Torsdagen den 19 Juni ;

Halv åtta vaknade jag av att det droppade på fönsterblecken, vi var ute en kortare morgonpromenad, Lexi är inte så glad i regn. Morgonmat och sedan ställde jag upp ett tag på lite Lexilek, den består ju mest i att vi skall dra, slita, kasta leksakerna som jag inte alls tycker är kul men vad gör man inte för att glädja en liten valp och det är ju så att hon lär sig både mig, sig och leksakernas sätt under leken, så det har viss nytta.

Nu precis när jag sitter och skriver detta , så har jag fönstret öppet för vädring och då hör jag sopbilen komma och tömmer glas. Lexi lyfter inte på ögonbrynen där hon ligger i fårskinnsfåtöljen när glaset slamrar ner i sopbilen, för en månad sedan så bidrog just det ljudet till flyktbeteende.

Vi gick en liten sväng på Gröningen, strax före lunch, där träffade vi Pollux en Irländsk Setter herre. Innan Lexi fick gå fram och hälsa fick hon Sitta ned och hälsningen fick vänta tills hon tittade på mig, Pollux tyckte hon var intressant i två sekunder ungefär, vi mötte också Taxelina, vet ej vad hon heter – jag kallar henne så, en Strävhårig Tax dam som bor i vårt område. Hon ville inte alls ha kontakt med en framskuttande pinschervalp och Lexi stod längst ut i flexikopplet och tittade förundrad efter henne.

Att Lexi skall sitta/stanna och invänta mitt ok innan hon får går fram och hälsa på hundar eller människor är något som jag försöker få igenom, men i detta är man inte ensam. Det gäller att de man möter, som Pollux matte gjorde, förstår att man får vänta någon sekund innan mötet kan ske. På promenaden kom det en regnskur vilket gjorde att vi fick träna handdukstorkning när vi kom hem, Lexi fick sin godis ställd en bit ifrån sig och jag torkade henne, hon var lite bökig, bet i handduken och kråmade sig men jag sa inte Varsågod förrän, hunden var torr och satt prydligt med ögonkontakt. Det skall tydligen komma regnskurar hela midsommarhelgen, så träningen av att bli torkad lär fortsätta.

Vi åkte till Thalassa på eftermiddagen och gick vår promenad med långlinan på, vi träffade fyra joggare och då använder jag Stopp signalen och trampar på linan om hon inte stannar direkt. När joggarna sprungit förbi så visar jag med handtecknet och säger Varsågod Framåt.

En ny hage hade satts upp och där inne var det getter, en nyhet för oss båda då vi kom runt ett krön, getterna samlade ihop sig när de såg oss och denna snabba rörelse från dem väckte Lexis intresse, hon studsade mot dem. Tio meter ifrån dem ungefär visslade jag Stopp och trampade på linan, jag lät henne stå där och titta ett tag innan jag kallade in henne genom Hit och en uppmaning med linan, hon kom som ett skott och belönades. Sedan kom det en ryttare och en cyklist samtidigt, vi kom emellan dem, Lexi ville backa undan för hästen, det var gott mått cirka tio meter mellan oss, jag blåste Stopp och hindrade henne att komma undan genom linan, medans hästen passerade sa jag Bra häst fin och släppte henne på Varsågod Framåt efter att cyklisten fått hälsa, hon ville det själv så jag sa Hälsa till Lexi samtidigt som damen böjde sig för att hälsa. När vi kom till bäcken rusade Lexi dit och drack, jag gick en omväg idag igen till bilen så Lexi fick komma efter mig. Fem sex gånger tränade jag Hit och det fungerar bra.

Linan måste jag börja använda både på Gröningen och i parkerna, så jag klurar på att göra en speciallina med knäpphake på så att jag bara kopplar om henne på sådana ställen med relativt korta möjligheter till lösspringande. Erik kommer snart och är hos Lexi medans jag skall på ett ärende, undrar om hon ger honom nya hälsningsspår på näsan idag.

Lexi skällde när jag lämnade henne, det gjorde jag innan Erik kommit. Hon var fortfarande pigg, normalt är det bäst att träna ensam hemma träning när valpar/unghund är trött och på väg att somna men ibland kan man inte styra detta. Jag gick in igen och tog och skrev en lapp till Erik, då noterade jag inte Lexi alls. Lappen fäste jag på dörrens utsida och det stod; Lyssna, om hon väsnas vänta då att gå in, tills det är tyst.

Enligt Erik var hon tyst men ylade till strax innan han kom in, så han hade väntat tills det var tyst. Han gick ut med henne direkt, vilket jag inte trodde skulle behövas vi hade ju bara varit inne en dryg halvtimma. Hon kissade fyra gånger då med Erik, senare på kvällen blev det mycket kiss spring också. Nä bara det nu inte blir urinvägsinfektion också, så man skall behöva springa som en galning upp och ner med henne, tänkte jag. När dom har urinvägsinfektion så kan man bara vara inne fem minuter innan de indikerar att de behöver gå ut igen och så kommer det i regel inte något eller i vart fall inte mycket urin, det känns bara som man är väldigt kissnödig.

På sängloftet så låg Lexi och tuggade på sin tuggpinne som vanligt, hon betedde sig lustigt med munnen och något lät, som hon åt på grus. Jag sträckte fram min hand och sa Tack, ut spottade hon en molar/kindtand, de nya hörntänderna har brutit ut och toppen på dem ligger precis vid valphörntänderna, som ännu inte är lösa.

Hennes dåliga andedräkt har försvunnit, det var nog bra med filmjölk som ger en tillsats av rätt bakterier i munhålan och magen nu när tänderna bryter ut, det luktar ofta lite illa, vill jag minnas. Hennes slidkatarr är bättre också men inte helt borta.