Söndagen den 25 Januari ;

Vi var ute halv sju imorse. Inte för att Lexi pockade på men jag vaknade då och tänkte att det kunde vara skönt; när man sen vaknar nästa gång så skulle det inte bli så bråttom ut, utan jag skulle kunna avnjuta frukosten i lugn och ro. Så blev det och vi sov tillsammans tills klockan nästan var tio, en timmas frukost för mig, Tejpöge till Lexi som efter den försökte få igång en lek med mig med sin läderleksak, mitt gamla skärp och ett gammal koppel som är ihopknutet. Hon fick roa sig själv och gjorde det genom att ha koll på en Grand Danois som lämnade Gröningen.

Vi gav oss ut på vår långpromenad. Vi gick hemifrån över Gröningen, Strandvägen in i Pålsjö skog och en sväng där för att komma ner på Strandvägen och över Gröningen hem igen. En promenad på två timmar i mildare väder, plus minus noll grader, vindstilla och mulet.

Det började på Gröningen att lilla fröken skulle ta skräp som ligger kvar sedan nyårsafton, det är en del tändhattar, rester av fyrverkeripjäser och champagnekorkar. Lexi skulle inte släppa en kork och vred och trixade sig till den grad att hon kom ur sin sele. Hon for runt mig några ”ärevarv” men kom ganska snart fram till mig, utan att jag yppat ett ljud, och korken hade hon spottat ut. Arnold kom, honom vill hon fortfarande inte hälsa på, inte vet jag varför och mitt i allt så kom Jackson, en äldre Jack Russel herre, som jag känner. Honom passade det att hälsa på.

På Strandvägen skulle det bökas, så hon hängde i kopplet nästan hela vägen, jag bara promenerade på och precis när vi närmade oss slutet av Strandvägen så träffade vi en ung glad Golden Retriever tik som ville leka och kastade sig på rygg för Lexi, som såg lite snopen ut, men var med på noterna.

I skogen hälsade vi på en vit stilig Kungspudel/Storpudel herre och lite senare en äldre Skotsk Terrier herre, det var alla hundar vi passerade idag. Vi tränade inte något speciellt mer än ett par Hitinkallningar och ett klurigt godissök, som jag la ut till henne, över och under omkullvälta trädstammar.

Maten serverades i Fun Bone direkt när vi kom hem och nu väntar jag bara på att se hur lång tid det tar innan hon upptäcker toarullen som jag preparerat med godis och lagt upp på en tavla inne på kontoret, med snöret nedhängandes ifrån den. Det gjorde jag innan vi gick ut.

Jag städade idag och gjorde extra fint på Lexis två egna platser, vädrade madrasserna och tvättade filtarna, så det skall vara extra fint tills imorgon, på hennes ettårsdag och för att det behövdes.

Jag fick påkalla hennes uppmärksamhet för att leta efter toarullen, men då tog det inte så lång tid tills hon hittade den. Efter att vi varit ute på kvällen så fick Lexi vänta i badrummet tills jag dels gömt flera små godisar och dels gjort mina mackor. Hennes matskål hade jag smort in med leverpastej, så har hon lite att göra när jag äter sedan, eftersom hon åt sin mat relativt tidigt idag.

Jag tog ett bad efter hela denna dags aktivitet och fick där läst ett par stycken ur en av mina böcker som det tillhör mitt jobb att läsa, en hundbok. Lexi tyckte jag var tråkig och var där inne hos mig en sväng men gick igen efter uppmuntran av mig åt det hållet. Gå och lägg dig var det jag sa till henne när hon sökte min uppmärksamhet. Efter vår sista kvällssväng tyckte jag det kunde vara på sin plats att Lexi fick vara med sig själv, så jag la upp henne på sängloftet och stängde grinden.

Jag satt nog kvar en timma själv i rummet, detta var så skönt så jag kommer att fortsätta med det. Eftersom vi bor relativt trångt, jag har ju kontoret även hemma, så blir det lätt att vi är för nära varandra mest hela tiden. Därför är det bra för henne att få vara för sig själv ibland, jag kommer nog att låta henne få gå till sängs själv på detta vis mer och mer i fortsättningen.

Unghundsträningen ökar, det vill säga mer träning som bland annat innefattar Nära mig utomhus och Mindre nära inomhus. Detta är det sätt jag har med hund, jag umgås mest med dem utomhus, varje dag jobbar jag relativt mycket utomhus. Visst umgås jag med mina hundar även inomhus, där tränar vi ju in allt nytt, äter, har omvårdnad, leker och ”kramas” lite. När jag säger umgås så menar jag mest mental närvaro och det är just detta som jag efterlyser att Lexi skall koppla bort en del när vi är inomhus och som jag förhoppningsvis tränar/lär henne genom att låta henne vara på kontoret fast jag är hemma. Har man ett större hem än jag har, så ger det sig nog själv att man kommer längre ifrån varandra inomhus, från gång till annan.

Mina tidigare hundar har levt med mig då jag hade ett mer vanligt liv med arbetsplats utanför hemmet och en större familj som satte rörelse på livet. Ni som lever ensamma med er hund, glöm inte att ge hunden chansen att kunna vara själv både då ni är hemma och inte, detta är en liten del av varje individs behov och rättighet att kunna vara med sig själv och kunna må väl av det.