Måndagen den 9 Juni ;

Ut och sköta om Lexis behov vid halv åttatiden, sedan upp och ge henne mat. Vi gick i säng igen, det är helgdag idag så då kan vi sova lite till, det blåser och är mulet ute, perfekt sängkryparväder. Lexi gick upp till sängen de två sista trappstegen, utan minsta problem och ner är hon mig nästan hack ihäl.

Jag hade spelat in en dokumentärfilm om vargar som gick häromdagen på teve, jag tittade på den. Det var i och för sig en gammal film, som jag sett förut upptäckte jag och jag har även läst Erik Zimmers bok om hans arbete för vilda vargars existens i Europa men det är så att jag vill hålla mig uppdaterad om varg plus att jag läser de flesta hundböcker också. Inte för att det står en massa nytt revolutionerande i dem utan för att veta vad folk har läst när jag konsulteras av hundägare, vilket är en del av mitt arbete, konsultationer.

Vill ni veta mer om varg, ett fascinerande djur med total flockgemenskap – våra hundars stamfader/-moder, läs Hans-Ove Larssons bok Varg, förlag Natur och Kultur. Att vara påläst om varg och i hundetologi gör en stor skillnad i vår förståelse för oss, om vår hund och vår relation. Lars Fält bok Förstå din hund – Hundens språk och flockliv, utgiven av förlaget Naturia kommer att öka er förståelse för hunden och som sagt förbättra ert/vårt hundinnehav.

Lexi har dragit fram alla sina leksaker och jag är med på noterna, jag leker en slags Stanna kvar fotbollslek med henne. Hon får inte lämna mattan, vakta den som ett mål och jag backar ut i köket, jag har den stora tennisbollen med mig, därifrån skjuter jag, försiktigt så klart. Mål till mig om den når soffan eller väggen i slutet på mattan, mål till Lexi om hon tar den innan. Denna leken skapades av min Whippet Boss, under den regniga mörka årstiden lekte vi den leken ett par gånger i veckan. Lexi och jag har bara lekt den tre – fyra gånger, jag är egentligen inte för hundlek inomhus utan trivs bäst med att bränna energi utomhus och på ett sätt som skapar mental tillväxt och kontakt. Men Lexi är valp och dom behöver leka, så jag ställer upp lite lagom.

Hon kommer ibland till mig när jag sitter här och skriver och pockar på mer genom att hoppa på mig och vilja komma upp till mig när jag sitter vid mitt skrivbord, nu är hon så stor så att det bekvämaste sättet för oss båda är att hon ligger på rygg och jag smeker henne på magen, vi har ögonkontakt och jag viskar allt möjligt, perfekt sätt att förstärka vår vikänsla. Hon ligger på samma sätt i mitt knä när jag filar klorna, så det är dubbelt bra att denna position också kan vara bara trevlig.

Jag avslutar alltid kel, smek och lek först, det bidrar till att hon inte får nog och gärna söker mer, en annan gång. Det är vi som skall lära våra hundar att uppskatta oss och vilja hålla kontakt med oss, det gör man bland annat genom att alltid vara rättvis, initiativtagande och trygg för hunden. Mat är ju givetvis en av de största anledningarna till att de tyr sig så lätt till oss och därför är godisbelöningar så jättebra. Godis är ju inget annat än mat i mycket små bitar.

Nu sover hon på kistan och jag skall äta lite lunch innan vi så småningom går ut för nya möten, utmaningar och roliga händelser.

Vi gick upp den lilla biten för Tågagatan som behövs för att nå till Landborgspromenaden, den gick vi fram till nästa Helsingborgsbacke Halalid, den gick vi upp för en bit och fortsatte Randersgatan fram som leder till Pålsjö skog. Att gå hemifrån till och i skogen, är Lexi för ung för, så vid nästa backe, Johan Banersgatan gick vi neråt mot stranden men vek av upp till vänster/söderut vid ett par trappor som är en del av Landborgspromenaden. Den gick vi tills vi kom tillbaks till Halalid och alldeles i närhet stod min bil, hos min frissa bekant, hennes p-plats.

Detta var en ny promenad för Lexi, dels att gå längre på Landborgspromenaden än vi gjort tidigare och så upp bland villorna på Randersgatan och sedan tillbaks in i den lite spända miljön på Landborgspromenaden, hela promenaden tog fyrtiofem minuter.

Lexi är alert och lite avvaktande på Landborgspromenaden, där är som sagt var flera partier som känns lite mörka för en arton veckor gammal valp, jag tröstar inte henne de gånger hon kommer och hoppar upp mot min ben, utan manar på framåt med – Titta här är fint och när hon rör sig avspänt säger jag Bra Duktig. Godis tog hon bara en gång på promenaden, så läskigt var det alltså.

