Lördagen den 6 September ;

Visserligen har Erik sagt att Lexi håller avståndet till Felix, katten men att det var så läbbigt att gå in på kolonien som Lexi markerade idag, hon ville inte gå in och dessutom var hon observant till spänd medans vi var där, det trodde jag inte. Vi hade åkt dit för att vattna och lufta åt Erik, vi var där runt en timma och plockade med oss lite fina plommon hem. Så här på höstkanten så är det bra om man ser upp med fallfrukten och hunden. Det vill säga att runt fallfrukt samlas alltid getingarna och ett felaktigt getingstick, till exempel i munnen kan få förödande konsekvenser för hunden.

Jag och Lexi satt nära plommonträdet, hon såg både en fjäril och getingar samlas runt plommonen, som jag krattat ihop i en hög intill stammen och senare tog till komposten. Hon tittade intresserat på aktiviteten vid plommonen och jag sa Nej, hon vände sig och tittade upp på mig och tittade på getingarna igen, Nej sa jag och hon tittade bort, Bra blev då min kommentar. Mer än så kan man knappast göra, vara med sin hund mentalt när den upptäcker nya ting och vägleda med kontaktorden man redan skapat sedan innan för ok respektive förbjudet.

Vi åkte till Pålsjö skog efter kolonibesöket. Jag hade tagit mat och tidningar med mig och hade tänkt att sitta på kolonien ett tag idag, dels för att slippa tivoliljudet hemmavid, men när jag märkte hennes osäkerhet för området, hon hade ständig koll efter katten så kändes det inte roligt, så det blev skogen.

I skogen gick vi en av de kortare svängarna men förlängde den genom att korsa igenom skogen mellan stigarna, på ett par riktigt kluriga och bra stubbar gömde jag Schmackos. Hon fick Stanna en tio meter ifrån stubbarna medans jag placerade ut godisarna och sedan gick jag tillbaks, strök henne över bröstet och sa varsågod och Leta. Hon sätter full kurs och letar väldigt idogt, vilket resulterar i att hon finner dem alla även om jag gömde på många olika ställen.

Hon är väldigt glad i bark från träd och idag så hittade hon flera nyfällda träd som hade härliga barkbitar som var relativt lätta att slita av trädet. Om jag ger henne tid, det vill säga stannar i min promenad så lägger hon sig gärna ner och både strimlar och äter en del av barken, annars släpper hon den efter att hon burit den med sig och finner oftast snart en ny bit. Jag brukar bara kommentera lite lätt med Vilken Fin bit och hon sträcker lite extra på sig.

Nu har vi kommit hem efter ett par timmar ute, Lexi serverades sin lunch och godisleksaken Dogspinny med Frolic i efter att hon ätit upp lunchen, Dogspinny löste hon problemfritt. Nu medans jag sitter här och skriver så ligger hon på balkongen och tittar och lyssnar på allt folklivet som är utanför idag. Just nu är det Drakbåtsfestival med flera olika företags lag som tävlar i hamnbassängen här i Norra hamnen och sedan på eftermiddagskvällen drar tivolit igång. Lexi kom precis till mig och hoppade upp med framtassarna i mitt knä och kramades och pussades, samtidigt som hon snackar med mig, morrgurgel eller hur jag skall förklara detta mysiga ljud som en hel del människor reagerar på, som om hon var farlig.

Detta ljud kan hon till exempel ge ifrån sig om vi möter någon i vår trappa, ett Hej är var det betyder. Vid halv sextiden så gick vi ut, vi gick på Kullagatan, Helsingborgs ena gågata, så här dags är det relativt tomt då affärerna är stängda, perfekt tid för fönstershopping. Lexi skulle in i brödaffären, bokhandel, banken och de andra butikerna vi brukar besöka när vi är i stan, hon tyckte väl att det var ovanligt tomt och tittade stort på de få vi mötte.

Tomt på tuggummi och annat ”Lexi ätbart skit” var det inte, jag fick ha koll var meter på henne och marken, så vi fick en massa prov på ordet Nejs betydelse utomhus. Vi stod, jag och Lexi och dividerade över en syrlig godisbil som låg på marken. Jag sa Nej och var nere på huk i hennes nivå, hon tittade på godisen och på mig, jag sa då Framåt. När jag reste mig i full längd så var hon där igen och skulle ta den, jag ner på huk igen och så pågick det ett tag. Jag avgick med segern utan att behöva ta till den enkla vägen, ta henne därifrån genom kopplets hjälp. Nackdelen med att flytta dem från förbjudna ting med kopplet är att dom inte lär sig att lyssna, relationen förstärks inte utan snarare tvärtom.

Från staden gick vi ner till Marinan, det var massor av folk där fortfarande och Drakbåtstävlingarna var inne på sin slutspurt, vi satte oss på den uppvärmda bänken och tittade och lyssnade på alla ljud och människor ett tag innan vi gick upp och Lexi fick sin mat i Buster Fun Bone, sedan Tände hon lampan. Hon faktiskt tryckte till direkt så att lampan tände sig, hon fick ett paket som extra belöning. Av mjölkpaket och tomma toarullar gör jag ibland färdiga paket med godisar i, allt slås in i presentpapper och Lexi får öppna själv.

När vi var där ute så försökte jag också att få henne att Vinka, det kan hon halvbra inomhus men ute fungerar det inte, jag får träna mer på det inne först, för Tumme Tott och de andra fingrarna kan hon peka ut även utomhus, det vill säga med störningsmoment omkring sig.

Detta har väl varit en bra lördag, fast att jag är jättetrött och har öronsus/lock för örat fortfarande, imorgon skall vi kanske åka till någon mysig promenadplats.