Julafton;

Onsdagen den 24 December ;

Jag packade mat, tuggben, leksak, godisar, penicillintabletter, filt, handduk, bajspåsar till Lexi och till mig regn-/utekläder, de har hotat med hällregn hela julhelgen, här i Skåne. Vi åkte upp om Fido´s på vår väg till Ystad, för att låta Lexi röja lite.

Erik hjälpte mig att få upphängt en grövre bit segellina jag köpt för att ha hängandes i ett träd till Lexi. Det var som jag trodde kul för en Pinscher att försöka slita och dra i repet för att få loss det, vilket hon givetvis inte fick, då Erik kan slå rätt sorts knopar. Vi körde mot Ystad och stannade till för inköp av dricka och varm korv med bröd, Lexi fick mina korvändar, vilket redan hunnit bli tradition. Mina hundar har alltid fått korvändarna på min korv med bröd, då de är med när jag någon gång köper det i en korvkiosk.

Lexi kände sig hemma, hon har varit hos ”farmor” förut och man kommer ju så lämpligt rakt in i hennes kök från ytterdörren och där i köket doftade det gott med pågående framdukning av julbordet. Lexi fick sin penicillintablett och Erik fotograferade detta mitt på köksgolvet.

Vi gick en promenad i gamla Ystad vid ett kloster som ligger vid en liten fin ankdamm med buskar och gräs runt omkring, den närmaste kissplatsen från ”farmor”. Sedan var det dags för Kalle Ankas julhälsning på teve, Kalleljudet var mycket intressant och fick Lexi att flera gånger gå fram och kolla teven och bakom den. Julmaten dukades fram och både Erik och ”farmor” hade lyssnat på mina varningsord om riskerna med för mycket av den goda julmaten till hund, så Lexi fick sin mat och fick också små smakbitar av lite här och lite där.

Julklappsutdelning roade Lexi minst lika mycket som julmaten. Det var kul med pappret och i hennes paket var det massor av godisar invirade i tidningspapper, så det tog en stund att komma igenom lådan och finna en rosa flodhäst med pipljud.

Den fick leva ungefär en timma innan hon fullständigt lemlästat den, genom att bita av öronen, frambenen och till slut så tittade både pipfunktionen och inälvorna ut. Allt medans hon bet av bitar från flodhästen, så såg jag till att jag fick fatt i dem, så att hon inte svalde något olämpligt. Det är kö på djursjukhusen vid denna tiden på året, väldigt dyrt, oroande och trist är det också om det händer något sådant som så enkelt ändå kan förhindras.

Lexi skötte sig bra hos ”farmor” tycker jag man kan säga även om hon hittade på småbus, som att hon gärna gick in i ”farmors” sovrum, där stod hon och tittade och gjorde lekinvit till sig själv i den från golv till tak stora spegeldörren. Hon hittade extramadrassen och dess roliga snörända, som man kunde dra i och i värsta fall putta till något ömtåligt, som lampan på nattduksbordet, det klarade sig.

Lexi fick hoppa upp i soffan och fåtöljerna och den chansen missade hon inte den korta stund hon tog en tupplur innan det var dags igen för nästa lilla kissväng, den gick vi ner mot havet. Det regnade inte speciellt men blåste och vinden tjöt mellan de trånga gatorna, ett vindspel klirrade och det var lite märkligt tyckte Lexi, så märkligt att vi fick gå en relativt lång sväng för en liten kiss.

Under resten av kvällen ömsom tuggade hon på sin tuggis, ömsom smakade på något gott såsom vindruvor och en bit av en sen skinksmörgås. Jag gömde också godisar i ”farmors” hem, det var perfekt med massor av mattor, stolar, under reden på bord och andra ställen som en liten godis kunde placeras på, ”farmor” tyckte det var fascinerande att Lexi fann alla.

Lexi sov halva natten hos Erik, på en madrass på golvet, och halva hos mig i soffan. Hon var nog den av oss tre som sov bäst, att få ligga nära är mysigt, normalt ligger hon ju nära men ändå för sig själv inne i sin Plats. Så var Lexis första julafton avklarad och hon har socialiserats med dofter, seder och bruk om än det var under betydligt lugnare former än om man är en stor familj.