Lördagen den 24 Januari ;

Natten hade gett oss mer snö och Lexi gladdes på morgonpromenaden, det blev Tejpöge när vi kom upp.

Promenad med Esther och Ulrika runt omkring i skogen och längs med Sofieroskogen, där är den höga stenen, som jag brukade använda som hopp- och vinkasten, på mina hundkurser, Lexi tycker att det är en baggis att ta sig upp på den.

Det blåste kallt idag, så skogen var en perfekt plats att röra sig i på vår promenad som tog en och en halv timma, som det brukar. Fast idag var det mindre roligt tyckte Lexi eftersom Esther går konstant tjugo meter efter oss och matte är upptagen mestadels med Ulrika. Det har jag ingen anledning att ha dåligt samvete för att jag på en och annan promenad har mänskligt sällskap, fast det har jag för det märks tydligt på Lexi som inte alls lyssnar på mig och då engagerar jag mig lite med henne.

Det är den effekten det blir, att hunden inte lyssnar på oss, om vi inte är mentalt nära vår hund och speciellt den unga hunden. Men som sagt, det är inte så ofta jag har sällskap på min långa skogsrunda på dagarna.

Lexi fick slicka rent den stora wok pannan efter att jag hällt upp nästan all maten därifrån i en skål och satt den i kylskåpet. Det var köttfärs, ris och wokgrönsaker, gott tyckte Lexi som till slut stod i grytan med framtassarna och slickade i sig minsta lilla riskorn.

Jag blev uppbjuden på semla idag igen av Ulrika och Per-Olof, så Lexi fick vara själv i en timma cirka, i hela huset. Ulrika var ute i trappan och lyssnade om Lexi hördes efter en stund men nej, något senare så tyckte både Ulrika och jag att vi hörde henne men när jag kom i trappan så hördes inget. Vi gick ut en kort sväng och innan dess så preparerade jag de båda hundgodisleksakerna, DogSmart och den andra som hon skall fösa bort brickorna från hålen på, innan vi gick ut.

Samma procedur idag som senast då jag gömde godisar före promenaden. Lexi ödslade inte någon tid ute, hon kissade fem sex gånger och sedan var det bråttom upp igen. Innan hon fick ge sig i kast med godisleksakerna så fick hon visa lite hjärngympingtrix, några Hitinkallningar, lite Fotgång och Tända lampan.

Att tömma de där ”leksakerna” på sitt innehåll går fort som tåget, så jag preparerade den ena och sände upp den i hissen till Esther att får fnula över, Esther kan oerhört mycket hjärngymping och är fortfarande en vaken äldre dam, skall bli kul att höra hur lång tid Esther tog på sig och hur hon löste uppgiften. Troligen inte lika våldsamt som Lexi, hon krafsar och river på brickorna och till sist puttar hon upp sista biten med nosen.

Jag tog ut en ny påse med Levergodis ur frysen idag. Två stora bitar tog jag och gömde till minst tjugo pyttesmå bitar, då fick hon jobba lite, fröken. Det börjar bli lite trångt för all den aktivitet vi sysslar med inomhus, jag och Lexi. Antingen så får vintern snart ta slut eller så får vi flytta till ett eget krypin, jag och Lexi. Ikväll fick jag fråga Lexi om vi skulle gå ut, klockan tio, och hon som nästan alltid drar ut mig runt nio, det var ju ett välkommet inslag att få sitta en timma längre, utan avbrott. Hundar gillar vanor men är väldigt intresserade av nya händelser vilket enkelt också kan uttryckas så att de behöver trygghet för att kunna upptäcka och utvecklas.

Lexi har under detta sitt första år blivit socialiserad med olika miljöer, såsom skog, större park, stadspark, stadsgator, stadskvarter, mindre samhällen med endast villabebyggelse, industriområde med tyngre fordon, hembygdsparker med djur av olika slag, med en hel rad olika hundraser, marsvin, fåglar i bur och fria, hästar, grisar, getter, får och kor i hagar och vissa övriga fria/vilda djur och katten Felix. Hon har träffat olika typer av människor, i olika åldrar och med olika utseende och rörelsemönster, hon har färdats i flera olika typer av bilar, tåg och buss. Hon har varit i flera olika hem och flera typer av affärer.

Hon har fått belöning för alla sina försök till initiativ med mig, hon har lärt sig massor av ord, kroppsrörelser och ökat sitt intresse ständigt mot samarbete med mig.

Detta är vad vi har gjort de senaste tio månaderna och framför oss nästa vecka har vi, förutom Lexis Födelsedag på måndag, så på tisdag skall vi till Radio Kristianstad och jag tror det blir tågresa för oss dit. Nästa helg är Lexi hos Rose-Marie och Linnea. Då är jag med Anders Hallgren i Danmark och vi utbildar tio stycken Pedigree brandvarningsinstruktörer. Instruktörer som i Danmark skall stå för utbildning av dom hundägare som vill lära upp sin egen hund till Guardian Angel/Brandvakt i hemmet.

Vill du ha din hund som Brandvakt, gå in på www.pedigree.se, där finns under våren 2004 en lista på svenska instruktörer som du kan ta kontakt med för att få en Brandvaktande hund hemma. Bor man i Danmark, går man in på www.pedigreee.dk för att söka sina danska instruktörer. Min rekommendation till er: gör detta, ni får både en extra livförsäkring och ett kul sätt att komma igång med träning ihop med er hund och du – alla hundar kan lära sig detta.