Söndagen den 25 Maj ;

Jag vaknade halv åtta av att Erik sa, - kom då Lexi så skall vi gå ut och kissa. Det var första morgonen sedan Lexi kom som jag sovit så länge och så djupt i ett sträck, idag strålade solen och Susanne, fotografen skall åka med till Hundpromenaden i Hemmeslöv. Hon skall fotografera hundarna på hundpromenaden till bland annat min CD.

Vi fick strålande solsken, idag med åskvärme. Vovvar fotograferades och efter den hundpromenaden för vuxna hundar, så var det dags för Lexis valpträff.

Idag var det en Dobermann tik på ett halv år, en Karelsk Björnhund i samma ålder och en Border Collie - Norsk Buhund - Labrador blandning på tolv veckor med på valpträffen. Fanny Cocker Spanieln, Lexis favorit var inte där idag, inte heller Havanaisen och Cairn Terriern hade flyttat över till de stora hundarnas promenad. Lexi hälsade avvaktande på de två större nykomlingarna men från den sekunden vi släppte alla, så var klart Lexi den som var frimodigast och busig, hon lekte med alla, men mest med den Skotska Terriern. Hans matte var klart mer bekymrad än Lexi av att han ville brotta ner henne hela tiden, Lexi visste ju att när hon ville tog hon bara och sprang iväg och då har han inte en chans att hinna med, men det kan vara kul att ligga och smågnaga och brottas också.

Dobermann tiken lekte Lexi med precis i början av lössläppet, sedan tyckte dobbisen att hon var för busig och höll sig nära sin matte. Susanne var än här än där med kameran, vi får se på tisdag vad det blev för bilder.

Jag och Susanne åkte på vägen hem inom hembygdsparken i Ängelholm, där har jag och Lexi varit för si så där sex sju veckor sedan. Det var där hon blev orolig av Ara papegojan Helges ljud, hönsens kackel, alla barnens skratt och skrik vid lekplatsen. Idag var det annorlunda hon kände definitivt igen stället, Helge var inte lika oroande men väldigt vad han kan väsnas, - vi går matte, tycktes Lexi säga.

Hönsen och de andra djuren var ok, barnens skratt och skrik mer lockande idag. På hembygdsparken träffade vi först en Bichon Frisée sedan en blandrasvalp, en S:t Bernhardshund en valp på fem månader.

Vi satte oss och tog en fika, Lexi fick mat och vatten. Hemåt körde vi och släppte av Susanne sedan hem och kissa vid Teatern, upp leka lite med den senaste leksaken. Den piggiga basketbollen, som jag tänkt ha som arbetsleksak – ångrade mig i helgen.

Mat och den goda köttgrytan vi gjorde till Lexi igår, i torrfodret hon åt rent och försökte få igång mig på lek efter maten. Jag lyfte in henne på kontoret och hon somnade på mattan. En mycket händelserik dag idag för Lexi, massor av hundmöten och alla de vuxna hundarna som hon fick se ifrån bilen där hon satt och väntade på att valpträffen skulle börja.

Hon är en typisk glad och pigg fyramånaders valp som sakta är på väg in i stadiet ” behöver inte lyssna på dig matte, jag springer ifatt dig sen när jag är klar”, men ändå lite lyhörd.

Hoppas att allt blir bra och att det blir kul att arbeta tillsammans med Lexi. Även om jag är arbetande hundpsykolog så är man inte mer än människa, känslorna tar ibland överhand och allt blir inte precis som man vill eller har tänkt sig. Men än så länge är inget fel, allt är normalt enligt gängse valp och unghunds beteende, de olika stadierna i utvecklingen och förändringen går rasande fort och helt plötsligt har en dag gjort en enorm skillnad i hundens uppfattning om livet.

Valp och unghundstiden kostar energi och mer energi om man skall vara alert och inte missa tillfällen till perfekta belöningar och eller korrigeringar. Det är jag givetvis fullt medveten om men, det kostar energi att driva sig själv och sitt hushåll också, så extra energi behövs just nu. Skall sova middag ihop med Lexi en stund fast att solen skiner och klockan bara är tre en söndag i maj.

Jag lät Lexi ligga kvar inne på kontoret medans jag slängde mig en halvtimma på min schäslong. Lexi gnällde lite i början men när ingen reagerade på hennes pip så slutade hon. När jag slumrat och sedan gick in på kontoret så låg Lexi i sin Plats och sov, hon vaknade givetvis av att jag kom men inget upp och hälsa, hon låg kvar och lät sig pussas, vi gick ut för toalettbehov och upp igen, klofilning står näst på programmet.

När Lexi såg mig ta fram fotfilen så försvann hon, skall hämta henne och göra det nu. Det tog tjugo minuter att fila klorna idag, kompakt motstånd nästan som bland de första gångerna. Men segern var givetvis min, alla arton är nu filade och Lexi belönas med godis efteråt men innan jag släpper ner henne från mitt knä så måste hon vara helt avslappnad.

Vi var ute en liten tur till Sankt Jörgens plats och postade ett par brev, vi sneddade Kungsparken tillbaks och en liten flik in på Gröningen. Nu står jag och lagar Korv Stroganoff tror jag det blir, jag är inge haj på matlagning. Det var nog första gången Lexi kände smak och doft av Falukorv, hmm alla vovvar älskar det. Jag skar av en bit som jag skar i små rutor och lade i en plastpåse , in i kylskåpet. Det skall jag ha som extra god belöning vid träning i veckan.

Lexi fick sin mat samtidigt som jag lagade Korv Stroganoff och gjorde ett par goda kvällsmackor till mig, när hon märkte att smakprovningen av Falukorven var slut, så lade hon sig ner på köksmattan och där ligger hon nu och sover. Det har varit en ovanligt varm dag och ovanligt många vovvehälsningar.

Idag har det varit mycket folk utanför vårt hus, solen och värmen gör det, alla är på väg till sommarrestaurangerna och havet. Lexi har sett och hört dem från balkongen och när vi varit ute, hon tycks ha accepterat att det ibland vimlar av folkliv utanför vår port, utan någon större reaktion noterade hon folklivet idag.

Lexi sov som en stock hela kvällen och drömde ovanligt mycket. På sista kvällsrundan träffade vi Tio och Cairn Terrier valpen, har glömt vad den heter. Lite jobbig var hon när vi kom upp på sängloftet, det tog längre tid än vanligt att somna in och när allt är stilla så hörs ett ljud utanför som fick Lexi att sitta rätt upp i sängen. Sedan lade hon sig vid fotändan, närmst trappan. Det har hon gjort varje gång något ljud utanför intresserat henne, en liten tendens till vaktinstinkten som Pinscher besitter. Under de senaste nätterna har jag vaknat ett par gånger av att hon ligger för tight och trycker, jag flyttar på henne en bit och somnar om. Imorgon är en lite speciell dag, Lexi fyller fyra månader.