Vem skall man lita på?

Det kom ett mail i veckan med nedan hundfråga. Denna typ av mail är inte på något vis annorlunda mot hur folk bruka ställa sina hundfrågor/problem.

 

Hej! Vi har jätte mycket problem med vår blandrashund mellan schäfer, rottweiler och labrador. Det är så att vi köpte henne för cirka en vecka sedan, vi är en stor familj med 5 barn, jag som skriver är ett av dem och 18 år. Vår hund har inte haft några problem med något av barnen, men idag så kom min mammas sambo hem med sin son, som är 11 år.

Hunden gör bara utfall mot honom och är arg. Vi vet inte varför för han har inte gjort något. Han har gett hunden godis och vi har brottat ner hunden så pojken har fått klappat den. Men det hjälper inte!

Därför undrar vi om du har några förslag på vad vi kan göra?

 

Jag sände ett kort mailsvar bland annat om att man inte skall brotta ner hundar, vilken uppfattning får hunden då, att vi är att lita på, eller?

För att lära sig behövs förtroende och att bli nedbrottad tillhör inte förtroende avdelning. Dessutom är det ständiga problemet hos människor med hund att ingen har lärt dem förstå att hundar är en annan art än vi och ser på livet på ett helt annat sätt – en liten detalj som är bra att kunna, hur hunden som art fungerar och lär, innan man tar sig ann tanken på att ”fostra” jycken.

 

Så man ska inte brotta ner dem så de blir underlägsna, när de gjort något fel? Det är vad jag har lärt mig sedan uppväxt.

 

Svaret ovan som kom från hundägaren, jag blir så rasande ledsen.

När jag var färdigutbildad hundpsykolog 1993 så var en liten del av detta tankesätt att ”bruka våld på hundar som inte lyder” på väg till historieböckerna. Men nu de senaste tio åren har denna typ av hundhantering inte bara börjat spira utan står i full blom igen. Varför, kan man undra.

Jag ger okunniga teveproducenter skulden i stort, folk som inte kan någonting om hundträning men som arbetar efter mallen om trix som leder till tittare.

I vår värld är ingenting något värt om det inte leder ”tävlingen” till; ära, berömmelse och eller snabba cash. Dagens teveprogram om hundträning är just av denna sort – ingen hund i världen skulle titta på det och eller ens godkänna det som rätt sätt att inspirera till inlärning och eller förståelse.

Men de som bär störst ansvar för denna utveckling är SKK och Jordbruksverket, eller Landsbygdsdepartementet som det heter idag, och under detta lyder hund liksom alla djur. Båda instanserna vet väldigt väl vad som pågår, de har fått Massor av brev, mail, samtal och påpekande men som med det mesta så ”skiter” man i hur djur/hundar har det.

Här gäller att inte stöta sig med ”rätt folk” så att man inte missar chansen till befordran och eller att få sitta kvar lugnt i sin båt, hur hundarna har det och att hundägare är totalblåsta på kunskap som finns, intresserar dem inte – inte så länge hundar inte talar vårt språk, i vart fall.

Och man undrar, varför ingen bryr sig, ja ingen av de som kan påverka stort och direkt. Jag vet för jag är en av dem som har försökt med all min envishet allt sedan 1993 och jag har nått ut liiite, men inte så det gäller som allmän kunskap, så mailen lär fortsätta att komma in och bevisa att man ständigt stjälper folks och hundars möjlighet till god relation, tyvärr.

Så vem man skall lita på, Jycken så klart, den finns ju där och den talar hela tiden, fast med tyst språk och med små fina informationer om hur den uppfattar omgivningen och situationen.

Vill ni ha lite hjälp, gå in på min sida under Artiklar, där finner ni massor av hundfrågor med svar som jag svarat på under årens lopp, det lär hjälp er en del.

 

 

27 maj 2012

Webdesign  |  Format1 modernized by SussCreations
© Fidos Hundinformation 2017