En rejäl/jättelång promenad!

En rejäl/jättelång promenad!

Jag vet inte hur många gånger jag hört hundägare, berätta hur långt de går, var dag, med sin hund. Men jag har hört det ofta, under många års tid.
Dels på grund av att jag konsulteras flitigt, tack för det! Och dels för att jag faktiskt träffar mycket hundfolk, både i verkliga livet och via radiosändningarna. Jag har nämligen glädjen av att få sända ett hundväkteri i P4 Radio Kristianstad varje månad. Och nu har det pågått mer än fem års tid och det gör många, många (hund)samtal.

Jag är ofta nyfiken på vilken typ av aktivering, promenader och stimulering hundar får i sin vardag, då jag skall hjälpa till med att ”lösa problem” kring hundägandet.

Och det som är gemensamt för de allra flesta av dem, är att folk har ett lustigt sett att se på vad en rejäl promenad är, i tid och sträcka.
Svaren varierar såklart och ibland är svaren riktigt bra, det vill säga hunden får verkligen en rejäl promenad, per dag.

Men alltför ofta hör jag att man tar i, då man skall berätta hur långa promenader ens hund får. Si så där två tre kilometer, tjugo till fyrtio minuters promenad, är de absolut vanligaste ”långpromenads stoltserings svar”, folk förmedlar som svar, på min fråga. Vilken lyder, – hur långt går du på din långpromenad med din hund, till vardags?

En frisk vuxen hund behöver få en av dagens promenader på minst en och en halv timma. Det innebär för en frisk person som går på normalt underlag i en god takt, att man avverkar en sträcka på närmre en mil. Dessutom behöver hunden få två till fler kortare promenader per dag, för att sköta om sina behov och för att kunna vara bekant i sitt hemområde, genom avläsning av doftsignaler.

Hundar som är ”arbetande” så som med jakt, polisarbete, tulltjänst, granrötesök/mögelsök, tävlingsaktiva i hundsportsgren med fler typer av ansträngande fysisk aktivitet. Behöver mångt mycket mer än så och dessutom på olika underlag och i olika intervaller med olika tempoväxlingar.
Denna typ av hundar i tjänsten behöver dessutom, specifik omvårdnad i form av speciell mat, massage och stretching med fler specifika hänsynstagande. För att hunden skall må väl och kunna prestera max.

Och tänk då att i en och samma kull, kan någon hund få glädjen, av att bli en aktiverad hund. Som får utlopp för sitt fysiska och mental behov i gemenskap med flocken i en arbetssituation, mer eller mindre dagligdax. Samtidigt som ett kullsyskon köps ”som sällskap” och knappt får två kilometers promenad per dag.

Detta är vad jag vet, om hundars verklighet kring deras promenader/fysiska aktivering. Att inte folk skäms! De skaffar sig gärna hund, vilken faktiskt är ett ”vandrande djur”. Bara för att stänga in den och inte ens orkar dom sedan promenera en ynka mil om dagen, med den och eller ge den tillräckligt med stimulans. Hundägandet borde stå för intresse för naturbesök och aktivering, som nummer ett, för att det ens skulle få existera.

p.s Det finns raser som inte klarar/bör utsättas för ovan nämnd längd på promenader. Så som exempelvis Pekingeser, Engelsk Bulldog, Chihuahua med några fler – men de tillhör undantagen. d.s.

Stäng meny