Måndagen den 31 Mars ;

Vi vaknade klockan sex, gick ut och kissade och pluttade, upp igen i sängen och somnade om till klockan åtta, oj vad skönt.

Ut igen och kissa och plutta, Lexi har bajsat de tre sista gångerna vi varit ute, med fin avföring. Hon får ju förutom sin mat lite godis som belöningar och det ökar tydligen på bajsandet, tyckte väl att hon hade lite väl svårt att koppla av igår kväll framför teven i soffan, förmodligen alldeles full i magen.

Lexi har annars under den gångna veckan pluttat tre gånger om dagen, hon söker sig mer och mer en lämplig plats att sköta det på. Under buskar och i en liten slänt med murgröna, händer det oftast. Alla mina vuxna hundar har bajsat så avskilt som möjligt, exempelvis in under buskar och redan vid åtta veckors ålder börjar det mönstret synas hos Lexi.

Att ha valp som man tränar till rumsrenhet innebär samtidigt att man tränar sig själv, i att hålla sig. Mina toalettbesök få komma efter att jag varit ute med Lexi.

När jag skall tvätta håret, borsta tänderna och göra badrumsbestyr som tar lite tid, så sysselsätter jag henne samtidigt. Hon får stjäla toapapper, hon får bita och busa med handduken och så vidare, bara jag har henne under uppsikt så att inget bus förekommer som jag inte kan se och som jag inte vill, exempelvis att ge sig på en blomma.

Idag fyllde jag bitsockerskålen, och bitsockerkartongen blev tom, däri stoppade jag fyra godisbitar, vek igen öppningen och gav Lexi kartongen. Hon var jätteduktig, kämpade runt hela lägenheten med kartongen, bet och slet i den och vips så trillade en godis ut, detta fick hon ”blodad tand” av, nu gav hon sig den på att få fatt i godbitarna.

Kartongen var öppen men inga fler bitar trillade ut, hon stoppade in huvudet och fastnade med det, snurrade runt, runt och efter en liten stund fick jag hjälpa henne tillbaka till ljuset. Med hjälp från mig, så till vida att jag hindrade kartongen från att glida iväg för mycket, lyckades hon efter cirka tio minuters kämpande med kartongen, godisbitarna var uppätna.

Lite lek till med leksakerna och med mig sen var det dags, ut och kissa. Uppe igen gick hon i spinn, dags att nattas.

Jag tog henne i famnen, satte mig och smekte henne i ett par minuter och viskade - nu skall Lexi nanna/sova. Efter en minuts motstånd fick jag rätt, nu ligger hon i sin iglookoja och sover.

Hon har också utvecklats under veckan med att söka upp mig, om hon inte exakt vet var jag är, utan att pipa och gnälla. Hon piper och gnäller nu mest då hon är i behov av att kissa/plutta, när hon är väldigt trött eller när jag går upp på sängloftet för att hämta något, dit kommer hon än så länge inte själv. Vi sover alltså på ett sängloft, dit upp går det en vanlig trappa med ledstång, där är 1,40 cm i takhöjd, sängen är en ordinär dubbelsäng och vi har sundsutsikt från vår säng, så det känns inte alls litet eller trångt. Jag har satt kompostgaller runt hela loftets öppna sida mot rummet och i trappen. Det finns också en grind som hindrar henne från att gå upp och eller ned från loftet utan min vetskap. Kompostnätet är ett provisorium tills Lexi är vuxen själv att gå i trappan.

Fotografen Susanne kom på visit vid lunchtid och då tog jag chansen att få dammsuget, lite svårt att dammsuga med en valp som springer efter och tycker att sladden är kul att bita i.

Susanne kom dels för att fotografera Lexi, jag skall försöka få till så många bilder i så många olika situationer som möjligt på Lexi, som kan komplettera denna dagboks skrift. Susanne hade jag bett att hjälpa mig med bilåkning och Lexi. Efter att Lexi vaknat från sin lunchsömn tog vi bilen upp till min träningsplan, Lexi placerades bak.

Jag har en jättefin, lila, Daihatzu jeep. Längst bak är vovveplatsen i bilen och jag vill att Lexi så fort som möjligt skall kunna åka där, utan att känna obehag, så träningen började med Susannes hjälp idag.

Susanne satt i baksätet och hade en hand ner till Lexi. Det tar sju – åtta minuter att köra hemifrån mig till min träningsplan, som jag kallar Fido´s. Den ligger på ett industriområde i norra delen av staden, där har jag under flera år haft hundkurser. En perfekt plats för mig och Lexi att kunna vara på, som en egen trädgård. Hon pep och gnällde mer på resan dit än hem, imorgon skall jag med någons hjälp, förhoppningsvis, åka till Fido´s igen. Nu sover hon, tjugo minuters lek utomhus tar på krafterna.

Efter eftermiddagssömnen fick Lexi åka i min magväska igen, jag gjorde två ärenden på stan. Det fungerar fint att ha henne där. Väl hemma från stan, det var en kort sväng på cirka en halvtimma, så var det dags för mat med åtföljande lekstund och sömn.

Nu återstår kvällsmaten och lite kul innan jag nattar in henne vid teven. På kissrundan vid sjutiden var Lexi extra busig, hon höll sig själv i kopplet och vi ”galopperade” fram längs gatan mot porten, alla glada och ofarliga initiativ från Lexi belönas.

Denna gång bestod belöningen av att jag lekte med och uppmuntrade henne med, hurra och - oj vad stark du är, i ett busigt tonläge. Vi passade på att kasta soporna, soprummet är på en innergård.

De var tredje gången Lexi var med där, hemtamt skuttade hon före mig.