Egen kupé

Idag har jag äntligen fått in en grind, längst bak i bilen, jag har ny bil sedan ett år tillbaks och har alltså inte blivit färdig med detta, förrän idag. Nu kan Lexi få tillräckligt med frisk luft om hon nu skulle sitta i bilen en stund och det är varmt och kanske lite soligt. Och jag på så sätt får lite frihet, att kunna lämna henne en stund och veta att hon inte försmäktar, vilket jag alltså inte gjort på ett helt år.

Min förra bil, min lilla jeep, hade grind bak men den passade ju inte i min nuvarande bil. Så när jag äntligen kom på, sommarn är snart här, så var det ingen tid att hinna få en grind, vilken special beställs för alla bilar/min bil. Jag valde nämligen det bästa Jeppe grinden, otroligt genomtänkt, funktionell och säker. Och med ”för sen beställning” blev sommarn utan grind bak och utan möjlighet för mig att röra mig utan Lexi, då vi färdades med bil.

Bilen är ingen plats där Lexi sitter själv timme in och timme ut, men väl kortare stunder, då man är på resa. Och kanske vill titta in på ett glasbruk, äta en bit mat eller så.

Självklart har jag solfilm på bakrutorna, som eliminerar solvärmen upp till åttio procent och givetvis har jag galler mellan Lexis plats, längst bak i min Suv herrgårdsvagn och övriga kupén. Men detta med grind längst bak gör att friheten ökar och även säkerheten.

Lexi är ju en utomordentligt vältränad hund, så hon skulle ”aldrig” hoppa i och ur bilen utan att hon hör vårt eget kontaktord för denna rörelse, nämnas.

Men ändå, tänk att man får motorstopp och måste in i bilen bak. Och befinner sig på en trafikerad väg, va skönt att veta att hunden inte kan hoppa ut spontant. Och därmed bli påkörd och eller eventuellt orsaka olycka.

Jag ser ännu idag alltför många hundar i bilar som inte sitter säkert. Alltså utan vare sig galler eller med säkerhetsbälte på och som dessutom åker bil utan att det finns solfilm på rutorna. För att inte tala om de hundar som sitter i en bur, vilken nästan alltid ser trång och obekväm ut. Buren känns instuvad i kombin längst bak bland barnvagnar, matvaror och eller bröte.

(Bröte = skånska för allsköns ting).

Att ha en god trafiksäkerhet även för hunden i bilen och i trafiken, är väl en självklarhet och faktiskt också lag på.

Fram tills för några år sedan var det förbjudet för danskar att ha solfilm på sina bilrutor, detta förbud är nu hävt. Likväl ser jag oftast danska bilar utan, även om de har hund i bilen.

Danskar? Jag bor i kanten där Sverige blir kontinenten och dessutom arbetar jag i en kommun som har många danskar, som stug-ägare. Kanske därav jag ser mer danska bilar än svensken gemen. Därtill skall läggas att jag färdats mycket i detta vårt granland, både som privatperson så väl som i tjänsten, som hundpsykolog.

Och jag förundras, tänker folk inte alls på hur varm solen är inne i en bil, sommar som vinter? Sätt på solfilm, och utrusta bilen bekvämt och säkert för er hund.

 ”Eget kontaktord” undrar du vad det är?

Kontaktord väljer jag att kalla det folk i gemen kallar kommando. Skillnaden på inlärt av kommando kontra kontaktord är noll, vid korrekt inlärning. Men vår känsla vid inlärningen är himmelsvid. Att ha kontakt för att lära någon är en helt annan sak än att kommendera någon.

Jag har alltid haft ett eget ord, alltså inte ”hopp - in”, till mina hundar då de skall in i bilen. Dels för att öka säkerheten och främst för att minimera risken för hundstöld.

Tänk på det och ge er hund en grundlig inlärning i att inte hoppa in i någon bil, utan att den fått sitt kontaktord sagt.

 Håll detta ord hemligt och du är en bättre matte husse, för din hund.

 

22 sep 2009

Webdesign  |  Format1 modernized by SussCreations
© Fidos Hundinformation 2017