Buskarna är fylliga och täta på var sida om promenaden, fast på vissa ställen är det bredare, mer ljust och öppet, om man är människa så ser man havet nästan längs hela promenaden, jättevackert, lugnt och skönt utan trafik, förutom de backar och gator som man korsar när man går denna promenad, den sträcker sig från södra delarna av Helsingborg bort till gamle Kungens slott Sofiero. En fantastisk promenad, där man även passerar parker och delar av Pålsjö skog. Thalassa är ett vandrarhem i Pålsjö skog som ligger längs kanten av Landborgspromenaden. Det är massor av fina bekväma promenadstråk i Helsingborg och som hundägare helt perfekt.

Precis när vi var hemmavid och hade parkerat bilen, kom nästa regnskur, så vi fick lite blöta på oss, det gjorde att tassavtorkning behövdes. Jag tog en Markies, en större godis, och satte snett framför Lexi och sa Nej. Sedan tog jag handduken och torkade snabbt av alla tassarna och sa Bra och Varsågod. Hon hann inte konstra så mycket denna gång för hon hade fokus mest på Markies godisen, hon tog den vid sitt Varsågod och skuttade in i rummet och åt upp den.

Belöningsgodis som jag har med i jackfickan och som jag till exempel använder vid gömme är små bitar, en Frolic delas på fyra en Doko i minst två, men extra godis hemma som man får för något speciellt, som att man sitter vid avtagning av halsband och koppel, tassavtorkning, klofilning och så vidare genererar en större godis. Det kan då vara Markies märgkex, Rodeo en godistugg, Schmackos tuggplatta, Sandwich en tjockare mjuk tugg, Freshbites ett mindre hundkex, ett mjölkpaket med flera godisar i eller så.

Markies, Frolic, Schmackos, Rodeo och Sandwich, Freshbites är hundgodisprodukter från Pedigree, de flesta av dessa har jag haft i många år till mina hundar, alla mina hundbekanta och hundar som gått kurs hos mig. Jag har alltid upplevt att de smakar gott, uppskattas och att de är ok för magen, åtminstone i lagom mängd.

Det är Pedigree som jag samarbetar med, på så vis att jag skriver hundinformationen till deras gratisklubb, (www.pedigree.se) men det är inte därför som jag upplyser om deras godisar här, jag har använt dem långt innan jag hade ett samarbete med dem, däremot tycker jag det är viktigt att dela med mig av mina erfarenheter.

Doko är nog det vanligaste hundgodiset och bästa ur många aspekter, det är lätt att bryta, alla hundar gillar det, hunden blir inte dålig i magen även om det delas ut lite för många en dag, de smular/skräpar inte ner i fickan. Nackdelen är att de inte kan köpas i andra affärer än fackhandeln, de säljs i lösvikt där vilket kan bli onödigt dyrt – köp en säck tillsammans med dina träningskompisar, ifall du tränar mycket och därmed ger mycket godis som belöning. Tänk på att om du har en hund som har lätt för att gå upp i vikt så minska på dagens fodergiva något hellre än att inte kunna belöna med godis.

Lexi sover sedan länge på kistan, hon ser helt nöjd ut, hemma igen i tryggheten. Landborgspromenaden lär det bli mer av, så hon finner den trevlig.

Nu tänkte jag städa, lika bra det skall ju ändå göras och jag har inget annat som pockar på just nu, för att stimulera Lexi så la jag en massa godisar i ett mjölkpaket och gömde det, hon såg på. Sedan gick vi ut och kissade, den kissvängen gick fort och snabbt upp för trapporna igen, av med koppel/halsband och Leeta ordet till Lexi, hon fann mjölkpaketen rätt snabbt och är nu på gång att öppna den. Hon har fått ut Doko, Frolic, Torrfoderkulor men ignorerar dem just nu för i paketen ligger en Schmackos platta och den skall nog förtäras först.

Erik kom och vi åkte till skogen för en liten kvällspromenad. Lexi var lös, vi utgick från Pålsjö slott med sina stora härliga och ikväll tomma gräsmattor, Lexi hittade en morot, som hon bar med sig ett tag. Vi mötte två joggare och två par, Lexi var lyhörd och besvärade dem inte, hon kom till mig på min inkallning och fick godissök på marken som belöning. Borta vid Thalassa blev hon långt efter, jag sa till Erik kom vi ökar takten, hon måste lära sig att vi inte håller reda på henne men hon åt ur någon påse, sa Erik. -Påse sa jag och blåste i visselpipan ett par gånger, hon kom och jag gömde godis i vår björk, samtidigt kopplade jag henne. Vi gick tillbaks och jag kollade påsen, det var kycklingrester och annat grill”skit”, att folk inte kan ta med sig ifrån naturen det dom drar dit, det förundrar mig. Jag vet inte vad hon fått i sig men troligen kyckling, då det låg ett helt skrov i en öppen påse, hoppas att det inte ger nattdiarré.