Fredagen den 18 April ;

Morgonbitningen avtog snabbt, då Lexi själv fick ont i munnen av att bita på mig, jag tryckte fingret tillbaks i munnen på henne, det resulterade i en snopen, undergiven och mer slickande Lexi, som fick Braa pussa matte ord av mig.

Klockan var 06. 00 när jag vaknade, vi hade sedvanlig morgonrutin frånsett att jag fick vara själv i badrummet medans Lexi buslekte i rummet. Nu är klockan 07.30 och vi har precis varit ute och Lexi har kissat och bajsat igen, som hon hittills alltid gjort. Kiss och bajs på den första rundan, den med ”hoppikläderna” på och sedan är det mat med efterföljande buslek i cirka en till en och en halv timma, tar den morgonritualen, då blir Lexi buren ut igen och som sagt då sköts morgontoalett om igen.

När vi kommer upp från den andra rundan så brukar min arbetsdag ta fart och då är Lexi trött och sover i sin iglookoja men idag är det Långfredag så nu skall vi gå upp i sängen och somna om igen, efter att jag läst lite, hoppas jag.

Ja, vi sov gott till klockan halv tio. Sedan gick vi i en av de två närbelägna parkerna, Vikingsbergsparken. Jag bar henne dit och hem, det är i och för sig inte så långt till parken, men det är långt för en valp. Som dessutom får alla nya intryck på promenaden bland alla nya dofter, hörsel och synintryck. Bättre att vara försiktig än våghalsig, med stressen för en valp, tycker jag.

Det tycker nog inte den damen som vi sett senaste veckan gå här nere i singelparken utanför oss, Kungsparken. Med sin Cairnterriervalp, jag märker att hon söker vår kontakt, men jag håller mig undan. Idag kom vi så nära varandra att jag hörde henne säga: -Får dom inte hälsa?

Nej sa jag, min valp är inte vaccinerad ännu och det kan väl inte din heller vara. -Jo, han har fått en spruta. -Hur gammal är din valp, frågade jag? Hon svarar: -Nio veckor (då har man bara fått en Parvospruta). Jag svarar: -Dom får hälsa hur mycket som helst när min är vaccinerad och gick bortåt. Hon mumlade något och gick sin väg.

Då tänker jag, - Vet folk inte att det faktiskt existerar valpsmitta och vad den kan orsaka. Är de inte informerade från uppfödaren om när, hur och varför man vaccinerar sin valp/hund? Vet dom inte att en valps vaccinationsskydd inte är gjort förrän valpen är tolv veckor gammal. Inte tänker jag äventyra min och Lexis framtid bara för att någon som köpt sig en hund vill/tycker att alla hundar alltid skall hälsa på alla. Dom får tycka att jag är konstig.

Därför låter jag Lexi hälsa på alla vuxna, trevliga hundar jag känner, det är jätteviktigt för valpar att få socialisera sig med hundar så tidigt som möjligt. Men obekanta och ovaccinerade får hon hälsa på efter tolv veckors ålder och då är det så att der är fortfarande mitt ansvar att ge min valp trygghet. I det ordet innefattar också att jag skall i den mån jag kan påverka, se till att det blir trevliga hundmöten, viktigt är det åtminstone tills valpen börjar bli så vuxen att den fått lite erfarenhet från hundar och är kapabel att läsa och tolka hundsignaler själv.

Lexi har försökt att bitas vid lek och när jag bär henne i trappan. Jag har svarat med samma medel som innan, trycker fingret tillbaks i hennes mun, hon piper till och jag säger Aj, det gör ont. Då slickar hon, Braa säger jag. Det lär nog inte ta så lång tid förrän hon förstått att det gör ont att bitas.

Det var lite stressbus i henne när vi kom hem från vår parkpromenad, mat och lite lek löste jag det med och sedan en kort stunds ”tvångsnattning”, nu sover hon. Ibland när hon ligger och sover och rättar/vänder på sig, så skriker hon till. Undrar om hon fortfarande har lite ont i örat eller om det kommer från något framben/skuldra, det har hänt flera gånger.

När hon skall vaccineras, nästa vecka så får jag be Ewa, veterinären på min specialklinik, titta igenom henne. Hon ömmar inte någonstans när jag palperar henne, i alla fall.

Den lila igelkotten hon fick av ”mormor” är jättekul den bär hon och kastar med vid nästan varje lekstund, lekstunderna börjar hon att driva själv. Hon är inte så beroende av att jag måste vara med i leken.

