Onsdagen den 23 Juli ;

Promenad ut till Parapeten med stadslånglinan på, där ute satt jag i gräset och läste en bok medans Lexi hade eget fodersök, jag hade ett getöga på henne och hade kollat av gräsytan lite grann så att jag visste ungefär vad hon skulle finna men missat en del av en horngäddas huvud, soltorkad, den mumsade hon i sig. Då kom jag att tänka på att jag skall köpa, torkad småfisk som man köper i djuraffärer till katten, kattgodis, och se om hon gillar det som godisbitar, det gjorde både Boss och Zappa.

Jag gömde en massa Doko och Frolicbitar i almarna, som står där på Parapeten och Lexi var metodisk, så hon fann samtliga bitar, både dem som hon fick sträcka sig efter och dem som var nästan ända nere på marknivå. Jag jobbar med långlinan som om hon vore lös, det är ju min intuition att hon skall lära sig att vara lös ofta.

När det blir för trångt med folk, cyklister, stolar, lyktstolpar och så vidare som vi passerar på vägen så kortar jag in på linan istället för att tjata inkallning. Vid andra tillfällen när jag vill ha henne mot/till mig jag går jag undan från henne mer än mot henne. Hon skall lära sig hålla koll på mig.

När vi kom hem så ringde min betaltelefon direkt, jag blev stående i ett samtal i en timma och Lexi fick vänta på uppmärksamheten med godissök eller så som hon brukar få när vi kommer in, framförallt från första rundan. Hon ignorerade sin mat som jag gjorde till henne efter samtalet. Nu kom hon och gav mig all sin kärlek, då hon vill upp i mitt knä och lägger framtassarna om min hals, sedan pussbiter hon mig på munnen, näsan, öronen och greppar om halsen, jag kan inte hålla mig för skratt det är både gulligt och kittligt.

Senare på dagen åkte vi till Thalassa, med Rosmarinvatten och långlina på. Förutom att jag vid möten tränade Stopp och gjorde några spontaninkallningar både verbalt och med visselsignalen, både när hon var efter mig och före mig. Hon funkar bra, så bra man kan förvänta sig av en sex månaders unghund, utan några större störningsmoment i vägen, dessa signalträningar kommer snart att flyttas över till miljöer med mer störning. Så jag la ut tre små spår till henne idag, två gånger hade jag gömt en leksak och en gång laddat ett träd med lever och Frolicbitar. Jag satte henne ner vid två tillfällen och la henne vid ett, för säkerhets skull så satte jag fast linan i ett träd, när jag lämnade henne sa jag Stanna kvar, både verbalt och med mitt handtecken. Jag gick rakt in i skogen cirka trettio meter och gömde leksaken/godiset, gick tillbaks till Lexi i en liten annan bana. Hon låg och satt som jag lämnat henne. Jag skickade henne på Leta och det gjorde hon.

När vi kom hem så fick hon mat i en mjölkpaket, nu sover hon. På tal om sova så har jag inte nämnt på länge att jag ”tvångs-söver” henne, men fortfarande ser jag till att hon sover flera gånger per dag, för mycket vaken tid ger stress, så det är viktigt att även under unghundstiden se till att hunden får tid och ro för riktig sömn och vila under dagen.

Jag tränade Lexi lite inomhus ikväll med Sitt, Stanna kvar och så kastade jag iväg leksaken, hon tittar på mig och får då Hämta. När hon kommer tillbaks till mig säger jag Tack och hon lämnade fint, direkt. För det fick hon en godis och så gjorde vi om det, ungefär sex gånger. Jag vill lära in ordet Hämta, tänkte jag på, eftersom det skall användas i andra sammanhang längre fram. Apport är något annat och sker dessutom utomhus.

Vi gick en kvällskiss efter att vi lekt/tränat Hämta, då påkallade Lexi en kissrunda, den tog vi via Teaterns allé och sedan ner till Marinan, där var byst med folk som flanerade, satt på ute krogarna och på olika bänkar, vi satte oss på en bänk i skuggan och tittade ett tag, mitt mål var att Lexi skulle slappna av så att hon bara la sig ner och tittade på förbipasserande och inte leta efter tuggummi och annat enligt Lexi ätbart. Hon la sig relativt snabbt ner utan kommentar från mig och blev liggande till ett par bekanta kom förbi och stannade till för en snackstund, då kunde hon inte slappna av igen, så för att kunna vara artig och avsluta samtalet fick jag ta upp henne i famnen. Vi gick upp och åt kvällsmat.

Under kvällstid så vill Lexi inte riktigt koppla av, hon påkallar uppmärksamhet med alla sina leksaker mot mig. Jag ställer upp ibland mer och ibland mindre.

Sanningen att säga så tycker jag inte att det är så roligt med denna typ av lek, men det gör Lexi, så vi kompromissar vilket bidrar till ökad lyhördhet, förmåga att koppla av och nyinlärning.

När klockan blivit tio, ungefär, då vill hon sova. Jag håller på att försöka med att få henne att kunna gå upp på sängloftet och sova alldeles själv, ibland kan hon skutta upp där men om jag sitter kvar som jag gjorde igår och tittade på mina hundinspelade band från Emmaboda, så tar det en liten stund och så kommer hon igen. Snart tror jag att hennes ålder kommer att göra henne tillräckligt säker så att hon kan gå upp och lägga sig, utan mig efter att kvällskissen är gjord. Lexi fick sova i sin Plats denna natten.