Måndagen den 16 Juni ;

Klockan fyra imorse öppnade jag ögonen, nä inte nu tänkte jag. Lexi tittade upp men burrade ner sig igen och jag vände på mig och somnade om. Halv åtta vaknade vi, jag gick ner för sängloftstrappan och stod där nere och kallade på Lexi, hon bara låg och tittade, jag gick på toaletten, därifrån hör jag Lexi ta sig ner för trappan.

Sedan grinden placerades om i trappen så blev det trippelanvändning av den. Dels att den är stängd på natten så att Lexi bara kan ta sig ner ett par trappsteg och sedan kommer hon inte längre, dels på dagtid då det är så att hon inte av sig själv kan gå upp på sängloftet, och den tredje funktionen är att jag kan ställa den i trappans kant som vetter ut mot golvet och då hindrar den Lexi från att hoppa ner på golvet ett trappsteg för tidigt.

Detta var första morgonen som jag gick upp själv och Lexi kom efter av sig själv, häftigt skön känsla. Vi gick ut om Teatern och ner i Marinan, ut förbi fiskebåtarna och längst ut på pirarmen, där kastade jag ut några godisar för henne att söka. Vi fortsatte hemåt genom att snedda oss in på Gröningen, där träffade vi en gammal kompis till mig Lotta och hennes drygt ettåriga Tequila en svart Riesenschnauzer tik. Lexi tyckte givetvis att Tequilas skägg var som gjort att bita i, Lexi var den som var mest aktivt hälsandes, så klart, yngst gör sig till mest. Tequila stod mest och tittade ut över Gröningen och var annan sekund skällde hon, det bildas ett ekoliknande ljud mellan havet och husen längst med Gröningen, så hade folk inte vaknat innan så gjorde dom det nog nu. Vi stod och pratade en tio minuter, Lexi delvis försökte busa upp Tequila och sökte mig, kontakten med mig lönade sig, det blev godisar på gräset att söka.

Utomhus är det fortfarande så att man måste ha koll på var Lexi sätter näsan, hon stoppar fortfarande i sig saker och ting som kan vara farliga, som plastbitar, snusprillor, glasspinnar – dom är jättefarliga, dom bearbetas inte ner av magen, tuggummi, x-mat av olika slag och så vidare.

När vi kom upp efter en halvtimma, ungefär så fick Lexi mat med Felix krögarköttbullar i, jag köpte två paket billigare på kupong häromdagen, just till Lexis mat. Vi delade på ett skalat äpple imorse, det var några dagar sedan vi åt ett äpple, ibland så glömmer även jag bort mina rutiner. Lexi tar äppelbitarna ifrån min mun, våra blickar möts och det känns helt klart att vi binds mer ihop. Hon tar perfekt, aldrig en gång när hon tagit mat från min mun att hon slarvat eller missat och använt tänderna, här har tiken präglat jättefint.

Vi åkte ut till skogen för vår promenad, jag fick använt Stopp med visselpipan och hjälp av linan när vi skulle passera ett par som satt och fikade på en bänk, precis på andra sidan om stigen mittemot paret så låg delar av en fasanfågel, den blev knivig men med ett tålmodigt Nej och färsk Frolic fick jag Lexi därifrån. Vi fortsatte vår promenad och idag kände jag för att förlänga den, så vi gick en bra mycket längre promenad idag och på så sätt så nådde vi bort till Pålsjö Gård och alla hästarna som går där i hagarna och ofta möter man även ryttarekipage i just denna delen av skogen.

Hästarna i hagen och doften av dem väckte Lexis nyfikenhet men inte mer än att hon lyssnade på mitt Kom. Vi gick över en vildvuxen äng, där Lexi knappt syntes i gräset, det var kul hon for runt som en ”galning”. Denna extra runda och promenaden över ängen ledde oss fram till vår bäck, där stod Karma, oj vad glad Lexi blev och Karma kom oss till mötes, vi hade sällskap de hundra metrarna bort till bilarna, jag kollade igenom Lexis päls efter objudna fästingar men såg inga och lyfte in henne i bilen. Vi gick alldeles för långt idag men jag kommer att gå för långt si så där en gång i veckan för att sakta bygga upp hennes positiva stressnivå, den stress man använder när man leker, andas och springer. Anledningen är dels att bygga hennes muskler lite men främst att bygga hennes uthållighet i hjärnan, att kunna fokusera och koncentrera sig fast man är lite trött.

På tal om fästingar så tror jag att jag kommer att spraya en handduk med Rosmarinvattnet som jag kommer att dra över Lexis päls innan vi går ut, hon springer och gömmer sig varje gång vi skall gå ut. Hon gillar inte sprayflaskan, jag klandrar inte henne, inte trevligt att bli nerduschad innan man skall gå ut, får se om handdukstanken kanske funkar lika bra mot fästingar och oroar Lexi mindre.

Vi hade en kort kissrunda nu vid halv fem, då träffade vi Elton en treårig pigg och busglad Mops herre.

Susanne kom på kvällsvisit och vi gick tillsammans en promenad upp om Vikingsbergsparken, när vi kom hem fick Lexi sin kvällsmat med leverpastejmacka i, det slök hon och relativt fort efter det somnade hon och sov gott i soffan mellan oss två pratande. Vid halvtiotiden var jag ute och kissade henne, när vi närmade oss porten så såg jag Susanne stå och titta på oss från balkongen. Vifta med något och kalla på henne, så jag kan se om hon kan se dig där uppe, Lexi satte sig ner och lyssnade efter Susannes röst och tittade upp och rakt på henne. Det var bra gjort, jag upplever att många hundar har problem att se uppåt så där. Efter kissrundan gick hon inte i ro utan skulle hoppa och bita på både mig och Susanne, hon hamnade på kontoret. Därifrån släppte jag ut henne för tidigt, hon kom igång igen med busbitning och hamnade på kontoret en gång till och nu tills Susanne gick, då följde vi med henne en kort bit så att Lexi kunde nattkissa.