Söndagen den 11 Januari :

När klockan var nio så fick jag masa mig upp och ut med lilla fröken, hon är himla duktig med att hålla sig över natten och en stund in på morgonen, vi var ute sista svängen igår kväll klockan tio och nu var klockan nio, elva timmar alltså. När vi kom upp så var det Tejpöge till Lexi med lite rapsolja på, rapsoljan har hon nu fått en vecka och hennes kliande har nästan helt avtagit. Jag fick två Treo, två mackor och en kanna tea och så ner i schäslongen med telefonen nära och en filt över mig.

Vi åkte till Fido´s, man är glad att det finns en dag som idag. Lexi hade fullt upp med sina två trädhängande leksaker en bra stund, så jag kunde i lugn och ro gömma lite av godiset, Frolic i bitar, Doko och tärnad falukorv på flera av träden. Lite träning blev det med Lexi, trots att jag inte mår bra. Det är lika bra att bränna lite av hennes energi när jag ändå är ute och på gång, så får jag förhoppningsvis en längre stund i lugn och ro hemma sedan, för att kurera mig.

Treon verkade bra, så jag kände mig relativt pigg, vi tog en promenadsväng även uppe i skogen vid krematoriet. Såphalt var det på gångstigen där, så vi korsade oss genom skogen på en egen promenadväg. Lexi fick vara på kontoret när vi kom hem, så att hon kände lite av ensamheten för tränings skull och jag fick lugn och ro i soffan med en ny kanna tea och filten.

Jag skulle egentligen åkt till Danmark imorgon kväll och föreläst, då skulle Lexi varit hos Rose-Marie, det är bara att avboka, så som jag känner mig.

Jag har tänkt på att jag vill kommentera Lexis löp. Jag har skrivit nu ett tag att jag tror Lexi strax skall löpa, men ännu så länge så har vulvan inte svullnat tillräckligt för det men alla de andra symtomen som hon hade före första löpet är där, så jag tror fortfarande att hon löper inom loppet av några veckor men det får vi se. Vissa tikar märker man ingenting på, andra märker man en del på runt själva löpet och några märker man av löpet långt innan och långt efter att själva blödningarna upphört. Vissa tikar drar till sig hanhundar året runt, fast de inte löper, de har troligen en särdeles god/bra tikdoft som får hanhundarna att uppvakta fast det inte gör någon nytta, rent fortplantningsmässigt. Vilken tik Lexi blir går inte att säga ännu på ett eller två löp, hon måste ju bli vuxen helt och hållet innan man kan se hur, hon har utvecklats i alla delar som hund.

Det där med löpet kan också påskyndas eller saktas ner av naturliga skäl, så som hälsotillstånd, övriga närboende tikars löp, i viss mån och vid starka skillnader i väderförhållande och energiintag. Ett annat skäl till att jag redan skrivit om att jag tror att hon löper snart och så inte gjort ännu, kan ju vara min sensitivitet med min hund, en yrkesskada alltså. Också vill jag att ni skall vara observanta på er tik/hund och veta att inget i utvecklingen är statiskt, bara så att man är medveten.

Nu är det två veckor kvar tills Lexi fyller ett år, Oj vad tiden har gått fort men samtidigt inte. Jag kommer att sluta skriva denna dagbok efter Lexis ettårsdag, kanske fortsätter jag med att skriva en gång i veckan för tryck av ytterligare en CD vilket i så fall sker efter att Lexi fyllt två år och då med arbetsnamnet, Lexi´s dagbok fortsätter.

Dels för att förhindra abstinensbesvär som kan dyka upp efter så här lång tids ständig eftertanke och fokus, dels för att hundar på inget vis är färdiga när de fyllt ett år. Då fortsätter utvecklingen till vuxen hund och det tar olika lång tid för olika raser och individer att bli vuxen, men generellt kan sägas att fysiskt och mentalt vuxen är ;

Mycket små hundar: vid två års ålder

Mellanstora hundar: vid drygt två års ålder

Stora hundar: vid tre års ålder

Extra stora hundar: vid drygt tre års ålder

Det finns alltså all anledning att skriva om Lexi ytterligare ett år, för det är helt nya saker som skall läras in, falla på plats, motiveras och sammanfogas.

Lexi har varit väldigt duktig idag, se själva: hon sträcker på sig när jag frågar henne om hon är Snygg. Inte så fullinlärt att hon skulle göra det i vilken situation som helst men i vissa. Hon har Städat efter att hon dragit fram en mjölkpaket i snöret som låg under hörnskåpet, hon har hållit i min nyckelknippa, hon har på handtecken utfört Sitt Plats Stå, hon har Betalat, hon har Viskat, hon har gått Fot, hon har gått Mellan mina ben under min gång. Hon har visat vilken finger som är Långeman, hon har gjort Kullerbytta, hon har Tvättat sig genom att slicka sig om munnen, hon har Vinkat, hon har gjort Give me five och så har vi påbörjat ett ord som heter Tanden; då skall hon dra upp överläppen och visa tänderna. Och jag som ett tag trodde att hon var obildbar, där borta någon gång i maj, juni månad. Nej inte trodde jag att hon var helt obildbar men jag hade en period där jag tyckte det var svårt att få gehör från henne och så är det, ytterligare en ingrediens som kommer och går lite under valpens tillväxt mot vuxen hund, ibland full fokus på matte husse och ibland totalt stendöv och ointresserad. Detta löser man alltid med lugn vänlig konsekvens.