Söndagen den 22 Juni ;

Efter att vi varit ute en morgonsväng och Lexi ätit mat så somnade vi om, Lexi i vart fall. Hon låg med ryggen mot min bröstsida den ställningen ger en mysig närhet, hon drömde och gnällde väldigt förtvivlat i drömmen. Strax efter det vaknade hon och började dofta frenetiskt, en liten kladd av något hade kommit ur henne, troligen när hon drömde, hon slickade sig och täcket i tio minuter och mitt doftsinne vaknade, det doftade som hon tömt analsäckarna.

Något i drömmen hade skrämt eller upprört henne så att kroppen reagerat med att tömma analsäckarna. Det är ett par doftkörtlar som sitter strax innan anusöppningen. När avföring passerar körtlarna så töms lite av sekretet i dessa körtlar över avföringen och det blir en personlig doft som lämnar varje individ. Analsäckarna kan töms helt vid chock, trauma, stark underkastelse, epilepsianfall och eventuell vid vissa sjukdomar. Doften av den mängden sekret är stickande och mycket speciell. Många hundar kan få problem med sina analsäckar, de uppdagas oftast av att hunden så att säga åker kana eller slickar sig mycket kring anus, många hundar har så ont av analsäcksinflammationer att de kan visa aggressivt beteende ibland i vissa situationer. Vissa raser verkar vara mer disponerade än andra för att få inflammation och eller fistelgångar i och kring analsäckarna, ibland är det så inflammerat att de måste opereras bort.

Lexi sov i sin Plats inatt också, denna natten lät jag en del av själva ”dörren” vara öppen en bit så att hon kan ta sig ut om hon vill dricka. Hon försökte inte komma ut förrän då till morgonpromenaden, hon drack innan hon blev inlagd i sin Plats, hon dricker bra och ofta strax efter att vi gått och lagt oss.

Lexi har slutat med att vara med mig i badrummet, hon har väl kommit till insikt som alla andra hundar, att människor använder väldigt mycket vatten och till väldigt konstiga saker, det är väl i princip bara vattenapportörerna som uppskattar vår kärlek för vatten. Hon har lärt sig vilka saker jag gör som inte ger henne något och då väljer hon att sova, oftare och oftare om det inte är så att man kan leka/busa med något av det jag pysslar med.

Vi gick ner till tvättstugan, som vi har i ett hus på gården. På gården sätter jag fast Lexis koppel i min cykel medans jag fixar med tvätten, kastar soporna eller hämtar något i förrådet. Hon har varit med här flera gånger varje vecka och tycker att gården är kul, här finner hon fågelfjädrar, i viss mån fågelskit, löv och annat skräp som kan ha blåst in, jag brukar lägga ut några godisar runt en stolpe medans jag går och gör mitt, hon letar godisarna och annat hon når till i kopplets längd och sedan sitter hon alldeles tyst och väntar på mig, det har hon gjort hela tiden. Vi gick en sväng på Gröningen och hälsade på en Svart Cocker Spaniel, han blev förnärmad och morrade till när Lexi hoppade på honom. Vi gick vidare in mot gången vid järnvägen, det kom en stor svart Schäfer blandras ut precis när vi skulle gå in, han bor i vårt ena grannhus. Lexi och den hunden har hälsat ett par gånger förut, han är jättesnäll och stor så Lexi har varit lite avvaktande mot honom och hans husse går sällan de tider och på de platser vi går, så vi har inte träffats så mycket, jag vet inte ens vad han heter, hunden, de hälsade en kort glad hälsning innan vi gick in i gången och dom ut på Gröningen.

Eftermiddagspromenad i skogen med långlina på, glömde Rosmarinvattnet, ups. Jag kollade Lexi innan vi gick in i bilen och när vi kommit hem, men fann ingen fästing.

På promenaden träffade vi en Boxer tik vars matte indikerade att vi inte skulle hälsa med kort koppel och snabb stram passage, en Golden Retriever kille som vi sa ett snabbt nos hej till, en Golden retriever dam som vi passerade och så såg vi en Schäfer på tio meters håll, som inte kom förbi oss men som Lexi stod och spanade efter länge, annars är hon rätt duktig på att gå vidare efter att vi både hälsat eller inte hälsat på hundar.

Två joggare kom upp ganska snabbt bakifrån, just vid den slingrigaste biten av Landborgspromenaden förbi Thalassa så jag hann inte trampa på linan för då hade jag ställt mig mitt i deras väg, jag visslade i pipan Stopp och Lexi stannade och lät joggarna passera. Det passerade oss tre joggare till på promenaden men hon verkar ointresserad av dem, ointresserad var hon inte av fåren, vi dagligen går förbi, idag. Fåren höll på att bääa och samlade sig för att alla skulle med lite längre ner i hagen, den aktiviteten fick Lexi att studsa mot stängslet så att hon fick två yngre djur att skutta iväg, då tvärstannade hon och tittade förundrat. Jag sa Stopp och hon stannade, hon belönades som vanligt med Braa och en godis.

Vi satte oss och drack en Cola på Thalassas uteservering, där har dom en liten fontän, där stod Lexi ett tag på ett par stenar och drack, sedan var hon relativt lugn vid mig och en stund i mitt knä, medans vi fikade. Hem och fick mat med köttbullar i och sömn, sömn behöver hon ett par timmar nu. Om vädret håller sig i schack så skall vi äta kvällsmat hos Erik, så att Felix får se och höra henne igen och förhoppningsvis att hon ser honom, så att jag vet om jag skall Stoppa eller belöna henne, beroende på vad hon gör när hon ser honom.

Jag tog bort grinden från trappan, Lexi har nu gått upp och ned nästan en hel vecka själv och gjort det rätt. Det kan vara skönt att bli av med lite av allt kompostgaller som jag haft för valpsäkerhet, både här och där i mitt hem.

Lexi fick vara ensam medans jag gick i tvättstugan och till kvartersbutiken, det tog cirka femton minuter. När jag stängde och låste dörren skällde hon inifrån kontoret men sedan hörde jag inget mer och jag kan höra om hon skäller från gatan eftersom burspråksfönstren är öppna. Vi åkte upp till Erik och Lexi fick se katten Felix, hon skällde på honom med delvis rest ragg och han stod stilla och sköt rygg, sedan vände han om och sprang in i huset. Lexi var kopplad till äppelträdet denna gång också och vi satt alldeles bredvid i trädgården och åt midsommarmat. Vi åkte hem efter ett par timmar och Lexi fick kvällsmat vilken hon bara åt lite av, hos Erik hade hon fått två potatisar med gräddfil och gräslök, plus en del hundgodisar.