Munkorg

Hade precis en fråga, på min Betalmail om en vuxenhunds ”beteende” mot nykomling i familjen, en valp. Den vuxna hunden gjorde som många vuxna hundar gör i sin fostran, mot valpar. De gör sken attacker när valpen blir för nära, för påstridig och tar sig lite väl stora friheter i nya hemmet, den äldre hundens hem/revir.

I detta fall hade ägarn satt en munkorg på sin vuxna hund. För att skydda valpen, jo det förstår jag. MEN vem säljer hundar i vårt land, som är så okunniga och så ointresserade av den hund man säljer, att man inte kontrollerar vilket hem den skall till. Och förbereder köparen av valpen på naturligt beteende från hund/hundarna som redan finns?

Ja, jag är väl till trots min erfarenhet och kunskap fortfarande naiv. Jag vill tro att folk bryr sig och är intresserade av det som de inhandlar.

Men så verkar inte fallet. Undrar om storebror/storasyster då får handfängsel på sig vid hemkomsten av nya syskonet?

Makaber tanke inte alls, i min värld. För hur får man folk att tänka, när det inte tycks finnas några moral och eller etiska regler för hur andra arter skall få sin rätt. Jo, genom jämförelser/liknelser så hjärnan går igång. Och om just du som skrev till mig läser denna blogg, blir ledsen bli inte det. Du var ju trots allt klok nog att fråga. Och genom din fråga kom denna visshet till, för andra.

Munkorg i övrigt är ett hjälpmedel som man endast använder för individens eget bästa, så som då den måste undersökas av veterinär och motsätter sig detta. Då man måste rengöra dess eventuella sår, på hundkapplöpnings banan. Och eller vid kloklippning på en mycket rädd och stressad individ. I övrigt har detta redskap inget berättigande.

Kan man inte få det samförstånd som krävs för att kunna äga/hantera en hund, utan att ha munkorg på i tid och otid. Är man inte lämpad som hundägare. Köp då en leksakhund, på den kan ni ha vad ni vill och behandla hur det passar.

Hunden är människans äldsta tamdjur, som har hjälpt och ledsagat oss genom våra liv och mänsklighetens utveckling. Utan denna vän hade mänskligheten inte nått dit vi är idag. Om det nu är så att vi skall tycka att vi nått någonstans mer än tekniskt. För all form av samverkan, moral och hänsyn mot övriga än bara ”mig själv” tycks mig bli sämre och sämre för varje dag.

Lär er förstå hunden och helst innan ni skaffar er en egen. Det skall väl vara ett nöje/drägligt att vara hund hos er, eller?

Läs för att lära; Lars Fälts bok ”Hundens språk och flockliv” Anders Hallgrens böcker ”Alfasyndromet” och ”Därför gör hunden så” Mina böcker ”Välj rätt hund”, ”Hundens första år” och ”Aktivera din hund”

Efter denna läsning kan man bara inte gapa, slå och eller sätta munkorg på en individ som kommunicerar. Hundar kommunicerar mycket mer och rikare än vi människor gör, problemet är att folk inte vet det. Och problemet kan upphöra om folk lär sig hur hundar kommunicerar och gärna också att kunna avläsa denna kommunikation. Tro gör man nämligen inte vid samverkan.

Skulle se ut det, det skapar ju konflikt om något, när man tror att andra (människor och eller djur) har samma tro/tanke som man själv om allt. Vad skall då kommunikation och samverkan vara bra till. Då är väl eremitlivet bättre, eller?

 

15 nov 2008

Webdesign  |  Format1 modernized by SussCreations
© Fidos Hundinformation 2017