Lycka – en lydig hund?

Du visar för närvarande Lycka – en lydig hund?

”Vi har fått det om bakfoten. Helt fel – när det handlar om lycka och framgång alltså. Vi tror att om vi blir framgångsrika så blir vi lyckliga, men förhållandet är tvärtom. ”Är vi lyckliga blir vi framgångsrika”, så säger Shawn Achor Harvardforskare”, skriver Robert Långström i senaste Du & Co – Postens företagstidning.

Ibland får man utbrista ÄNTLIGEN speciellt då man får forskarstöd, för det kan göra hela skillnaden till att verkligen kunna påverka. Man blir ingen lycklig hund för att man är lydig. Däremot kan lyckliga hundar tolkas som lydiga, av omgivningen.

Jag får inte så sällan kommentarerna; – Så lydig hund du har! – Vilken fin pli du har på din hund! Jag får rysningar av dessa ålderstigna åsikter kring hundinnehav – då de menar att hon följer varje vink jag ger henne för att hon lyder av skäl som skapat detta uttryck, för att man är underdånig.

Jag har ingen lydig hund, jag har en hund som jag har en relation med nästintill 24/7/365, en hund som är med mig i princip alltid – så som flockindivider förväntar sig att leva med sin flock, ihop/tillsammans.

Under denna vår tid lär jag och visar henne vad som är mest lönsamt – vad som gagnar vår lilla flock. Med små trevande försök från åtta veckors ålder och framåt i vardagen, ibland minut för minut, lär vi varandras språk och intentioner och ur detta kommer ett samspel, en flock som fungerar och mår väl, men det tar den tid som man ger det och ingen hund är så klart – ”lydig hund” – förrän den är relativt vuxen, ca – 5 års ålder.

Visst kan man vinna lydnadstävlingar innan den åldern men det är inte att ha en ”lydig hund”, det är att ha en gemensam sport som man tränar i och då nått framgång i.

Det är vardagen och alla dess minuter som är livet, det är i det som man brukar få dessa kommentarerna kring och som det är mest väsentligt för ett lyckligt hundinnehav, att ha en så kallat ”lydig hund”.

Min hund är inget utställningsföremål, hon är min bästa vän och jag ser till att jag är hennes bästa vän – med gemenskap, trygghet och glädje.

För en hund som är fostrad enligt vissa ibland tidspopulära metoder/profiler kan också för den oinvigde se lydig ut, men det är en livrädd hund som ständigt är på sin vakt mot nästa ryck, nästa omkull kastning/nästa hot.

En individ utan egen vilja och möjlighet till egen kontroll av sitt liv och i det bor ingen lycka. Möjligtvis hos den enfaldige hundägaren som tror att han/hon är lyckad med en hund som inte vågar ta ett steg fel.

Att ha hund och låta samvaron bestå av en maktkamp det är vad vissa tidspopulära metoder/profiler  förordar, då dom tror att hundar är varelser som strävar efter att nå till en position där andra bör befinna sig under en/är förtryckta, det blir som ordstävet säger; man dömer andra efter sig själv. Något som profiler troligen inte tänker på och inte dennes fans/följare heller och ordet dopamin har de ingen aning om vad det innebär.

Dopamin liksom Oxytocin är signalsubstanser/ämnen som flödar i vår kropp när vi känner oss lyckliga och de aktiverar alla inlärningscentraler i hjärnan, hunden har liksom vi dessa kroppsegna lyckoämne i kroppen vid glädje och harmoni, det som gör att vi är mottagliga för samverkan och inlärning.

Så ett ÄNTLIGEN till, nu skriver veterinärinformationstidningen Doggy Rapport i sitt senaste nummer, om vikten av träning för veterinär rädda hundar. Vilken lycka att det inom skrået äntligen börjar uppmärksammas det kloka i att få en så avslappnad individ som möjligt i undersökningsrummet, genom positiv träning.

Jag känner lite extra lycka ibland och vet att jag med det är en sundare och trevligare matte/vän att vara med, so be more happy!