Onsdagen den 21 Maj ;

Imorse lekte jag längre än vanligt med Lexi och tränade samtidigt på hennes intresse av att håll ögonkontakt med mig, fråga om lov genom att jag avbröt leken ibland för att återuppta den när hon tittade på mig. Ibland väntade jag tio sekunder, ibland någon sekund innan jag fortsatte leken. Jag satte mig vid köksbordet, när jag var färdiglekt, hade mycket papper som jag behövde framför mig, för mitt arbete med min CD.

Lexi blev lite vilsen, först sprang hon in på sin Plats sedan till hundgrottan, platsen i rummet. Det hela slutade med att hon somnade i soffan.

Klockan tio hade jag tid hos tandhygienisten, jag hade fått lov att ta med Lexi, eftersom hon är för liten för att vara ensam den tiden det tar. Jag lade min kofta på golvet i en hörna där jag kunde sätta fast henne med kopplet, gav henne en puss och sa Sitt, Stanna kvar, det var i samma rum som jag var. Hon gnällde en liten stund, provade att få uppmärksamhet i knappt fem minuter sedan satte hon sig ner och tittade, rätt som det var så sa tandhygienisten – nu sover hon. Efter det besöket så gick vi en promenad runt Gröningen, det var en sådan där tråkig hundpromenad eftersom matte gick nästan hela rundan och talade med en dam, utan hund, så ingen större uppmärksamhet gavs nu heller till Lexi. Hemma igen fick hon mat och blev instängd med matte på kontoret, hon sover.

Imorgon skall jag till tandläkaren, samma ställe som idag och då skall Lexi också med, perfekt socialiseringsträning. Att få vara med men utan någon större uppmärksamhet, vad tacksam jag blir över kontinentalsvenskar som min tandläkare. I väntrummet idag satt en dam och en kom ut från behandling, båda blev så pratsjuka om hundar de haft och klappade på Lexi. Hundar gör underverk, rent socialt.

På vår korta eftermiddagspromenad så träffade vi Fannys syster, Joey, det är någon slags tibetansk/havanais blandning tror jag. Lexi och hon hade kul en stund, Lexi gör som många korthårshundar som leker med lurviga/långhåriga hundar, drog henne i pälsen. Joey var tålig och snäll. Lexi fick sin eftermiddagsmat i mjölkpaket.

Jag lämnade Lexi tio minuter själv idag, också, det var tyst men hon satt och väntade på mig vid grinden.

Vi åkte ut i Pålsjö skog, fast ett par timmar senare idag, det var fullt med joggare, perfekt träning att inte springa efter dem. Dels ställde jag henne vid sidan med kontaktordet Stanna och ibland blev det Sitt, hon reagerade bra men när jag gav frikommandot Varsågod så blev det ju en rusning efter joggarna, fast det blir alltid en rusning vid frikommando.

Frikommando bör frigöra alla kontaktord för att få dem, så småningom att vara verksamma i sig. Det vill säga Sitt skall på en vuxen hund gälla tills annat sägs exempelvis Hit, Ligg, Varsågod eller något annat. Jag gick nästan samma promenad med Lexi idag som igår, något kortare. Jag gömde några godisar på ett par stubbar och stenar. När hon är där uppe på dem och söker så är jag noga med att bevaka när hon är klar eller om hon är på väg att druttla ner, då säger jag Ner. Det är viktigt att styra sin hund från höjder, även om en stubbe kan verka som allt annat än en höjd, så kan man kasa av en hal stubbe/sten och göra sig illa, därför är det bra att lära hunden att vara fokuserad vid nerhoppet och man börjar så klart med det på låga föremål.

Jag hade flexikopplet på idag också, det är fortfarande så blött och kladdigt på en hel del ställen i skogen, efter snart en veckas regnande var dag, så att ”långlinan” skulle bli så kladdig. Idag bevisade Lexi vad jag väntat mig av rasen, de undviker vatten om det går. Hon sprang i kanten och tog omvägar om hon kunde, för att undvika den värsta geggan och vattenpölarna. I skogen träffade vi en gigantisk och något överviktig Labrador Retriever hane som var jätteglad men alldeles för stor för att hälsa på då han betedde sig ungefär som en valp.

Mycket skogsduvor är det nu i skogen och dem vill Lexi jaga, jag försöker vara ointresserad genom att bara gå vidare utan kommentar. På väg till skogen körde vi inom djursjukhuset för att väga Lexi, 9,5 kg och höjden är nu 38,5 centimeter. När vi kom hem var hon övertrött, så jag fick natta henne och nu ligger hon här vid mig i Platsen och smälter upplevelser och kvällsmaten som innehöll torrfodret och en halv kavring med leverpastej på.

Jag har jättemycket att göra just nu, kul men lite stressande då jag gärna vill ha det mesta under kontroll och känna att jag har luft över till att jobba med Lexi.

På måndag är hon fyra månader och nu behövs det mer tid och ork för att träna in mer lyhördhet från henne. Jag köpte idag en liten latexleksak till henne i form av en liten basketboll med piggar på, precis sådana som är på hundleksaksigelkottarna. Den piper kul, jag och Lexi lekte ett kort tag med den, bara så att jag drog upp intresset för den och sedan gjorde jag den förbjuden genom att lägga den vid kopplen. Jag tänkte ha den som arbetsbelöningssak, ett komplement till godisbelöning.

Jag sprutar henne med Rosmarinvattnet innan vi går till skogen och kollar av henne när vi kommer tillbaks till bilen, så att hon inte fått någon fästing. Det är en pärs att torka henne och kolla henne, då hon tycker att det är någon slags lek eller integritetskränkande handling, men jag kommer inte att sluta så hon får väl sluta att bete sig som jag vet inte vad. Hon biter i handduken och försöker komma ur mitt grepp när jag vill kolla tassar, ben och mage.

Nu skall jag jobba ett tag till så kvällen blir mest sömn, som vanligt för lilla fröken, hoppas jag.

Min lilla stjärnöga, ett av Lexis alla smeknamn verkar vara bra igen i sitt högra framben, som för en vecka sedan var inflammerat och ömt, ledkapseln.

Hon har varit vaken en stund medans jag såg på Gröna rum på teve då har jag hjälpt henne och hållit i tuggpinnen, som hon så gärna gnager/tuggar på.