Lexi´s Dagbok inledning:

Fredagen den 21 mars hämtar jag Lexi, min femte egna hund. Hon är en hjortröd pinscher som föddes utanför Enköping den 26 januari 2003. Pinscher är en cirka trehundra år gammal tysk hundras som användes som stall/gårdsvakt och som dessutom höll rent från katter, råttor och möss i sitt hemområde. Dessa gamla egenskaper kommer att prägla hennes mentalitet och det märks direkt när vi möts första gången.

Hon backar, tittar mig i ögonen, samtidigt som jag knäböjer och uttrycker Hej Lexi, så gör hon en lekinvit. Hennes två bröder är mer kavata och dyker på mig direkt med välkomnande slickar och undersökande valpbitning; händer, näsa, byxor, mun, tår överallt finns det valptänder och puffar. Lexi kommer också fram och undersöker. Jag får min första puss/slick på munnen.

Att vara försiktig för nya ting som valp är livsnödvändigt. När man dessutom bär på pinscheranlagen så är det helt naturligt att vara något avvaktande. Som vuxen pinscher skall man inte vara översvallande mot vem som helst som till exempelvis Labrador Retriever hundarna skall vara.

Våra olika hundraser är framtagna för att underlätta livet för oss människor, som att utföra olika sysslor åt oss, vakta åt oss, jaga med oss och så vidare. Det är först efter andra världskrigets slut som hundar blivit människans bästa vän i själ och hjärta mer än ett arbetsredskap, men vi får inte glömma bort deras behov av att arbeta och att deras månghundraåriga arbeten har präglat deras mentalitet, intresse och ointresse för deras omgivning.

Lexi´s arv som vaktande gårdshund kommer alltid att finnas där och det är viktigt att jag som matte har detta i åtanke under uppväxten och fostran. Vi lever ju i ett samhälle där hänsyn till andra är en av de viktigaste prioriteringarna för att vårt samhälle skall fungera.

Varför jag valde en Pinscher; i mitt arbete med hundar vill jag ha en hund som är lyhörd och mer intresserad av sin flock än av jakt. En hund som har intresse av att lära, en hund som är lätthanterlig storleksmässigt – en pinscher blir cirka 50 centimeter i mankhöjd, har en kort lättskött päls och har ett lättläst yttre att tolka/läsa både för hundar och människor.

En hund som är kapabel att ta vara på sig själv och som även kan hjälpa mig om det skulle behövas. En hund som inte är så vanlig att man tar för givet vad som alltid skall komma fram ur gemenskapen tillsammans, en hund att utvecklas och ha roligt med. Pinschern är numerärt en liten ras i dagens Sverige, men en gammal människovän genetiskt. Dessutom tycker jag rent estetiskt om korthåriga, slanka hundar. Det blev en Pinscher, före år 2000 kallad i folkmun och då registrerad på kennelklubben som Mellanpinscher.

 
För att läsa Lexi's dagbok, klicka på det datum du vill läsa i kalendern på vänster sida.

För att förstora de bilder som finns för många (men inte alla) datum klickar du bara på dem.