Helgfasa

Helgfasa

Hundar gillar inte bråk, varken med den egna arten eller att behöva uppleva andras bråk. Så som bråk i familjen, där hunden lever.
Många hundar får tyvärr uppleva bråk i sin människoflock, mer än den önskar och dessutom helt utan förmåga att kunna förstå.

Bråk/tjabbel mellan syskon har väl alla upplevt som är syskon och eller förälder till flera barn. Det kan i sig vara frigörande att få lufta sin åsikt, men när det blir hårda tongångar, fysiskt handgemäng och eller kast med saker och igensmällda dörrar. Då har det gått för långt för att ”luftningen” skall vara konstruktiv.

Jag fasar för helger för hundens/djurens skull, för att inte tala om långhelger, som jul, nyår, påsk med flera. Då verkar det vara upplagt för bråkläge, mycket mer och fler än vad man kan önska. Bråk i familjen är inte speciellt ovanligt, om man tittar statistiskt. Och dessa bråk är inte så sällan under långhelg. Vilka borde ge möjlighet för familjen att tillsammans njuta livet och eventuellt mötas med goda vänner.

Men då brukar också spriten komma fram, denna förödande dryck, som ett allt för stort antal människor inte kan behärska och eller begränsa mängden av. Det verkar rent av som folk söker fyllan?

Och jag undrar varför då, man förlorar omdömet, balansen, minnet och stunden upplevs sällan som den är, utifrån ett nyktert öga. Och som det gamla ordstävet säger; När spriten går in går vettet ut, stämmer alltför väl.

Hundar mår så dåligt då ”familjen är på kanelen” de blir rädda, oroade, anspända, vakande, stressade. Och i vissa extrema fall direkt aggressiva på grund av den ständiga anspänning som individen lever under.

Hunden har ingen möjlighet att förstå oss då vi är överförfriskade/berusade, de har ingen möjlighet att förstå bråk, skrik och tjabbel i familjen. De vet inte att det inte gäller dem.

Största skälet till familjebildning borde vara och är i hundens värld, att man gör allt för att stärka och bevara flockens trygghet och möjligheter.
Det åstadkommer inte bråk i familjen/flocken

Alla jag talar med om sin hund, inleder nästan alltid konversationen med;
Hon/han är en så snäll och trevlig hund………………
Tänk er om er hund skulle gör liknande utlåtande om er, säger den då;
Min matte/husse är så balanserade, intressanta, trygga och bra så jag skulle inte flytta om jag så kunde?

Ge ett gott liv till er trevliga hund, var en snäll omtänksam och trevlig matte husse själva. Bråka inte där hunden är, inse att hunden INTE är svartsjuk då den tränger sig på när ni har dans hemma. Den tolkar detta som början till bråk. Bli inte onyktra ihop med hunden. Blir det bråk, gå ut och bråka eller stäng undan hunden, men gör det lugnt och vänligt.

Vet ni att ni skall ha ”fest”, ge hunden en extra lång eftermiddagspromenad och låt den vara med och hälsa på gästerna. Sedan mår den troligast bäst av att kunna vara i ett annat rum, en annan del av huset. Ge hunden vatten där och lite hundgodis att söka och kanske sätt på musik till den, för hundens skull. Jag vill i sig inte påstå att hunden mår väl av att stängas undan, men att uppleva bråk gör den än mer skada.

Stäng meny