Bio

Igår kväll var jag och några elever från Hundgymnasiet på ”bio”.

Det hade uppmärksammats av några elever att tisdagskvällar var det ”jakthundsträning”, på gräsmattan framför restaurangen där bland andra vi på Hundgymnasiet njuter vår lunch, vilken ligger på området vi har skolan.

Sagt och gjort vår kvällspromenad med hundarna slutade vid denna ”föreställning”. Jag anade att jag inte skulle bli positivt överraskad, av att metoderna för hundträning bland jakthundar skulle ha förändrats till det bättre, sedan jag senast bevistade en sådan. Vilket var minst fem år sedan. Och jag fick rätt – inget nytt under solen.

Drever, Beagle, Långhårig Tax, Gråhund, Smålandsstövare och Finsk stövare (kan ha varit Hamiltonstövare – kan vara svårt att avgöra skillnad på dessa speciellt då detta var unga hundar) hur som helst, dessa hundar var på kurs med mattar och de flest med sina hussar.

Hundägare som utmärkte sig med positiv belöning till hundarna var Taxens och den ena Dreverns mattar. De flesta andra var märkligt dåliga på att inse att hunden är ett flockdjur som GÄRNA kommunicerar och MÅSTE få kommunikation för att förstå vad som förvänts av den. Och inte minst rådde en total ignorans mot att hundarna signalerade oro och rädsla i sin kommunikation. Och F.. vet om inte Djurskyddslagen bröts mot också.

Instruktören en herre av modell äldre hade ingen kurs i den bemärkelsen att man hörde vad han sa till deltagarna, eftersom han inte stod i mitten och gav order. Han gick omkring bland dem alla, som var utspridda på gräsmattan. Hundarna hade långlina på och vad jag kunde utläsa av skeendet skulle hundarna lära sig att INTE intressera sig för ett djupfryst kaninlik som instruktören drog lockande framför hundarna.

Till detta var det ”inlärning” av stadga, som jag förstod det, det vill säga Stå, Ligg och Sitt när jag (husse gapar på dig) säger till. Och det gapades och det vrålades och det drogs och det kastades omkull, och det lappades till – allt för att få hundarna att förstå VEM som bestämmer och att de MÅSTE lyda.

Jisses vilken vidrig uppvisning och året är 2012, man skulle kunna tro att året var på 1960 talet. Trots det informationsflöde som finns idag om HUR hundar LÄR och med vetskap om att de är KÄNNANDE individer.

Är det detta SKK: s ledning tycker är God jakthundsutbildning.

När SKK i våras svarade mina elever på deras brev till SKK, där eleverna bland annat klagade på jakthundens situation i vårt land – den är utmärkt, jakthundar har det som gemene hund i landet, var en del av svaret från SKK: s Ulf Uddman, jisses – varför är det så svårt att få nå ut med ADEKVAT kunskap till HUNDÄGARE och VARFÖR har hundar/djur inga rättigheter?

Jag hade mardrömmar i natt om Finska stövare som slets till höger och vänster i den tunnaste stryplänk som går att köpa, precis en så tunn sak som skär in mellan halskotorna vid kraftigt ryck – denna typ av halsband hade flera av hundarna på träningen igår.

Jo, visst fick vi se Bio allt och den värsta sorten.

Undrar ni om jag satt stillatigande?

Nä, inte riktigt, jag gick fram till en av de värsta och påpekade att en gång till du bär hand på din hund och jag anmäler dig. Det hjälpte för stunden trots att husse var mycket oförstående – inte hade HAN slagit sin hund, jag bara måste ju lära hunden att LYDA, var kommentaren.

Hur jag visste att han gjorde fel, jag upplyste honom om att det gjorde jag, hur då fortsatte samtalet, då var jag tvungen att berätta – jag är hundpsykolog. Jaha en sådan dåre som tror de vet allt blev svaret – jag lät det uttalandet vara, hans stövare var glad för mitt inbrott och hälsade varmt, nära och tyvärr lite undergivet.

Kom igen HUND SVERIGE bättre kan vi, kräv respekt för hunden, kräv kunskap och inför körkort på hunduppfödning och hundägande, och låt detta körkort utformas av etologiskt kompetenta personer som INTE har ekonomisk vinning av att ge korrekt fakta!

 

23 maj 2012

Webdesign  |  Format1 modernized by SussCreations
© Fidos Hundinformation 2017