Fredagen den 27 Juni ;

Morgonbus med Lufsen inomhus efter att Lexi varit själv och kissat på tomten, kopplad med långlinan. Lexis tänder börjar bli stora, de lyser vita men ännu är där några som inte lossnat ordentligt, bland annat hörntänderna i överkäken. Hon ser rolig ut ibland när hon tuggar på något för då märker man att någon tand är nästan helt lös och när hon tuggar med den så ser hon ut som hon håller på att tappa det hon har i munnen och tungan liksom försöker hålla det kvar. Jag puttar lite på de gamla hörntänderna för att se om de börjar kännas lösa eller om jag kanske kan påverka dem att bli lösa, fortare.

Idag har jag börjat med att Klicka Lexi, det vill säga att man tränar in att ett speciellt ljud betyder godis för henne, detta ljud kan man sedan använda så att man kan belöna henne mer perfekt på avstånd och vid nyinlärning. Jag har för många år sedan använt denna metod, som är mer känd under namnet Shaping, på mina tidigare hundar och hade väl tänkt att även ha den på Lexi så småningom men Monica är helt entusiastisk för Klickern så hon kom och gav mig två Klickers och en massa kokt torkad lever.

Levern är det bästa godiset tycker hundar, så det använder man för inklickning. Jag Klickar fem gånger och vid varje klick så får Lexi en levergodis direkt, i princip i samma sekund som klicket hörs, detta kommer jag att hålla på med en sextio gånger ungefär, som första steg i Klickerträningen, vilken kommer att fortskrida under vår tid framåt, från och till om jag känner mig själv rätt.

Morgonfilmning vid en sjö med apportering, Lexi tittade och gick försiktigt ner med framtassarna i vattenbrynet men tyckte inte att det var en höjdare, så när hon kom upp så skakade hon sig som om hela hon blivit lika våt som Lufsen, som bara älskar att arbeta i vatten, så klart han är ju en Retriever. Sedan var det dags igen för filmning på fotbollsplanen, där lekte Lexi ett tag med en Beagle tik, brottningslek. Efter att vi ätit lunch så var filmningen slut och vi tog adjö av Monica, Lufsen och Bosse och vår fantastiskt trevliga och duktiga filmare Erik Pettersson.

Vi körde hem till Helsingborg. Lexi sov nog hela vägen för jag hörde inte ett ljud och när vi stannade i Pålsjö skog så sträckte hon så gott på sig när jag öppnade dörren bak i bilen, vi gick en kortare sväng och åkte sedan hem och packade upp. Lexi klickades in ett par gånger till, vi åt mat och var ute en sväng vid Teatern.

Det är lätt hänt att hundar blir lösa i magen av lever och nu idag så har ju Lexi fått en hel del, men avföringen som kom var fast och fin, kanske har levern inte kommit så långt i tarmen ännu. Får se senare ikväll eller imorgon bittida om hon är lösare i avföringen, då får vi ta det lugnare med inklickningen.

Idag har jag Klickat henne sex sju gånger och med cirka fem Klick varje gång, hon börjar haja.

När jag satt i bilen och körde hem så tänkte jag, hon är nog rumsren nu kan man säga, eftersom hon klarar att hålla sig flera timmar, hon kan leka och busa utan att behöva kissa direkt efter och hon markerar vid dörren om hon behöver gå ut.

När jag tänker runt hela hennes inlärning och framförallt nu med Klickern så känns det som om hon är en väldigt lätttränad hund. Lexi är väldigt fokuserad och intresserad i början av inlärning och om jag sedan tjatar nyinlärningen igen och igen så verkar det som att hon tröttnar, precis som om hon redan har hajat och vill gå vidare, annars så struntar hon i fortsättningen av träningen.

Jag skall testa ett par nyinlärningssaker med kort nyinlärning innan jag börjar träna den med störning och därmed se om hon är så snabb på att fatta som jag fått en känsla av, nästan åt Border Collie hållet till vid nyinlärning känns hon. Det vill säga blixtsnabb, är det så lär jag få använda mycket fantasi för att öka hennes befästande av inlärning. Det är efter ett tags samvaro jobbigare med en lättlärd hund än en normallärd eller lite tröglärd hund. De lättlärda kräver mer exakthet, fler inlärningar och stegrad träning för att de skall bibehålla fokus och intresset mot oss förare. Det lär väl visa sig vad Lexi är för sort, det är bara för matte att hänga med, inget att ändra på i det sammanhanget mer än att man kan se till att få en hund som har en väldigt hög koncentrationsförmåga, det vill säga att under lång tid kan hunden hålla sin koncentration.