Torsdagen den 9 Oktober ;

En lång skogspromenad vid lunch med Esther och Ulrika. Esther börjar vänja sig vid Lexi, för de gånger som Lexi råkar putta till eller komma när Esther, så tillrättavisar hon knappt Lexi längre. Esther vill ju helst inte ha kontakt med någon hund men idag i skogen så träffade vi den stilige Collie hannen jag och Lexi mött innan, då såg det ut som om Esther gjorde sig till, hon till och med nosade på honom. Lexi nosade på honom och samtidigt så tog hon ett krumsprång åt sidan och gjorde en lekinvit som han besvarade, trots att han var kopplad.

Det blir i regel mycket människosnack och mindre engagemang i hundarna när man är flera människor på promenad i skogen, trots det så har Lexi god koll med mig. Medveten om detta så tränade jag lite extra idag.

Vi tränade Fot ett par steg, Fot ingången massor av gånger och på många luriga ställen gömde jag godis till henne. De allra flesta gångerna så fick Lexi Sitt och Stanna kvar, medans jag gick bort en bit och gömde godiset. Jag går tillbaks till henne och släpper henne på Varsågod Leta, hon sköter detta utmärkt, hon sitter ju lös och skulle kunna vara ivrig och inte vänta på att jag kommer åter efter utplanterandet av godisbitarna.

Ibland när vi tränar Fot så hamnar Lexi lite snett när hon sätter sig Fot, det rättar jag till genom att upprepa Fot och flytta mig något steg framåt eller åt sidan. Jag belönar henne inte förrän hon sitter rätt och det är att sitta rakt vid min vänstra sida och ungefär med sina framben vid mitt ben, med cirka en till två decimeter ut från mitt ben. När jag ber Lexi om Sitt så är jag inte så noga med var hon hamnar, då skall hon ju bara sätta rumpan i backen medan Fot kräver rätt position, om att ifall jag skulle bli sugen på att tävla, så är det lika bra att lära in de moment som ingår i lydnadstävlingen korrekt från början. Om jag inte tävlar så har jag massor av moment som utförs både snyggt och positivt.

Två timmar nästan var vi ute och när vi kom hem så fick hon smaka lite av min lunch, färsk pasta med lax och citron sås åt jag, Lexi fick bara lax och den skålen slickades extra ren, torrfodret hon äter är baserat på lax. Efter maten la jag in henne på kontoret och hon gick upp i sängen och la sig. Jag skall lämna henne en stund nu, får se hur det går idag.

Två timmar var jag borta. När jag kom hem, så som vanligt får hon inte lämna kontoret, fast jag öppnar grinden och hon är uppspelt för hälsning, förrän jag säger det. Idag gick jag extra långt bort från den öppnade grinden och därifrån kallade jag in Lexi Fot, hon kom direkt och satte sig på rätt ställe. Hon ville gå ut nästan direkt, så vi gick en kortis till Teaterns gräsmatta. Eftersom Lexi är stressad av att vara ensam så är det troligt att hon också blir väldigt nödig, stress får oss ju kissiga och så även för hundar. Det är viktigt tycker jag att vara lyhörd för detta och gå ut direkt om hunden vill det.

Trots att jag som idag spatserat två timmar i skogen med Lexi, sedan hållit mig borta i två timmar, där visst spatserande ingått och så hem och ut igen, det kan kännas som om det är det sista man vill, gå ut igen. Men bor man i lägenhet och har hund, så finns det inga förmildrande omständigheter, hunden har sin toalett utomhus, ju.

Vi gick en kvällspromenad runt Gröningen och Margaretaparken, där träffade vi Basse. En strävhårig Tax kille på arton månader, Lexi och Basse hade väldigt kul ett par minuter, trots koppel på. Vissa hundars matte/hussar kan konsten att låta hunden få relativ rörelsefrihet och ändå slippa trassla in sig i kopplet, medans de har en mer fartfylld hälsning av en annan hund.

Jag tror jag får ställa upp på lite av Lexis lek nu ikväll, jag ser henne ligga och passa på mig. Då kan jag passa på att träna Plats, Sitt, Stanna kvar och Stopp. Jag har lagt upp en ny hundgodispaket på hyllan i köket, med ett snöre hängandes ner, jag har flera gånger sagt åt Lexi att hon skall ta den, men hon vågar ännu inte.

Hon är duktig min lilla hund, även om jag tycker hon är lite bångstyrig ibland, fast duktig, nu ligger hon i soffan vid ena änden och i andra änden står min tallrik med mackor på. Hon gluttar inte på dom ens.