Hundtänk - tänk hund

Jag parkerar framför skolan och stiger ur bilen efter fem mils motorvägskörning, det är morgon och en ny dag på skolan stundar, man är laddad för den nya dagen.

Hallo, är det du som är hundpsykologen, hörs en röst. Ja, säger jag och vänder mig om. Där står en herre med sin hund och undrar om jag vet hur man gör för att ”bota” en skotträdd hund.

Ja, jo det är klart jag vet.

Nå, hur då säger han.

Jag förundras över folks tro till att alla problem kan lösas på en ”kvart” och ett litet kort snack och exakt den stund de vill.

Detta exempel är just bara ett exempel, på hur jag ibland blir ”påhoppad” på stan och i skogen om hundfrågor. Där även de flesta tycks tro att jag kommer att ös ur mig, all världens lösningar, bara så där. Precis så där kvickt skall lösningen finnas som frågan ställs, även om problemet är djupt rotat och pågått i åratal.

Mest lider jag med hundarna, som är så rika och tydliga i sitt språk.

Och att så många av dem, hänger ihop (ofrivilligt) med folk. Folk som dessutom inte verkar ha en sekunds tid till eftertanke, och eller förståelse för att hundar är något mer, än jycken på andra sidan kopplet.

Hundar är egna individer, som du och jag. Fast med andra preferenser för livet, liksom att älgen och eller duvhöken har sina preferenser och förmågor att ge sitt liv, det säkraste och bästa de kan efter sin förmåga. Det är inte bara folk som kan tänka, märkligt att inte hundägare om någon vet det. Att tala över huvudet på hunden, gör ont i mig. Försök förstå, försök att skaffa er kunskap om hunden och dess språk. Hunden försöker hela tiden förstå oss/dig. Det är inte okey, att tro vad ”alla” säger om att din hund tycker, känner vill och så vidare.

Du som hundägare har ett ansvar att skaffa dig kunskap om din hunds sätt att kommunicera, tro inte, lär er!

Då blir ni inte bara en bättre matte husse för er hund, ni blir också mer medvetna om livet. Både det lilla i sekunden, såväl som den holistiska bilden, av livet. Hundar är medvetna om livet, hela tiden i det lilla och genom dem kan vi få tid att njuta det.

Jo, jag kan hjälpa en skotträdd hund men inte nu och inte på stående fot, jag är på väg in på mitt arbete. Jaså jaha, svara mannen och går vidare.

Och jag tänker, han tar aldrig kontakt med mig på en bättre tid. Han kommer aldrig att engagera sig i att försöka förstå, och eller ens hjälpa sin hund, från värsta oron av smällare/fyrverkerier.

De flesta hundar lever tyvärr i en icke kommunikativ relation, utan mer i en kommenderande och eller gullande. Ingen av dem är förenliga med respekt för hunden som individ. Och ändå skallar ”alla” mattar att de älskar sin hund, medan hussarna brukar uttala sig som så; det är en trevlig jycke, när de gillar/älskar sin hund.

Inget fel i det i sig. Felet är att man inte har förståelse och eller intresse för att söka förståelse. Hur klokt, intressant och behövligt det än är att försöka föra en kommunikation med sin hund, för att förstå den. Och för att låt den ges möjlighet att försöka få oss att förstå, så sker det mycket sällan. Att ha hund bara för sin egen skull och inte orka/vilja/våga lära sig om hundar är inte det jag kallar, God hundhållning.

 

Se min hemsida för frågor, jag är verkligen väldigt ofta tillgänglig för samtal för att ni skall få ökad förståelse, för er hund. Dock inte mitt på dagen. Tisdagar – fredagar, då jag undervisar mina elever på hundgymnasiet.

 

 Vill du lära, börja läs;

Anders Hallgrens bok ”Därför gör hunden så”

Lars Fälts bok ”Hundars språk och flockliv

Anders Hallgrens bok ” Alfasyndromet”

 

Sverre Sjölanders bok ” Naturens budbärare”

Tempel Grandins bok ”Vi som förstår djurens språk”

 

Mina böcker;

”Hundens första år” 

”Aktivera din hund” 

”Mentalaktivering för din hund”

 

Turid Rugaas bok ” I samtal med hunden –lugnande signaler”

 

Har du läst dessa böcker, så har du helt plötsligt fått en helt ny syn på din hund och era problem kanske är som bortblåsta. Bara för att du nu skaffat kunskap och med den ett beteende mot din hund, som den förstår.

Alla hundproblem löses så klart inte av att man sätter sig i självstudier.

Tveka inte att anlita en utbildad hundpsykolog, oss finner ni via vår branschorganisation www.immi.nu. Men många problem bottnar faktiskt i kommunikations brist/missar, precis som mellan människor.

 

 

 

 

 

 

 

12 okt 2009

Webdesign  |  Format1 modernized by SussCreations
© Fidos Hundinformation 2017