Tisdag den 1 April ;

Lexi har börjat med att ”våga” morra när vi leker, -vem vinner trasan. Hon började låta lite lätt häromdagen, samtidigt som hon tittade på mig och väntade på min reaktion. Jag drog trasan och henne mot mig och pussade henne på näsan och sa med låg, busig röst, - är du farlig?

Leken om trasan innehåller ibland morrning och ibland andra former av ljud, jag pussar och klappar henne emellanåt. Denna behandling kommer hon att få vid lek morrningar, det är viktigt att valpar får prova sina vingar på alla plan. Att morra av oro/rädsla är något annat, som också behandlas på ett annat sätt.

Idag har jag fått hjälp av Ulrika, matte till Esther, med att ha kontroll på Lexi i bilen, på vägen upp till Fido´s. Vi var där i cirka tjugo minuter. Lexi ville leka Esther ville inte, utan mötte Lexis våldsamma inviter med tandvisning och skall. Lexi hade raggen rest och gjorde flera försök att blidka Esther, men utan resultat. Ingen större sorg här, Lexi roade sig själv med pinnar, löv och att gräva och så återkom hon ibland förbi Esther i en väldig fart med svansen sänkt, raggen över halsen rest och i full fart, med bus i blicken.

Mat var välkommet tillskott när vi kom hem och bara efter några minuter var det dags igen, ut och kissa. Det blir mycket kiss av stress och bus. Jag fick tvångsnatta henne när vi kom upp igen, det var en hel del motstånd från lilla fröken men sömnen kan man lita på. Den smyger sig på och helt plötsligt så är motståndet i mina armar borta, hon sover. Jag placerar henne i hennes iglookoja.

När hon suckar, vilket hon gör när hon slappnar av och eller när hon är på väg att somna, belönar jag alltid detta med, Braa duktig. Detta kommer jag att förstärka med ett kontaktord som jag kallar Relax, inom en kort tid. Bara jag märker att hon reagerar på min belöning vid suckar så vill jag lära in ett ord för den känslan som infinner sig vid suckar, att slappna av.

Perfekt att ha ett avslappningsord till sin hund, genom hela livet har man nytta av det. När man till exempel skall åka en längre sträcka, säg på ett tåg och behöver få hunden lugn, så kan man informera om Relax, som då sedan valptiden är inlärt av hunden själv, genom att jag bara uppmärksammat handlingen och satt ord på den.

Lexi är jätteduktig med att tugga på sin tuggpinne, det är de innersta tänderna, molarerna, som kliar och sakta är på väg ut. Tuggpinnen är ju väldigt lång för en liten valp som Lexi, oftast så håller jag den till henne. Här ges ännu ett tillfälle att smeka och pussa henne medans hon tuggar. Inlärningen som blir av detta är att Lexi inte kommer att känna något vaktbehov mot mig, även med ätbart gott i munnen. I denna situation kommer jag snart att börja idka byteshandel, alltså ditt goda tugg mot min Frolicbit och så kommer hon att få tillbaks tugget så fort hon ätit färdigt godisen. När Lexi blir lite äldre ändå, så kommer hon att få tillbaks tugget efter att hon tagit ögonkontakt med mig. Jag tog med en likadan tuggpinne som hon har hemma, till bilen idag. Den får hon ha där, man vet aldrig kanske kan hon stilla sin stress för bilåkningen med att ge sig på tugget.

När vi kom upp från kissrundan nu i eftermiddags, så satte sig Lexi och tittade upp på mig, av sig själv. Precis som vanligt kan jag ju faktiskt skriva nu eftersom det händer varje gång. Istället för att bara ge henne godisbiten så satte jag mig på huk och visade godisen, tog den ut i min axels förlängning åt höger. Hon tittade på godiset och sedan på mig, blixtsnabbt fick hon den och ett Duktig. Jag provade med två godisar till med samma resultat, sedan provade jag att lägga nästa godis på golvet men då fick jag lägga handen över för att hon inte skulle ta den. Jag sa inte ett ljud bara la handen över, Lexi vände blicken upp mot min och hon fick direkt Braa och handen försvann så att godiset blev tillgängligt. Oj detta verkar mycket bra.

Jag lämnade Lexi idag, fem minuter när hon precis somnat in till tonerna av god musik. Ett snabbärende in till en granne, hon sov fortfarande när jag kom tillbaka.

På kvällen fick vi besök, hon är väldigt glad och artig, slickar på munnen, mot alla besökare. Hon sov gott i soffan medans vi satt i köket och åt, ja hon uppförde sig perfekt.