Tisdagen den 16 September ;

Morgonpromenad runt Teatern, fina pluttar trots en del ätning, på Hittarps strand igår, som jag inte hade riktigt koll på, vad hon stoppade i sig.

Vi gick vår promenad idag utom om Gröningen, då var Lexi lös, upp för Halalid till Pålsjögatan och denna bort till Öresundsparken. När vi gick längs med gatorna så var Lexi kopplad i vanligt koppel och med selen på och i Öresundsparken hade jag stadslånglinan på henne. Innan vi gick in i parken var jag inne i en klädesaffär, där fick Lexi sitta på äkta mattan som finns framför en soffa, medans jag tittade runt vad det är för höstkläder man skall ha. En utmärkt träning för Lexi att kunna sitta stilla så här inne i en affär, för mig är det praktiskt och för hunden bra att kunna uppföra sig så väl, att man är välkommen.

Den svängen vi gick idag har vi gått från andra hållet innan och då tyckte Lexi att det var lite ”spoke” på vissa ställen längs med villorna, det tyckte hon även idag. Hon behöver gå mycket mer i sådana här villa- och hyreshuskvarter, märker jag, för att hon skall vara lika avslappnad där som hon är i skogen.

Jag gömde godisar på flera olika platser, för henne att söka och hade Gata träning över alla gator vi gick över. När vi kom hem var Lexi så trött att hon ignorerade att jag åt lunch, den som borde lukta gott i näsan på henne, jag åt korv stroganoff, men hon bara sov i en av fåtöljerna i rummet. Fortfarande trött från igår kanske, hon sov till klockan åtta imorse.

På eftermiddagen så åkte vi upp till Fido´s, där gick Lexi och snusade runt en stund medans jag satt i solen och läste.

Sedan började vi leka/träna, Lexis favoritleksak på Fido´s är en segelbåtslina/-rep i tjockare material, som det är slaget knutar på, röd är den. Hon tar den och så skall jag antingen försöka dra den från henne eller jaga henne, inga av dessa lekarna uppskattar jag, de är inte heller i större utsträckning bra lekar, de skapar negativ stress.

Så jag ställer upp en stund, det kan vara någon minut, för att sedan be henne att ge den till mig. Då sätter jag mig på huk och håller fast i min ände samtidigt som jag säger Tack Lexi, hon släpper om än inte alltid direkt. Idag så sa jag Stanna till henne när jag fått repet av henne och så gick jag tio meter från henne och därifrån kallade jag in henne med Lexi Hit, hon kom som ett skott och fick repet när hon var framme vid mig genom att jag kastade det en bit ifrån mig i hennes färdriktning.

En annan gång så när jag fått repet så sa jag Lexi Stanna och kastade repet en bit bort och gick själv fem sex meter åt andra hållet, därifrån så kallade jag Lexi Hit, hon kom. Direkt blev hon belönad med Varsågod, applåder, hurra rop och hon springer och tar repet. Jag testade även att hon satt Fot vid min vänstra sida, jag kastade iväg repet, när hon stack iväg så sa jag Stopp. Den underbara lilla hunden stannade och vände sig om, det blev givetvis Varsågod direkt och massor av applåder medans hon stolt hämtade repet. Jag ställde upp på lite jakt och eller dragkamp emellan att jag tränade med henne, så att hela processen blev lustfylld. Ibland så kan det vara roligt för hunden att bli belönad med tempo som vi idag gjorde med repet, normalt annars tränar jag med godisar som belöning, vilket är lugnande.

Jag gömde också godisar på lite olika ställen på Fido´s för henne att söka, sedan körde vi hem, då hade vi varit där en timma ungefär.

När vi kom hem så laddade jag Fun Bone med mat men hon är ointresserad fortfarande, cirka tjugo minuter sedan vi kom hem, hon väntar på Erik. Det är lite struligt detta med inlärning av att ibland så finns han här mycket, ibland inte alls och några gånger så kommer och går han flera gånger per dag.

Ikväll har jag bjudit ut min guddotter Filippa på middag som hennes tjugo års födelsedagspresent, vi skall på en av stadens ”goda” krogar. Lexi kommer att lämnas vid sjutiden och Erik har lovat att komma vid åtta- tiden, så hon får lite ensam hemma träning på kvällstid.

Det är viktigt att träna in så att hunden kan vara trygg även om den är själv hemma på kvällen. Lätt hänt att glömma denna träning om man till exempel arbetar hela dan och eller inte har något specifikt att gå till utan hund på kvällen.

Men det är sådan träning som gör att man får en vuxen hund som finner sig till ro med mattes/husses ord för ensam hemma, Vänta – Kommer snart – Vakta eller liknande kontaktord för den situationen, och att detta tränas in successivt, på olika tider, med olika längd som vi är borta, så att hunden vänjer sig. Jag sätter på teven och tänder lamporna precis som det skulle varit om jag varit hemma, precis som att jag har radion på om hon blir ensam lämnad på dagtid.

Erik hade kommit en halvtimma efter att jag gått och då var det tyst men lilla fröken stod på fel sida om kompostgallret, som jag sätter upp som skydd för dörren. Hon blev så lycklig när jag kom tre timmar senare och jag parerade hennes lycka dåligt, det blev en fläskläpp av Lexis skutt med hård puss mot mig och min läpp.