Jag skall laga lite god mat, kanske kommer ”mormor” till oss ikväll. Citroner saknades. Så vi gick ut och handlade det i en närbutik, de assisterade mig från utsidan av affären. Närbutiken ligger på andra sidan av vårt kvarter och där går en av Helsingborgs huvudgator.

Lexi fick gå själv med mig runt på denna kvarterspromenad, hon lyssnar till Kissa Lexi och många gånger kissar hon när jag påminner henne om att man skall göra sina behov också, och inte bara busa med allt som man passerar, pinnar, papper och dylikt, så när man kommer upp är man pipig och då vet jag inte om hon är nödig, busig eller trött.

När vi kom upp och jag lagade mat var jag tacksam för Calles hjälp, häromdagen. Nu kan jag stänga av alla rummen var för sig med kompostgaller som anpassats till dörröppningarna, jag har nämligen inga dörrar emellan rummen.

Lexi har varit ”bortskämd” hittills med att jag sitter vid datorn när hon somnar in men idag ville jag först laga maten, innan jag satte mig för skrivarbete. Hon var gnällig och pipig och kom inte till ro, jag fick sätta ett galler framför iglookojan för att få henne att lugna ner sig, det är ett av problemen med valp. Man har inte lärt in kontaktorden tillräckligt väl för att man skall kunna leda dem/beordra dem att utföra ett visst beteende.

Det gäller att tänka efter vilka kontaktord som är viktigast att lära valpen först, så att vardag någorlunda kan fungera.

Viktiga kontaktord för mig är ; Lexi, Easy/Lugn, Tack(/Loss), Nej, Kom, Sitt, Vänta, Hjärngympings ord, Ligg.

Nu på kvällspromenaden gick vi ut på Gröningen, där var nästan folktomt och det var hundtomt. Jag kopplade på Flexikopplet till hennes ordinarie koppel, retrieverkopplet. Det fungerade bra, vi kom längre ifrån varandra, så jag fick tillfälle att se om/hur hon höll kontakt. Där var ett par killar som höll på att grilla och några andra som höll på att förbereda några ”vingar” för någon slags flygning. Med det förlängda kopplet kunde jag se om jag fick kontakt, i tid.

Lexi var observant på mig och på allt annat omkring. Delvis for hon som ett spjut, hon var spänd för allt hon såg men positivt, med öron och ögon på helspänn.

Det är en stor öppen gräsmatta med buskar längs en hela sidan och en gångpromenad med havet längs den andra sidan, Gröningen. Mycket skräp efter folk kan tidvis finnas här, så det gäller att vara observant som matte och se vad hon sätter näsan i. Dock verkar det som fimpar och gamla snusprillor blivit ointressant. Vi träffade Fanny på vägen hem, hon tyckte att Lexis framfart var lite häftig och försökte sig på ett morr, samtidigt som hon gömde sig bakom sin matte, Lexi tog ingen större notis om att Fanny inte ville ha så häftig kontakt, men jag och kopplet hindrade henne från fortsatt terrorverksamhet. Hon fick lugnas när vi kom upp, hon går helt i spinn när hon klarat/övervunnit något nytt.

Vi blir ensamma ikväll, ”mormor” kände sig hängig och Erik är på västkusten, så honom får man inget understöd av. Det kunde annars suttit fint, man blir som sagt trött av valp. Det är tio år sedan jag hade valp senast och även om mitt arbete är med/för hundar, så är det alltid något annat att vara i situationen varje sekund, själv.

Vi människor har ju en underbar förmåga att glömma detaljer, ibland på gott och ibland på ont, trots att jag nog är bättre rustad för valptiden än vanliga valpägare är, så visst finns det minnesluckor, hur det var och framförallt hur det känns.

Men visst är hon en underbar liten hund, som är snäll och lyhörd, söt att titta på, lagom stor som valp, lättburen och mjuk att ta i. Jag vill ha min hund som valp, för att kunna prägla henne och veta allt som hon varit med om. Men det är den vuxna hunden som är härligt att leva med, inte valpen.

Jag är övertygad att Lexi kommer att beröra mitt hjärta precis som mina tidigare hundar gjort, till kärlek.

Maten ikväll blev ; Nykokt kyckling och ris med rårivna morötter, en liten potatisbit och torrfoder toppat med lite A-fil till Lexi, hmm slank ner direkt och skålen slickades helt ren. Till mig ugnskokt lax med citronsås och broccoli, morötter och potatis och ett glas Alsace vin, hmm slank också ner direkt, är det helgkväll så är det.