Måndagen den 15 December ;

Vid halv sju imorse, så kom Lexi ut ur sin Plats och in i min säng, vi sov en timma till. Morgonpromenad runt Gröningen, nästan bokstavligt eftersom där var jättestora vattenpölar lite här och var. Vi gick upp till Margaretaparken och den vägen hem, det märks att Lexi varit borta från sitt hemområde, hon liksom sniffar lite extra och nogsammare på alla ställen.

När vi kom upp så gjorde hon lekinvit med mig, Rose-Marie och Linnea har ju varit extra gulliga och observanta på henne och morgonen har även innehållit lek hos dem, nej Lexi jag vill inte sa jag och hon gick och la sig. Lunchpromenad uppe i Pålsjö skog och även förbi den plats där hon jagade, Lexi var i långlina.

Jag klickade henne och belönade med både lek med Råttan, och godisutdelning blev det, några gånger då hon markerade viltdoft men det blev så mycket markering idag, troligen för att det stormar och mycket luftmassor rör sig ju med flera dofter snabbare än vanligt, så jag skiftade mellan taktikerna för jag märkte att hon inte var tillräckligt observant på mig, dofterna var mer lockande.

En annan variant var att jag inte flyttade mig eller tittade på henne så att hon såg det, när hon stod och vittrade dofter in mot skogen och ut mot ett fält, där jag vet att det ofta går rådjur, förrän hon kom till mig. Då belönades hon med en godis och varsågod framåt. Varsågod och Framåt är två välbekanta kontaktord mellan Lexi och mig.

Vi träffade den stiliga Collie killen i skogen idag men det blev ingen lek eftersom de hade en hund med sig som de passade. Det var en NSDTR tik som nöp till Lexi utan minsta anledning vad jag kunde se och efter oss kom en Bichon Frisé tik som också försökte hälsa, den fick sig också ett nyp av NSDTR tiken, förlåt jag skulle kanske utveckla NSDTR.

Det är en av förkortningarna på denna hund som även kallas Tollare, fullständigt namn är Novia Scotia Duck Tolling Retriever. Dessa hundar har jag väldigt ofta stött på som just nypiga och lite lättretliga, söta som rävar är de men kräver lika mycket mental arbete som en Border Collie för att vara harmoniska, det är min erfarenhet.

När vi kom hem så ”åkte” Lexi in på kontoret, hon har inte varit ensam sedan i torsdags, så det är hög tid och jag har en hel del bestyr att uträtta idag inklusive tvättstugan, så ensamträningen fortsätter alltså precis som Lexi befarade. Jag såg nämligen hennes blick mot kontoret just innan jag satte in henne där – och folk säger att hundar inte kan tänka. Nä, det är rätt om man menar tänka som vi gör, vad hundar däremot är experter på är att läsa (vårt) kroppsspråk och att sätta samman olika händelser med olika situationer och platser.

Fröken verkade cool när jag kom tillbaks efter mina ärenden, bland annat hade jag varit hos Hasse, han hade fixat de repen som blev kvar efter Apans död. Han tvinnade dem om varandra och sydde med vaxad tråd igenom de båda, så nu blev den nästan som en sjöstjärna, den tyckte Lexi var kul.

Vi gick ut och inom tvättstugan. Det ser ut som fasen på gården, för vi har husreparation där, det ligger brädbitar, murbruk, löv, papper, och allt möjligt annat. Hon fick i tag i något stort, det upptog ganska stor plats i munnen så att säga, jag såg inte vad det var så jag tog ut det, då visar hon framtänderna. Jag kommenterade det inte och hon såg lite snopen ut.

Det har börjat blåsa upp lite mer nu ikväll igen, och Lexi oroas av ljuden.

Jag kom att tänka på att jag glömt skriva att jag tror att den där knäckebrödsbiten hjälpte mot hennes hostning och harklingar, jag skrev om häromdagen.

Jag köpte en ny tunn sele idag, som jag ämnar att sätta en extra långlina i för det lär bli en hel del mer träning med lilla fröken och hennes nya tendens med jakt, den skall bort hoppas jag.

Så jag kommer att jobba med henne med kontakt och funktion för vår livsnödvändiga trevnad, det vill säga ett definitivt åtlytt kontaktord såsom Hit, Plats, Stopp, Sitt eller Stanna, något av dessa kontaktord måste fungera relativt perfekt för att man skall kunna släppa sin hund lös med tanke på dess välfärd, andra individers frihet att kunna vilja välja bort Lexis närhet och allmänna lagar och ordningsföreskrifter och sist men inte minst min kommunikation med min hund.