Fredagen den 2 Januari ;

Kall men skön morgonpromenad, där marken runt vårt hem fortfarande hade en hel del rester av nyårsnatten med utbrända fyrverkeristumpar, små röda ”hattar” som sitter över stubinen, enligt Erik och massor av annat skräp. Trots elva månaders ålder så är detta skräp fortfarande intressant för Lexi, jag försöker att inte kommentera det så mycket att det väcker intresse hos henne men det hjälper inte alla gånger, hon verkar tycka det är värt att prova om skräpet är ätbart.

Lexi har de senaste dagarna varit väldigt kliig, så jag har kollat igenom henne och det är inte loppor, utan hon är torr i huden, det är nog för att det nu är kallare och kanske även för att löpet närmar sig. Hon var väldigt kliig även inför första löpet. Jag har filat klorna, rensat öronen och pimpstensborstat henne nu på förmiddagen och så har jag haft hennes filtar hängandes på balkongen i över en timma. Lite rapsolja, en knapp halv tesked, skall jag tillsätta i hennes mat ett par dagar för att se om det hjälper mot hennes kliande.

En kommentar kring loppor, hundar får loppor via marken och ibland blir de smittade av hundar de möter som har loppor/löss. Det är inget ovanligt men heller inte så vanligt att man skall ignorera det, har man loppor på sin hund så förutom att behandla den på ett adekvat sätt, tala med din veterinär och/eller apoteket om vilka schampon som verkar bäst och hur många bad man skall ge sin hund, för att får bort både lopporna/lössen och dess ägg.

Glöm inte att behandla hundens närmiljö såsom soffor, bilen och andra liggplatser med textilier i. Hundens loppor går inte på oss människor, så vi blir inte smittade men kom ihåg att upplysa andra hundägare som ni möter att hundarna inte skall hälsa och att du har loppor/löss på din hund. Det är en vanlig artighet från hundägare, så att man med den osmittade hunden kan ha koll. Loppor smittar enkelt, ibland bara genom en noskontakt hundar emellan.

Det är ingen skam att ha loppor på sin hund, vilket jag mött många människor som tycker och därför inte säger något till mötande hundägare som i sin tur också drabbas av loppor på sin hund, som i sin tur lätt smittar en tredje. Detta med hundloppor kan i en rasande fart få ett helt kvarter att klia sig, men som sagt det är inte farligt bara väldigt kliigt och därmed stressande för både hund och husse matte.

Vi gick en lång promenad i Pålsjö skog, det var frostigt även idag, så dofterna var mest på marknivå. Lexi markerade rådjur/vilt även idag vid jaktplatsen och jag bröt henne med ett Nej. Förutom själva promenaden med lite Nej korrigeringar, så var hon lös en sväng och fungerade utmärkt på både Stopp och Hit med visselpipan. Så hade vi godissök i klätterträdet, det har jag tidigare skrivit om, detta speciella träd som är så praktisk i sin form både för att gömma godisar och för hund att lära sig balans av, se bara hur obehindrat lilla fröken rör sig på trädstammen. Nu lämnas Lexi en stund för jag och Erik går ut och fikar, senare ikväll så skall vi eventuellt upp till Maggan och Håkan, de har hört av sig idag och ville veta lite om hundköp, de är så sugna på en blandrasvalp, som fanns i tidningen idag.

Lexi har ju börjat vänja sig vid att jag lämnar henne, men att vi är två som går samtidigt är inte lika kul och vant, så för att minska på risken för att hon skall känna oro, så förhåller vi oss ganska neutrala i hallen och trappen ner, pratar inte så mycket eller på annat sätt gör lämnandet så annorlunda från hur det går till när det bara är jag som går.

Lexi i nyaste halsband och koppel, det jeansblå, en preparerad mjölkpaket, klickern och några extra godisar tog jag med upp till Maggan och Håkan, dels för att förströ Lexi och dels för att få dem att inse vad som krävs i engagemang för att få en lyhörd och balanserad hund.

Det är inte bara kul att ha hund utan en väldig massa jobb och framförhållning för att få allt rätt, sen är det också så att vissa raser är lättare att lära än andra av helt genetiska skäl eller av individuella. Det är också så att vissa av oss människor har lättare för att lära ut än andra av oss har, inlärning har ju mycket att göra med lärarens sätt att lära ut på, kanske mer än det har att göra med elevens sätt att mottaga informationen på och det är något som jag ofta, ofta stöter på att vi människor glömmer bort vår roll i inlärnings- processen. Men totalt sett är livet trevligare med en fyrbent vän än utan.

Lexi skötte sig bra hos Maggan och Håkan och hon förvånade mig med att hon inte tiggde vid bordet, mer än hon gjorde. Hon fick smaka chips och jordnötter och blev serverad en bit fläskpannkaka av Maggan. Efter att vi ätit så satt vi vid teven, vi såg På Spåret. Då satt jag och Maggan i soffan och herrarna i var sin fåtölj. Trots att Lexi fick vara i soffan så var det bara en liten stund hon valde att ligga där, hon låg hellre vid mina fötter på den tjocka goa ullmattan, det tyckte jag var trevligt. Hon hade ett mer moget beteende denna gång hos Maggan och Håkan än förra gången för ett par veckor sedan.