Torsdagen den 15 Januari ;

Även idag gick vi till skogen, det var rimfrost, sol ifrån en klar himmel och sundet låg som en spegel, vackert må ni tro. Hela Strandvägen avverkades utan att Lexi bråkade en enda gång, hon gick uppe på vågbrytarmuren, där var det frostigt och en Rottweiler vi mötte i början på Strandvägspromenaden hade gått här också, så Lexi hade att dofta på, det var bra det för på gångbanan var det fullt av salt.

I skogen blev det Nej och Hit som gällde idag som träning. Lexi fick vara lös i tre olika omgångar och när hon kopplades så var det inget möte eller så som gjorde det utan bara det att jag bestämt ett par punkter där jag skulle släppa och koppla henne. Det är lätt hänt när man tränar sin unga hund i följsamhet och hitinkallning att man först aktiverar sig/kallar på hunden då man ser någon/något komma och det lär sig ju hunden på ett par gånger, att när matte husse kallar ja då kommer någon/något kul, då är det bäst att inte gå till matte husse, för då får jag inte hälsa/lek/jaga eller var det nu skulle varit.

Det var mycket rimfrost i gräset och goda dofter där vilket gjorde att Lexi inte kom på sekunden vid alla inkallningarna men ändå så var hon hörsam och snabb på mina inkallningar. Nejövningarna var det inget som helst fel på, hon lät bli både Råttan och köttbullarna tills hon fick klartecken. När vi kom hem två timmar senare så var det dags för lite omvårdnad på lilla fröken, klofilning, borstning, öronrensning och allmän genomgång.

Jag har beställt tid för vaccinering av Lexi, det skall ju ske en gång om året, att man förnyar hundens skydd och en vecka efter hennes vaccination ungefär så skall jag med henne till Djursjukhuset för höftledsröntgen. Det är klokt att höftledsröntga sin hund, så att man vet dess status och de flesta uppfödare för också journal över de olika föräldradjurens avkommors status på höftleder, ibland även armbågar och knäleder, tänderna och mentaltest MH, för att lättare kunna avgöra vilka föräldradjur som är mest lämpade att föra rasen vidare.

Oavsett om ni har en rasren eller blandrashund, se till att ni vaccinerar er hund vart år och höftledsröntgar den vid ett års ålder och för större raser vid arton månaders ålder, så att ni vet att er hund är grundskyddad mot livshotande sjukdomar och att dess höfter är okey.

Jag fundera även på att Rabies- och Leptospirosvaccinera Lexi, eftersom jag skulle vilja ha med henne till Danmark, men det får vänta några veckor mellan de olika vaccineringarna så vart vaccin hinner acklimatiseras av kroppen innan nästa förs på, det tro jag är bra. Jag jobbar ju ganska mycket med Danmark, så det hade varit både praktiskt och bra att ha Lexi färdigvaccinerad för att kunna hänga med mig. Dessutom så när man bor i en gränszon som Skåne, så kan det ändå vara vettigt att vaccinera sin hund mot dessa två sistnämnda sjukdomar, vilka Sverige hittills varit förskonat från. Man vet ju aldrig vad för skydd de djur har som kommer in i Sverige idag. Sedan Öresundsbron kom till i synnerhet och sedan vårt inträdde i EU, så har vi i Helsingborg i vart fall väldigt sällan tullare vid båtarna idag, som kan kolla de djur/hundar som tas in i landet. Nuförtiden skall vi alltså lita på folks välvilja, att de bara har friska och vaccinerade djur med till ett annat land!

Ulrika ringde och bjöd på semla, så Lexi fick en stund själv idag med. Ja det får hon ju varje dag, men mitt skrivande om det är till för att entusiasmera er att se olika sätt man kan tänka på för att verkligen gå ifrån hunden en liten stund varje dag. Det är inte bara praktiskt för oss människor att veta att vår hund kan vara ensam hemma i lugn och ro, det är viktigare att veta att hunden mår väl av det, att kunna få sova i lugn och ro en stund varje dag och speciellt om man är en stor familj, vilket oftast betyder mycket liv och rörelse.

Det blev lite aktivitet för Lexi inomhus idag, dels så hade jag mycket att göra och dels så var min inspiration inte på topp. Imorgon kommer Mia hit på kvällsmat och då skall vi visa henne hela Lexis repertoar.