Hundbett - Bitande hund

Då är ofta media där, när någon hund bitit ”folk”. Och man slår på stora trumman och tar med det i SVT: s Uppdrag Granskning, då lagens män utsätts – en polisman blev biten av Kavkazskaia Ovtcharka/kaukasisk ovtjarka, så kallad Bergsschäfer.

Inbjudna att debattera vissa rasers berättigande, är bland annat SKK: s informationsansvarig Hans Rosenberg, så klart. Och Hans säger som SKK alltid säger, att vi inte skall ha ett förbud mot vissa hundraser, så långt är jag med.

Vi skall inte förbjuda vissa hundraser, men väl skall vi och definitivt borde SKK, om de nu värnar hunden – vilket borde/torde vara så, då det är Sveriges officiella hundorganisation. SKK borde vara mer på ”hugget” om var, hur hunden av en viss ras bör få leva sitt liv, för att få ett så bra hundliv som möjligt. Och i detta ingår att man borde drista sig till att våga påstå, att en viss typ av hundraser inte är lämpade, för människor som bevisligen inte kan sin etologi, inlärningspsykolog och inte minst sin raslära.

Men nä då, inte SKK inte. Och eftersom de står starka i åsikt om kunnande om hundar, så får vi ingen vettig och klok tanke och reglering kring God Hundhållning i vårt land. SKK är nämligen från sin födelse och av ohejdad vana en stark remissinstans till Sveriges Riksdag, kring hundar.

Det tycks som det är en mänsklig rättighet att äga hund, nu förtiden. Låter ju vackert och trevligt, men hunden då. Vad har hunden för rättigheter?

Kavkazskaia Ovtcharka en omutbar rovdjursväktare som man köpt för den var söt som valp och eller tror man har rovdjur inpå sig, Dogo Argentino väktaren som inte bangar för vildsvin - hur många vildsvin har vi i stadskärnan. Dessutom är inte denna typ av jaktform laglig/okey i vårt land, Amstaff för att bevis att man har hund med stort H, Förväxta Rottweiler, Övernervösa Dobermann, Helstressade Schäfer, Understimulerade Border Collie, Working Kelpie till sällskap, Siberian Huskey i hushållet mitt i stan för att man är en ”viddernas man/kvinna”, Chihuahua för att man gillar att bära, Softies för att de är möjliga att ha om man är allergiker, som någon ”uppfinningsrik försäljnings sugen Softies uppfödare" nämnt en gång, för länge sedan och som blivit som sanning, Tax till det äldre paret – som sällskap, Cocker Spaniel/Golden Retriever till barnfamiljen, Pudel och Old English Sheepdog till utställningsentusiasten, Blandras för att de är ”friska” och billiga?

Och många många fler exempel av hundinnehav, med tvivelaktiga skäl, skulle jag kunna sätta på pränt men stillar mig här

Oavsett hund och skäl till sitt hundägande har all hundar tänder, alla har tillräcklig kraft i sina käkar för att åsamka skada. Alla är individer som reagerar på sin omgivning och som agerar efter hur deras fysiska, mental och omgivande status är. Dessutom bär de med sig ett arvsanlag, för sitt temperament, intresse och ointresse och detta i sig borde väcka intresse nog för att se över hundars rättigheter och därmed ägarfrågan. Utbilda hunduppfödare och gör dem till lärare för sina hundköpare. Ett steg mot att ta hänsyn till samtliga inblandade i ett hundinnehav.

En hund som biter är en hund med skäl, orsaken kan oftast härledas till människors felaktiga beteende mot och bristfälliga kunskap om den som art, ras och individ. Och det hade varit så bra om SKK hade kunnat uttala detta, gett sig den på att vara en hundorganisation där man värnar hunden. Då kanske SVT hade gjort riktigt trevliga och kunskapsrelaterade program om hundar. Och Sveriges Riksdag vågat ta korrekta tag mot felaktig uppfödning och handhavande av hund.

Och vi som värnar hunden, som den kulturvarelse, arbetskamrat och sociala individ den är, kunde njuta av att framtiden hör hunden till.

 

8 apr 2009

Webdesign  |  Format1 modernized by SussCreations
© Fidos Hundinformation 2017