.

Likaså kan hon välja ut vem som helst av eleverna som hon sitter vid och eller betygar sin hälsning extra. Och andra dagar är det mer lugnt mot just den eleven. Mot elevernas hundar är Lexi fantastisk, de flesta av dem ser hon inte ens. Även om hon går på promenad ihop med dem. Hon tycks förstå, klart hon gör, att det är vi två hon och jag som är de som leder detta gäng framåt, mot god hundhållning.

Och i en flock med god sämja hälsas det visserligen intensivt, för att behålla denna sämja men den hälsningen kan också ske mellan välbekanta individer genom nonchalant närvaro. Ett sätt att lära hur flocken skall förhålla sig, för att behålla sämjan. Speciellt när flocken är för stor för att i ordets mening vara en flock. Vi är ju bortåt trettio individer i varje flock och ibland fler.

Att vara Lexi, tycks mig helt okey. Hon har en matte som är som hon är, bra förutsätter jag med mitt jobb och yrke. Och att vara flockindivid och ha så många trevliga möten som min Lexi har dagligen, torde väl vara som Bingo! Faktum är att hon hittills, snart sex år fyllda, sluppit ett ända riktigt otrevligt möte.

En sådan hund eller rättare sagt sådana hundar, för det finns fler i vårt samhälle. Det är dom som behöver vara majoritet, för att lära resten hur man skapar sämja i möten och gemenskap.

Detta görs endast möjligt genom sund hundavel, god uppfödning och noggrant och omvårdande hundägande och en knippa tur. Turen att slippa bli påhoppad, illa behandlad speciellt under de första två åren. De som är så kritiska för att lyckas skapa en trygg individ. För oss människor handlar det inte bara om de första två, utan snarare om de femton första åren.

Om vi som tänker oss ett liv med hund, först ser om oss och vårt hus, lär oss om oss själva. Ja, då har vi mycket större förutsättning att ge vår hund ett gott liv och vi får därmed en hundhållning som är trevlig, för alla som möter oss. Hundrädda, som hundosäkra som hundglada.

Lexi har verkligen visat vägen mot det bästa med hund och hon har själv tagit den platsen. Jag har bara varit noga i mitt val av ras, uppfödare och min uppfostran av henne. Nu får hon mestadels själv välja sitt sätt mot den omgivning hon möter. Fast visst är det så att jag är där och övervakar, det måste man med en femåring.

För så är det, att hundar hur vuxna den än blir, så blir de inte i stånd att vara klokare än ett klokt barn på runt fem år. Hundens utvecklingsmöjlighet till att förstå ”vår mänskliga värld” är bara möjlig så långt.

Därför är det så viktigt att vi förstår, vikten av att förstå vår hund, dess sätt att läsa oss/sin omgivning. Hur och när deras erfarenheter och referenser av den ras och eller det kön de är, kommer att användas.

Verkar det besvärligt? Köp min ”Ditt liv med hund”, däri kan ni läsa om hela vägen från köpet av Lexi, tills hon blev det hon är. En särdeles trevlig hund.

 

4 okt 2008

Webdesign  |  Format1 modernized by SussCreations
© Fidos Hundinformation 2017