Onsdagen den 24 September ;

Lexi har de senaste dagarna hållit på och slicka och ha sig mycket kring anus, dels så fann jag ju en fästing där men jag tycker att hon trots att jag tagit bort den har hon varit ovanligt mycket slickig, så det är ändå dags för, efter sommarn avmaskningen, så jag gav henne tre tabletter Axillur idag.

Jag ger henne tre tabletter tre dagar i rad, en tablett per fem kilo kroppsvikt, Lexi ligger ju närmare femton kilo än tolv kilo, vilket hade gett en halv tablett mindre per dag. Jag har i alla tider jag haft hund avmaskat dem två gånger om året och tycker att det verkar fungera bra, jag har heller aldrig haft mask på mina hundar. Om hunden lever med katt som får gå ut så behöver hunden avmaskas oftare ändå, tala med din veterinär om detta är fallet hemma hos er.

Nu har jag bestämt mig för att återgå till första tanken var Lexi skall vara när hon är ensam hemma, hon får vara på kontoret/sovrummet. Där har hon sköna bäddar, bra utsikt och jag har gallergrinden som hon inte tar sig ut från vid dörren. Därför gick vi idag vår lunchpromenad upp för Hälsovägen till hundaffären och köpte en sådan vattenkopp som man kan hänga på ett galler. Jag har nu även vatten på kontoret till Lexi, som inte är i vägen eller lätt att välta ut, som det vore om vattenskålen hade stått på golvet, i rummet. Jag hängde vattenskålen på min tidningskorg, som är i metall en rund hög grej som egentligen är en tvättkorg, den är stabil eftersom den inrymmer flera års hundsport, Svenska kennelklubbens tidning.

Vi gick uppe i Slottshagen från hundaffären och därifrån ner i stan där vi gjorde två bankärenden. Just nu tycker jag att Lexi är hopplöst jobbig med sitt letande efter ätbart var vi än går och så gör hon tvärtemot vad de flesta hundar gör, hon drar inte utan kommer hela tiden på efterkälken, vilket gör att jag konstant får mana på henne för att slippa stanna var tionde meter och eller dra henne med mig.

Jag satte mig i schäslongen för att gå igenom lite fack-tidningar och då fick Lexi vara på kontoret, jag sa ju igår att jag skulle separera henne lite från min närhet, när jag släppte ut henne en timma senare ungefär, så hade hon kräkts lite på kistan? Var det av stress eller något ”skit” hon fått tag på under vår promenad? Stress kan det ju vara trots att hon hörde mig och på inget sätt visade oro inifrån kontoret, mer troligt glupskhet. Nu väntar vi otåligt, Lexi alltså på Erik, han skall vara hos henne ikväll då jag skall på middag med skall vi kalla honom en av mina mentorer i mitt arbete. Före middagen skall vi gå en promenad i skogen, alla tre.

Vi gick en ganska lång promenad, Lexi fick vara i långlina hela tiden då vi kom ut på promenad i skogen samtidigt som alla andra, stavgångare, joggare hästekipage och en och annan hund med matte och husse i kopplet. Vid hästmötena, så gick vi lite åt sidan från stigen och lät dem passera, Lexi stod stilla och tittade, gjorde ingen ansats att springa efter. Springa efter skulle hon däremot velat med den kaninen som helt plötsligt korsade vår väg längs med Landborgspromenaden. Även Erik tycker att Lexi är sanslöst jobbig med sitt gå efter och käka på allt man kommer över, hela tiden skall hon manas på, det skall bli väldigt skönt att få henne så vuxen och tränad att hon kan vara lös mestadels, jag jobbar på detta, men även tiden måste jobba så att lilla fröken växer till sig och ur vissa åldersbeteenden.

När vi hämtar våra hundar som åtta veckors valpar så är de att jämställa med en fyraårig baby och när hunden fyller ett år så har den uppnått åldern av en tonåring på ungefär femton år. Det är alltså mycket som händer under hundens första år, mycket utveckling både fysiologiskt inom hunden och mentalt av alla händelser hunden är med om, inplantering av vanor och inlärning. Hundens inlärning kan ju för oss vara sedd både som positiva och eller negativa beteenden. Hundar är väldigt läraktiga och det är oftast upp till oss att få fram rätt uppförande/beteende, något vi inte skall glömma bort vid inlärning, är att detta är inget som sker vid en speciell plats eller på en kurs. Hundar lär hela tiden de är vakna, precis som vi.