Måndagen den 8 December ;

Lunchpromenad uppe i Pålsjö skog, där vi gick en extra lång promenad, i flexikoppel. Vi passerade det ställe där Lexi ”jagade” häromdagen och hon vädrade intresserat inåt skogspartiet. Vi jobbade en hel del med klickern idag, både kontakt mot mig och vissa andra övningar såsom Fot, Stanna, Stopp, Hit och Leta. Lexi fick vara lös ute på ett stort fält och då var jag en extra rolig och trevlig matte. På så sätt blev dagens lössläpp jättekul, och gott med för den delen, då en av godissorterna bestod av prinskorv, skuren i tunna skivor.

Om ni är intresserade av att jobba med klicker, för direktbelöning, så behöver ni antingen en klickerkunnig instruktör och eller de bästa nybörjarböckerna till er hjälp. Detta med klicker är inte svårt, och bara man är väldigt medveten om vad man gör, så kan man åstadkomma ”underverk”. Därför rekommenderar jag er som är intresserade att börja ert intresse för klicker genom att läsa Hund och Delfin av Karin Pryor, som är en utmärkt nybörjarbok. Alla böcker har ett nummer, ISBN, och har man det med till biblioteket och eller bokhandeln så kan man vara säker på att få rätt bok även om man glömt dess titel eller författare. Ovan nämnda boks ISBN är 91-973079-0-4 .

Lexi fick sin ensamma stund i eftermiddags, då jag var ”jultomte” för mina guddöttrar, jag lämnade över deras julklappar redan idag. Jag lämnade Lexi när det fortfarande var ljust ute och kom hem när det var mörkt, fast mörkt hos Lexi var det inte.

Dels har jag satt timer på vissa lampor och dels hade jag tänt över skrivbordet. Men när jag kom hem så upplyste jag Lexi om att det var mörkt på sängloftet, skall vi inte tända lampan, sa jag och gick upp för trappan, då kom hon som ett skott efter mig och Tände lampan. Eftersom jag inte var utrustad med godis, så blev det Hurra-rop och Applåder som belöning, det gjorde henne upprymd och glad och hon hittade sin tuggknut inne i sin Plats, den skojade vi med en kort stund.

Jag städade idag, så Lexi fick fortsätta att vänta på kontoret tills hela städningen nästan var klar, då gick vi en kvällspromenad.

Lexi har harklat sig och hostat till ett par gånger de senaste dagarna, jag tror att det är en liten bit pinne eller så, som satt sig i halsen. Inte för att jag kastar pinnar till henne men hon tar ju och skalar barken av pinnar själv, och vissa pinnar vi går förbi ser så roliga ut att hon släpar dem med sig en bit och ibland så ligger hon och biter itu pinnar. Detta är inte jätte ofta men det sker och det är inte bra, men jag vill inte hålla på och säga Nej om allt möjligt hon företar sig, även om vissa saker är mindre bra. Hur som helst, ikväll fick hon en bit knäckebröd med leverpastej på. Knäckebröd fick jag av min mor, när jag hade något som satt i halsen, får se om det hjälper på Lexi.

Vissa dagar så är det som om Lexi inte fick nog, gömma godis är en bra syssla för hunden och ger oss mattehussar lite egentid, Lexi fick precis en godissväng runt i lägenheten.

Under kvällspromenaden kom jag att tänka på att dra i kopplet, Lexi drar inte i kopplet men hon är ju självklart lite het på gröten, så att säga, på våra promenader och det är ju klart hon är ung, vi är på ”hennes gata” och ute för att uträtta behov. Men om och när hon drar så gör jag som man gjorde när jag var hästtjej, att sakta in utan att ändra gångart och utan att stanna till, då gör man en halvhalt och så en liten kommentar om lugn, inte dra och så provar man igen att låta hunden få gå i sträckt koppel om den vill utan att dra i oss.

Det tycker jag fungerar utmärkt, ryck i koppel fungerar oftast inte mer än för stunden och dessutom så kan man tillfoga sin hund skada och eller obehag för koppelpromenader.

När jag låg och skulle somna inatt, så tänkte jag på att jag skulle köpa några julblommor och kom då på att jag nog glömt nämna att julstjärna och blommor/växter med liknande vit växtsaft inne i stjälken är giftiga för hund. Se därför till att ni placerar liknande blommor/växter oåtkomligt för hunden, och speciellt för unghunden, som ger sig på denna form av ”undersökande bus” att äta på växter, God Natt.