Tisdagen den 23 September ;

Lexi och jag åkte ut till Pålsjö skog och gick en skön promenad på en timma. Hon var ömsom kopplad och lös, kopplad när vi är nära hästhagarna, de har ju bara el-tråd till stängsel, till skillnad från hagarna där får, getter och boskapen av de gamla lantraserna går, de har fårstängsel runt hagarna och då kan Lexi vara lös, längs med dem behöver jag inte bekymra mig för att hon skall nå djuren och eller göra sig illa på el-tråden.

Skolungdomar var det i skogen idag, de hade orientering, så dom kom ut ur skogen lite varstans, det fick Lexi till att stanna upp och jag kontrar med det är Ok och hon fortsätter då med mig. Vid något tillfälle så var det många ungdomar på ett ställe, då kopplade jag Lexi för passage.

Normalt sett nu under min intensiva träning av hennes lösträning så är jag noga med att försöka förekomma både henne och olika händelser, så till vida att jag kopplar henne vid flera tillfällen utan att någon eller något är i sikte och släpper henne sedan efter ett par tiotal meter igen, detta för att avdramatisera koppling och för att inte få henne till att koppla visa situationer med att bli kopplad.

Till exempel så kopplar eller försöker många koppla sina hundar först när de ser en annan hund, detta gör oftast hunden till ögontjänare. Det vill säga att det finns många hundar som vet att de kopplas när det kommer en annan hund och därför så när matte/husse kallar så tar de sig en titt omkring först innan de kommer på inkallningen, för att ta chansen att få hälsa på hunden som kanske kommer gående lite längre bort.

Kopplet skall aldrig bli något negativt för hunden utan helst tvärtom, man kan till exempel träna/leka mycket med sin unga hund i koppel/lina så att det skapas en glädje och då samtidigt vara mer passiv när hunden är lös. Annars är det ju både klokt och rätt att träna sin hund så tidigt som möjligt med löst träning och se till att det är vi som är attraktiva för hunden, oavsett om den är kopplad eller ej.

Det med att koppla och släppa Lexi flera gånger under promenaden skall förhoppningsvis få henne att avdramatisera att vara lös, många hundar drar som en avlöning så fort de kommer lösa och det är inte förenligt med varken god hundhållning eller svensk lagstiftning, om fullständig kontroll på sin hund.

Jag gick på några ärenden i stan, så att Lexi skulle få vara ensam. Hon hade skrapat på dörren igen och troligen väsnats när hon var ensam, hoppas bara att detta har med skendräktigheten att göra, så att vi snart kommer in i normal fortsättning med träningen, det funkade ju bra innan löpet kom. Jag kan inte sticka under stol med att jag känner mig besviken på detta bakslag men skam den som ger sig. Jag hälsade inte på henne när jag kom hem, hon var ju lite väl uppskruvad och det vill jag inte belöna, fem minuter senare så gick vi ut en sväng. Jag lämnade henne ännu en gång, fem minuter, för att gå ner till tvättstugan, när jag kom tillbaks låg hon innanför dörren. Hon Tände lampan idag med ett tryck, bra.