Fredagen den 21 November ;

Morgonpromenad i duggregn. När vi kom in så satte sig Lexi på handduken som låg vid hennes koppel på golvet, hon tittade på mig och sedan på handduken, ja jag skall torka dig, sa jag. Hon har nog börjat inse vad skönt det är att bli avtorkad efter en blöt promenad, fast lite bita i och jäklas med handduken kan hon ändå inte låta bli, även om det är betydligt lugnare att torka henne idag, mot för någon vecka sedan. Klofilning, öronrengöring, ögonbad och pimpstensborstning var det som följde för lilla fröken. Hon har ganska mycket kladd i ögonen på morgonen.

Hon är rätt så söt, när hon visar mig alla sina framtänderna i ett försök att få mig att sluta fila klorna och när hon märker att jag inte noterade det, så gäspade hon. Hon morrade inte, bara rynkade på näsan, man får ju försöka se om man kan få matte att sluta med denna omvårdnad som inte alls är nödvändig, tycks hon tycka. En rekommendation är att ha en bra klädborste när man ”är med hund”, denna som har en klibbig yta, som drar till sig hårstråna från kläderna har jag funnit som bäst, man sköljer av den under kranen för att få loss hårstråna.

Vi gick genom stan, Lexi i sitt fina röda halsband, för att komma upp till Hasse via Slottshagen. Hasse har gjort ett nytt fint ”jakthalsband” till Lexi åt mig. Det hon har idag, håller hon på att växa ur plus att telefonnumret jag har skrivit dit, lätt försvinner när det är fuktigt ute och hon rullar sig, just för att jag inte fått tag i rätt penna.

Hasse gjorde en egen variant på halsbandet, med telefonnumret instansat och med delar av reflexfunktionen kvar, se bilden.

Lexi var busig inne i Hasses affär idag, hon skulle på allting, så jag fick hålla henne kort och då var det bit och bus med kopplet, jag lät henne hållas för att få lite ro att avsluta mina affärer med Hasse. När vi kom ut ur affären upphörde buset, då var det annat som upptog frökens iver och energi. En ung Tax passerades och den fick sig en snabb nosslick. Vi gick över Öresundsparken hem.

Jag satte mig och åt min lunch och Lexi fick sitt tuggis, när jag ätit klart så fick hon slicka resten av rotmoset, sockerärtor var det fyra stycken kvar också och dem tuggade hon i sig allihop. Hon kom med leksaker och tuggisen till mig där jag satt kvar vid bordet och försökte få läst dagstidningen.

Det är plötsligt, mycket och beslutsamt, de idéer som kommer upp i ett tonårshuvud. Att man känner irritation och frustration vid vissa tillfällen är helt normalt, de testar både sina och våra gränser. Bästa medicinen är att inte uppmärksamma dessa tillfälliga överslagsenergi kickar för mycket och definitivt inte börja ryta och röja med hunden, det bara visar vår svaga sida, och vår unga hund har då lärt sig att det fungerar att vara plötslig, mycket och beslutsam med sina idéer.

Vi gick en kortare tidig kvällspromenad, i regn och när vi kom upp igen, så hade Lexi inte bränt så mycket energi, så det blev dels lite lek men mest hjärngympingträning med klickerbelöning i första hand.

Hon gillar när vi jobbar med klickern, den är ju så direkt som rättesnöre/belöning, vi tränade på Handtecknen och Hittecknet, som nog kommer att mynna ut i att hon kommer hit så mycket att det blir ända upp i min famn.

Hon visar helt klart de tendenserna att vilja hoppa upp, det är ju kul för även innan jag köpt Lexi, så hade jag tänkt mig att ha ett kul kontaktord för just det, hoppa upp i min famn.

Viska lyckades hon med flera gånger idag utan att jag höll godisen vid örat. Att gå Mellan mina ben när jag går, kom så långt idag att jag kunde gå fyra steg och Lexi följde med genom att gå i sick-sack mellan mina ben. Jag laddade en av hjärngympingleksakerna och satte in den på kontoret, vi jobbade lite till med de olika sakerna inne i rummet. Hennes slutbelöning blev att hon fick springa in och ta itu med att få ut godisarna ur leksaken, det var den med brickor som glider över ”godishålen”.

På tal om godis, så har jag köpt blodkorv idag, just nu håller jag på att torka den i ugnen, på hundra grader skuren i små rutor. Sedan läggs bitarna i påsar i frysen och används på samma sätt som levergodisen och med samma varning, inte för många bitar på en dag, då kan hunden bli lös i magen. När jag gjorde kvällsmackorna, så fick Lexi sin Tejpöge idag på en Hönökaka, det var extra mumsigt, hon slickade både matskålen och munnen länge efteråt.

Lexi har varit ensam i flera omgångar idag, dels två kortare och en lite längre stund. Anna, min granne under mig, träffade jag i trappan när jag kom tillbaks efter den långa stunden Lexi varit ensam och hon sa att Lexi hade varit tyst tills för bara någon minut sedan, det var precis innan jag kom. Kan detta börja tolkas som att hon håller på att acceptera eller ….

Nu har vi kväll och en liten kissväng väntar efter att lampan Tänts och Lexi visar att hon kan Betala, detta blir det sista av medveten träning från mig idag.

När vi gick upp i sängen och la oss, så upptäckte jag små, små blodfläckar och jag som precis har bäddat rent. Det var inte på mig men Lexi har under dagen slickat lite på sin ena klo. Jag har tittat men inte sett något, nu blev det noggrannare undersökning och på vänster framtass, vid fästet mellan klo nummer två och trampdynan var det ett litet sår, som om hon skavt av en bit trampdyna. Jag la in henne i hennes Plats och vi somnade.