Torsdagen den 8 Januari ;

Morgonsväng på ett istäckt underlag, det töade ju igår kväll och tydligen frös det under natten. Det är riktigt obehagligt att gå på detta hala, det är till och med halt på grusunderlag, dörrhandtag, trädstammar och så vidare. Lexi hade långlina på sig, vilket gjorde att jag inte behövde kasa efter henne, och den träning vi håller på med om lyhördhet gjorde att jag med rösten kunde stoppa och vägleda henne genom att ge direktiv om vänster respektive höger, Lexi kasade också omkring fast hon har ”fyrhjulsdrift”. Direkt nu på morgonen har jag ett möte, så Lexi får en stund själv.

Vi gick en vanlig promenad, längdmässigt sett, vi går mellan fyra och sex kilometer på vår långrunda varje dag och oftast i skogen eller någon skog, men idag blev det också så att vi kryssade genom staden och sedan upp på Landborgen, vidare till Fredriksdalsskogen och Pålsjö skog.

Inget speciellt har tränats mer än den vana det blir för Lexi hur man skall uppföra sig vid gator och möten. Det var en besvärlig promenad idag med antingen en massa frusen snö och is på marken eller så var det barmark men då med massor av salt på gångbanorna. Jag försökte få Lexi att gå på de mest skonsamma ställena och sköljde av hennes tassar ordentligt när vi kom hem. Hon fick en mjölkpaket och efter att hon öppnat den så fick hon Städa upp skräpet. Klofilning och allmän översyn med öronrensning stod också på dagens program.

Nu blir det mer ut-och-in-spring för mig då jag har tvättstugan i eftermiddagskväll, det ger Lexi återigen träning i att vara själv, ibland längre stunder och ibland korta stunder. Ibland på eftermiddagen och ibland på förmiddagen, att lämna henne och gå ut en kväll har inte ännu hänt. Jo, jag har varit på tidig bio och gått tidigt på krogen och ätit men inte lämnat henne vid halv åtta tiden typ, det är väl en vanlig tid om man är bortbjuden. Den träningen har jag i tanken och den kommer närmare och närmare för Lexi.

Ni hundägare som har ett arbete att gå till varje dag, har barn ni skall skjutsa och passa, har fritidsaktiviteter utan hund, ni har vid det här laget troligen redan en hund som vant sig vid ensam hemmasituationen men för mig är det ju lite annorlunda, som ni vet. Massor av människor i detta land är också hemma hela dagarna av olika skäl och det är för er skull som jag skriver att även om man inte för tillfället behöver/har anledning att gå hemifrån så är det viktigt att lära sin unga hund detta, eftersom ingen av oss vet hur framtiden ser ut och därmed kanske det helt plötsligt en dag behövs att hunden kan finna ro med sig själv. Träna alltså ensam hemmaträning varje dag fast ni inte behöver det, det tjänar både ni och er hund på att behärska.

Jag har tränat Lexi ett tag med ordlös kommunikation, utan att tala/skriva om det och det kommer jag inte att göra nu heller, mer än att jag kan säga så här. Jag är väl som folk är mest med hund, men förhoppningsvis så kan jag mer och gör mer än folk gör med sina hundar. Jag går också omkring och pratar en del med min hund/Lexi, men så ibland lägger jag om taktik och tränar henne i att utföra vissa handlingar bara genom att jag intar vissa kroppspositioner.

Jag kommer aldrig att sätta ett verbalt namn på dessa positioner/övningar, detta förblir mitt och Lexis allra mest privata, ett sätt att vara helt ensam om en viss kommunikation med sin hund, som att ha helt egna kontaktord för vardagliga ting, såsom hopp in i bilen exempelvis, där har jag ett eget kontaktord.

Jag berättade detta nu för att kunna berätta att jag tycker att det är snudd på att Lexi lär sig fortare av ordlös kommunikation och när så rösten sedan tar vid igen, då ger det en ny energi i kontakten, prova !

Metallapporten kom fram igår kväll igen efter en lång paus, jag tränade Lexi i att vilja ha den. Hon fick godisbelöning när hon på något vis visade intresse för apporten, det kunde räcka för henne att titta på den. Vi hade kul en stund och så tränade vi lite mer på positioner av den ordlösa kommunikationen. Lexi Tände också lampan och Städade upp efter sig, då hon fått en preparerad mjölkpaket.