Måndagen den 5 Januari ;

På lunchen åkte vi till Pålsjö skog, Lexi och jag. Jag tränade Lexi med Sitt Stanna kvar medans jag gömde/la ut godisar, och ömsom kallade jag henne på Hit och ömsom gick jag tillbaks till henne innan jag lät henne ta och leta efter godisarna. Denna träning var intensivast vid den biten av skogen där jakten hade bedrivits. Lexi var snabb, lyhörd och glad för min aktivitet med henne, så det var väldigt få viltmarkeringar idag och de som var avslog jag med Nej, vilket också funkade direkt. Att hon inte viltmarkerade idag kan ju givetvis bero på att det inte var något, hare eller rådjur, i det lilla skogspartiet. Mycket folk har som sagt varit i rörelse nu under en period, julledigheten gör ju att flera är ute på dagtid än vanligt men troligt är ändå att min aktivering var kul och att den var huvudskälet till dagens beteende.

Det var mycket folk ute idag, solsken, någon minusgrad och halv helgdag gjorde troligen detta. Vi mötte tre hästekipage och Lexis intresse för dem var stort, hon ville hänga efter. Detta var nytt, innan har hon ryggat undan för häst. Ja, i tonåren är inget som det brukar och det är extra viktigt nu att vara konsekvent med de grundregler man börjat jobba med, så att de riktigt befästs och finns kvar under trevliga former mellan hund och ägare när den värsta tonårsyran lagt sig.

Efter skogen så åkte vi upp till Fido´s, jag hade tagit med mig en grov pinne/gren som Lexi släpade på sista biten i skogen. Den band jag fast i en bit rep och fäste detta i ett träd. Till skillnad från det andra repet som hänger på Fido´s, så hänger detta långt ner på marken och Lexi kan liksom dra i pinnen eller repet med full kraft och ha alla fyra tassarna i marken. Det var ett populärt nytt inslag, hon höll på ganska länge med denna nya pinn-repleksak, hon besökte även det andra repet.

Jag hade tagit med mig en preparerad gräddtetrapak och ett par köttbullar. Med detta tränade jag Nix, på så vis att jag placerade ett par köttbullsbitar i en matskål och så fick Lexi passera förbi utan att röra dem, komma på inkallning förbi och lite annat uppmärksamhetstränande, hon fick ta köttbullsbitarna efter ett par lyckande av de olika träningsmomenten, så matskålen utgjorde en attraktion under träningen. Hon skötte detta perfekt och belönades till sist med att få leta upp tetrapaken.

Hon får sin ensamma stund även idag, då det gapar tomt i kylskåpet och min fina citronpress gick sönder innan idag, så jag får gå och köpa en ny. Trots att Lexi är trött efter promenaden så kan hon inte låta bli att vara väldigt uppmärksam på mig, efter att vi kommit hem. Hon blir ju alltid placerad på kontoret då och det blir hon ju även ofta på förmiddagarna, men nu när det varit julledigt och Erik varit här så har det tullats på mina vardagsregler men dem kommer hon ihåg ändå, det syns. Jag gör ingen sak av det, utan gör som jag brukar: jobbar en stund och sedan förbereder jag min sväng ut.

Kan en hund vara nyfiken? Jo visst, jag gömde godisar på kontoret och sängloftet åt Lexi för flera timmar sedan och stängde grinden. Nu när hon försökt att få komma in dit i flera timmar, fördröjde vi tiden ytterligare med lite lek mot belöning av att Lexi visade att hon till fullo behärskar konsten att Betala, nästan hajat vad Tvätta dig innebär och sedan assisterade jag henne genom att hålla tuggbenet åt henne.

Efter detta var nog nyfikenhet nådd, hon markerade att hon ville gå ut. När vi kom ut så hörde vi Arnold, han gnyr alltid när han ser oss, Lexi ville inte hälsa på honom utan drog iväg med mig till Gröningen. På Gröningen så var hon extra luktintensiv, kissade två gånger och så tillbaks hem. I trappan på väg upp och ned brukar hon få en godis, när hon går ”fint” och/eller i alla fall försöker hon få det, inte ikväll. Hon stack hela trappan upp utan att vänta på mig, när vi kom in i hallen så väntade hon inte på sin ”tandborste” som jag kallar Nagutkexet utan gick och ställde sig vid grinden in till kontoret, jo visst är hundar nyfikna.