Torsdagen den 3 April ;

Det verkar vara en fördel med, i mitt tycke, den tråkiga singelparken med de stora träden, som är precis utanför mitt hem. Lexi är relativt ointresserad av singel, vilket inte brukar vara fallet med valpar, det är inte alls ovanligt att de ”äter” småsten.

Hon är oftast nyfiket positiv när hon ser människor och agerar nu som de flesta valpar, man följer gärna efter, vilka ben som helst.

Hon sover gott på natten, väldigt nära mitt ansikte. Visst känns det gulligt och jag vet att det skapar lugn och trygghet, men hoppas ändå på att hon väljer en sovplats som är något längre bort från mig, i framtiden.

Idag skall Lexi få uppleva dofter och ljud ifrån en frisersalong, matte skall klippas.

Lexi´s ögon är fina igen och jag fortsätter bara med att tvätta ögonen med ögonvatten en gång om dagen. Jag blöter en bomullstuss med ögonvatten och droppar i och runt ögat med. Om de ser fina ut om några dagar så slutar jag även med ögonvattenbaddningen.

På salongen uppförde hon sig exemplariskt, satt stilla i mitt knä. Jag hade med ett skalat äpple, det äter jag varje förmiddag. Det knaprade hon på ett tag.

Hon har ett så fantastiskt fint och feminint huvud, när jag hade henne i knät så satt hon ju mot den svarta skyddskappan man får på sig, på salonger. Jag måste låta fotografera hennes huvud med bara svart bakgrund, jättefint framträder hennes mörkbruna ögon och den hjortröda pälsfärgen.

Vi gick en sväng ner om Marinan idag också, hennes orienteringsförmåga måste man beundra, nio veckor gammal och hon vet hur man kommer hem, ifrån flera olika håll.

Det blev en händelserik eftermiddag, Jag satte Lexi på hundplatsen, bak i min bil och körde upp till bilverkstaden och fick påsatt sommardäcken. Lexi var jätteduktig, det luktar ju gummi, olja och annat ”biligt” som en valp inte alls är van vid och så låter det om tryckluftsborren som lossar och spänner hjulbultarna. Hon reagerade inte på något sätt som om hon blev skrämd.

Bilverkstaden ligger bara ett par hundra meter från Fido´s och jag vill ju att hon skall koppla bilåkning med kul, så efter däckbytet så åkte vi dit en kvart. Där är det buskul tycker Lexi och praktiskt för mig, hon kan vara lös och jag kan röra mig ifrån henne och se hur lyhörd hon är och hur observant hon är på var jag är.

Hon kommer som ett skott när jag kallar på henne och hon belönas, idag, med godisletning.

I bilen gnällde hon förstås, men det lär avta, jag är dock lite bekymrad över att hon skall komma ifrån sin plats och till baksätet. Det finns två stora hål mellan ryggstödets sidor och bilens ”innervägg”, lagom stora för en pinschervalp.

Där har jag tryckt in två runda kuddar, jag har inget galler mellan hennes plats och baksätet. Ryggstödet är så högt så det kommer att vara betydligt högre än hon, även när hon är färdigväxt.

Jag tycker det är praktiskt när jag skall lämna henne i bilen en stund, för att springa in och handla och så vidare. Det förekommer bilstölder, även med hundar i bilarna och hundar sitter ofta i en bur i bilen, vilket jag också haft till mina tidigare hundar. Då kan ju inte hunden agera vakt, det kan Lexi göra, som jag nu tänkt.

Trafiksäkerheten blir dock ej rubbad på, jag har ett galler mot bakdörren, så när jag öppnar där så finns det galler. Jag låser det med ett hänglås om jag sommartid, när det är varmt och soligt ute, låter bildörren bak stå öppen, när jag lämnar bilen för en kort stund.

Det tar ju ett tag att lära valpar hur saker och ting går till, just nu är det lite trafikfarligt med bara henne och mig i bilen.

På vägen hem lyckades hon ta sig över till baksätet, jag stannade bilen och satte tillbaks henne. Jag har haft hundaffär för några år sedan och har en hel del prylar kvar, tänkte se om mina mjuka fina spårselar finns i hennes storlek. Då kan jag ha en sådan på henne och koppla henne i gallret så att hon inte kan komma över till baksätet och med en sådan sele på så kan hon heller inte skada sig. Kopplet sätts ju fast på ryggdelen av spårselen, jag hoppas att min minsta spårsele passar. Det hade blivit perfekt under invänjningstiden för bilåkning, till Lexi.

Nu sover hon gott efter mat och en stund bus hemma, det blir alltid hårdhänt bus när det är stress i valpkroppen och då ”tvångs”nattas man. Hon hade druckit idag och dessutom gav hon vika direkt och sover fortfarande då det gått trettio minuter.

Nu vaknade ”stjärnöga” som jag ibland kallar Lexi, hon har sovit i nästan en och en halv timma, hon går ur sin iglookoja och sträcker på sig, flera gånger.

Detta beteende har jag alltid belönat, praktiskt att kunna be sin vuxna hund att sträcka på sig, bra för muskel och muskeltonus. Jag säger Braa, sträck på dig med ganska mycket betoning på, sträck.

Det viktiga med olika kontaktord är att hunden har en möjlighet att klart skilja ord från ord, till exempel sa jag aldrig Loss till min Whippet Boss. Tack har blivit mitt kontaktord i det sammanhanget och det hänger med till alla de övriga hundar jag haft, dessutom låter vi mjukare när vi säger Tack än Loss.

Idag har det varit en solig dag igen, men med kall nordanvind, jag tyckte Lexis ögon såg irriterade ut igen, hon gnuggar framtassarna mot ögon eller öronen. Hon har pipit till någon gång och skakat på huvudet ett par gånger.