Äntligen, men…

Äntligen, men…

Äntligen är det vår, här hos oss i Skåneland, vilken brukar komma tidigare än så här års. Men nu äntligen svämmar ”min” skog över av Vitsippor och några Scillor här och där och lite Vintergäck som får lite plats i ytterkant av vitsippsmattan. Det är sent för jag brukar kunna njuta vitsippsmattan tre ibland fyra veckor innan den är överblommade eller dör på grund av att boken slår ut och då tar ”allt” ljus. Och enligt sägen slår boken ut den 6 maj, vilket är snart och en härlig tid som kommer då men vitsipporna försvinner.

Ungefär samtidigt som vittsipporna försvinner, minskar risken också betydligt för att oförhappandes möta huggorm i naturen. Än är det kallt på natten och då går ormen åter in i sitt ormbo, för att till morgonen söka sig till solig plats på dagen, för att återigen dra sig undan kylan till kommande kväll. Först när det är relativt varmt på nattetid, så lämnar ormen sitt bo och håller sig därifrån tills hösten närmar sig. Då sker samma procedur, in på natten, leta sol på dagen.

Alltså vår och höst är faran som störst för huggormsbett, då ormen fortfarande är för kall för att hinna undan oss och vår hund. Ormar är ju växelvarma och behöver alltså solljuset för att få upp sin värme och därmed snabbhet, vilken de normalt har. Våra hundar, tål inte huggormsbett utan måste in för veterinärvård, direkt.

 

För den vana skogsflanören med hund är det klokt att ha med Betapred tabletter som är cortison, ifall nu olyckan ändå är framme och hunden blir huggormsbiten. Betapred kan din veterinär skriva ut. Det gör att hunden får en ”första” behandlig mot ormgiftet men det hjälper inte, alltså måste du ändå direkt till veterinär, om olyckan skett – trots betapredtabletten.

De två senaste åren har veterinärkåren diskuterat det som är bra och dåligt med att hundägare får Betapred, att ha med på skogspromenaden, Vissa anser att det inte hjälper alls, andra att det lurar hundägaren att tro att nu kan man ta det piano med veterinärbesöket, vilket inte är fallet – hunden skall direkt till veterinären. Och extra viktigt för en huggormsbiten hund är att den bärs till bilen, så att blodet inte rusar i blodbanan, då sprider sig giftet fortare.

Håll ögonen extra öppna, njut våren och se upp för ormen i tid.

Och kom ihåg solen i bilen, den gör bilen varm på nolltid. Se till att din hund kan undkomma varma solstrålar under färden och lämna aldrig hunden i bilen under soliga dagar.

Låt oss få en sommar med noll döda hundar i solvarma bilar!

Stäng meny