Fredagen den 2 Maj ;

Vi vaknade inte förrän halv åtta och sovit gott hade vi. När Lexi hade ätit sin frukost så när hon började busa så kräktes hon upp en del ?

Efter att vi varit ute en sväng till så erbjöd jag henne torrfoder för sig och kycklingen, men morötter och makaroner var det i denna gång istället för ris. Jag hällde lite av A-filen på torrfodret. Hon åt kycklingblandningen och torrfodret men undvek A-filen. Den är ok i datumet men i mitt minne så var det så med mina andra hundar som valpar också, att man äter något gärna under en lång tid och sedan är det tvärstopp. Vi får se om det är stopp med A-filen, jag kommer att servera den på bara en del av fodret idag, så får jag avgöra då om A-filens tid är över.

Hon verkar också lite extra ljudkänslig idag, under morgonleken reagerade hon för sopbilen som tömmer glas, den har hon bara noterat de senaste veckorna, utan rädsla, nu var det en granne som dammsugade utanför sin lägenhetsdörr. Det hördes väl in till oss, det fick Lexi att gå ur iglookojan, söka stöd hos mig som sitter och skriver. Jag ignorerade henne, hon stod en stund vid kontorsgrinden innan hon gick och lade sig i iglookojan, igen.

Är det den nya yngre tonårstiden som hon kommit in i som visar sig med extra ljudkänslighet, Pinscheranlagen skymtar igen.

Hennes mjällande är borta sedan flera dagar tillbaks, hon har ju också bytt mycket päls och fått ny färgsammansättning.

Jag har glömt att berätta om Lexis kvällsrutiner när vi kommit upp på sängloftet på kvällarna/inför natten: hon busar runt med Snobben och en tuggknut som finns där, ett tag som om hon hälsar på dem och sedan tar hon tuggpinnen och ligger kloss in på mig, som ofta sitter upp i sängen och har teven på, mest för att få ner henne i sovläge. Hon håller tuggpinnen så nära mitt ben att risk för att hon skulle råka nypa mig i benet/skinnet är överhängande. Jag brukar hålla i tuggpinnen för att slippa att det händer och hon uppskattar det, för det blir stadigare att tugga när jag håller.

Jag brukar även framför teven i rummet hålla tuggpinnen till henne ett tag, det är nerlugnande att äta/tugga och dessutom är det bra som tandrengöring, så ibland när hon ligger och tuggar så säger jag ; Bra Tugga.

Jag försöker upprätthålla intresset för att tugga på tuggpinnar/hårda kex för att på så sätt se till att hundens tandstatus förblir bar, man kan ju även borsta hundens tänder, vilket en hel del hundägare gör. Det finns speciell tandkräm för hundar men det går lika bra med salt i vattnet, speciellt småväxta hundar har problem med för tidig tandlossning, så på dem är det extra viktigt med tugg-/tandborstrutiner.

Till frissan idag, Lexi satt snällt i mitt knä och sedan en snabb sväng på staden för ärenden på banken och Killbergs som är en bokhandel och de säljer även kontorsvaror. Jag bar henne nästan hela vägen, det går fortare än om hon skall dissekera hela trottoaren plus att det är mindre stressande för Lexi.

Tung är hon, så snart är det slut på att orka bära runt henne så här för att få uträttat ärenden, då får jag väl vara snabbare genom att ta cykeln och låta Lexi vara själv. Jag måste bara ha kommit upp i längre ensam hemma träningstid först, innan jag kan lämna henne och gå till staden, det tar ju en halvtimma till fyrtio minuter även om jag är snabb, man får räkna med något möte man inte kan undgå och eventuella köer på de platser man skall till för att uträtta ärenden.

När vi kom hem fick hon några torrfoderkulor ut på golvet, dem åt hon men maten med kyckling och torrfoder petade hon bara i. Hon sov en kort stund i iglookojan men ville ligga på kistan vid fönstret istället, så jag hjälpte henne upp dit.

En kort ner och kissa mitt i arbetet, då träffade vi Rosso en Engelsk Springer Spaniel. Han var kul, honom fick man hoppa på utan att han blev arg eller brydde sig så mycket om Lexi överhuvudtaget faktiskt, Rosso tillhör min förra hunds kompisgäng.

Lexi har svårt att koppla av idag och tyvärr har hon blivit störd vid flera tillfällen precis när hon somnat in. Jag gick ner med soporna efter att hon fått en lite större hundgodis, hon hoppade på dörren när jag kom åter, så jag ignorerade henne och gick in till skrivbordet, därifrån kallade jag på henne.

Jag sövde henne en stund i knäet och stoppade sedan in henne i iglookojan, hon måste sova en stund nu, för Erik skall hjälpa mig att få gräset klippt på Fido´s. Jag måste vara där klockan fyra och hon är nu strax efter tre. En av baksidorna med rutiner är när man bryter dem, speciellt när man skall lära in att de bryts och extra besvärligt blir det när det är som nu, att Lexi inte sovit tillräckligt länge i en följd, idag.

Eftersom hon är så trött att hon har svårt att koppla av, så går det ut över mig och mina göromål så till vida att jag inte kan röra mig från skrivbordet förrän hon vaknar till igen. Jag har haft henne instängd på kontoret när jag diskade och strök stryktvätten och det brukar hon sova till, men inte idag.

Hon ser mig från andra sidan grinden när jag pysslar i köket men det hjälpte inte idag, det kanske känns något extra i kroppen på henne idag eftersom morgonen startade med kräket. Den mat hon fått i sig idag har varit torrfodret som jag lagt/kastat ut på golvet, så tillräckligt med mat har hon ätit men man vill ju att det skall vara som vanligt.

När man tränar ensamhetsträning så är det av yttersta vikt att man inte går in och eller uppmärksammar för hysteriskt hälsande när man kommer hem, då tror valpen att de lyckats att ”kalla” oss tillbaka med sitt eventuella skäll/gnäll/krafsande.

Man skall hälsa på sin valp/hund när den är lugn och det är bäst att träna in det från tidiga åldrar. En väldigt glad hund som möter en vid dörren kan man be sitta ned och så går man förbi den in i huset och gömmer en leksak eller några godisar, bara för att få ner den värsta hälsningshysterin och så kan man hälsa sedan när de funnit vad man gömt. Många hundar uppskattar också att man gömmer några godisar när man går, så de har att göra en stund efter att de blivit ensamma.

Mycket mer ensamhetsträning väntar både Lexi och mig. Nu är snart klockan dags för mig att ta mig till Fido´s och visst har hon somnat men inte tillräckligt djupt, det får väl bli en extra tidig nattning i kväll då.